PHONE ZONE<>
022010<><>

HTC Tattoo

Jeftina tetovaža

HTC Tattoo
HTC Tattoo
Android manija vlada već nekoliko meseci, kako u svetu tako i u Srbiji. Zahvaljujući domaćim provajderima mobilne telefonije naša javnost imala je prilike da se upozna sa tri Android telefona (Samsung I7500 Galaxy, HTC Magic i Hero), koji su veoma brzo osvojili srca velikog broja korisnika u Srbiji. Ipak, jedna od mana svih smartphone uređaja nije mogla da zaobiđe ni Android telefone, a to je visoka cena. Iako je većina nas ljubitelja ovakvih spravica navikla na visoke cene i na to da svoju ušteđevinu redovno troši na ovako skupe gedžete, širi sloj korisnika ipak ne želi da odvoji veliku svotu svog mukotrpno zarađenog novca za mobilni telefon. Do sada je bila praksa da je svaki telefon sa ekranom osetljivim na dodir po difoltu bio skup, ali izgleda da je došlo vreme da se to promeni. HTC je svoj najnoviji Android telefon nazvan Tattoo dizajnirao tako da ima što nižu cenu kako bi Android platformu približio širokim narodnim masama. Zahvaljujući kompaniji VIP Mobile, koja se izgleda pretplatila na HTC telefone, imamo prilike da isprobamo trenutno najjeftiniji telefon sa operativnim sistemom Android. Da li je Tattoo dostojan naslednik G1, Magic i Hero telefona ili je tajvanski proizvođač prvi put pogrešio kod svojih Android uređaja?

Na prvi pogled kutija Tattooa ne pokazuje da je reč o jeftinijem telefonu. Reč je o standardnoj HTC ambalaži koju čine punjač, dokumentacija, slušalice i microSD kartica kapaciteta 2 GB. HTC Tattoo je poprilično mali telefon, dimenzija 106 x 55,2 x 14 mm, mase svega 113 grama. Najveću površinu prednjeg dela, kao i kod svakog Android telefona, čini ekran, a ovde je reč o displeju dijagonale 2,8 inča. Ispod njega nalaze se šest tastera i četvorosmerni kursor koji zamenjuje trackball, do sada neizostavni deo svakog HTC-ovog Android telefona. Bočne strane su prazne, dok su donja i gornja rezervisane za mini-USB, odnosno za 3,5 mm audio konektore. Slot za memorijsku karticu nalazi se ispod poklopca na zadnjoj strani, ali nije potrebno vaditi bateriju da biste promenili microSD karticu, tako da je moguće menjanje i dok je telefon uključen. Testirani primerak bio je sive boje sa Android logoom na poleđini, a ako vam se ovaj izgled ne sviđa moguće je kupiti neku od brojnih maski koje su dostupne za ovaj telefon. Upravo zbog te opcije ovaj uređaj dobio je naziv Tattoo, a pored već velikog broja predefinisanih maski sa raznoraznim šarama i motivima, korisnici na HTC-ovom web sajtu mogu kreirati svoju masku, a tajvanski proizvođač će vam je nakon što platite cenu izrade i poštarinu poslati na kućnu adresu. Odličan potez HTC-a, kojim će sigurno privući mlađe korisnike, ali i one koji žele često da menjaju izgled svog mobilnog telefona. Kvalitet izrade nije bogzna šta, jer su prisutna ugibanja plastike, naročito oko ekrana, ali to nama nije zasmetalo jer smo imali u vidu to da je ovo jedan od telefona iz nižeg cenovnog ranga.

Iako je reč o jeftinijem Android telefonu, Tattoo po hardverskim specifikacijama jedva da zaostaje za svojom skupljom braćom. Ima isti procesor kao i njegovi prethodnici, uz svega nešto manje radne memorije (256 naspram 288 MB kod modela Hero/Magic). Za skladištenje podataka tu je 512 MB ROM memorije + 2 GB na microSD kartici, što će zadovoljiti potrebe nezahtevnih korisnika. Pored izrade, ušteda je napravljena i kod ekrana. Rezistivni ekran dijagonale 2,8 inča može da prikaže rezoluciju 320 x 240 piksela. Kvalitet prikaza je nešto lošiji nego kod ostalih HTC-ovih Android telefona jer je primetan slabiji kontrast, a i boje nisu toliko verno prikazane. I upotrebljivost je otežana zbog korišćenja rezistivne tehnologije, što se naročito primećuje prilikom upotrebe ugrađene virtuelne tastature. Period privikavanja je mnogo duži nego kod kapacitivnih ekrana, ali nakon nekog vremena ćete ovladati i ekranom Tattooa. Manja rezolucija može da bude problem kod nekih aplikacija koje su dostupne na Android Marketu i koje ne podržavaju QVGA rezoluciju, mada je njihov broj, na koji smo naišli prilikom našeg testiranja, bio zanemarljivo mali. Na opcijama za povezivanje nije se štedelo – prisutna je podrška za sve GSM/3G frekvencije kao i za WiFi, GPS i BlueTooth tehnologije. Kamera nije doživela promene u odnosu na onu kod HTC Magic telefona, što znači da će slike biti prosečnog kvaliteta pri dnevnom svetlu i poprilično loše u mraku, uzimajući u obzir to da je blic izostavljen. Baterija kapaciteta 1340 mAh uspela je da izdrži naša dvodnevna mučenja, što je još jedan pokazatelj da se, iako je reč o jeftinom Android telefonu, na najvažnijim detaljima nije štedelo.

HTC Tattoo sadrži noviju, 1.6 verziju Android operativnog sistema po imenu Donut. Krofna nije donela mnogo novina, a najznačajnije su opcija Quick Search za pretragu unutar svake aplikacije na telefonu, poboljšani interfejs programâ koji koriste digitalnu kameru i podrška za razne tipove VPN konekcija, gde se autentifikacija vrši preko predefinisane šifre ili digitalnih sertifikata. Najvažnije je to što Tetovaža podržava korisnički interfejs HTC Sense, koji je prvi put viđen kod Heroja i koji i te kako vizuelno ulepšava Android okruženje. U trenutku kada budete čitali ovaj tekst i HTC Magic će dobiti update sa korisničkim interfejsom Sense, a nije nemoguće ni da će HTC svoje korisnike obradovati i nadogradnjom na 2.0 verziju Androida radnog naziva Eclair.

Činjenica koja će najviše zanimati korisnike jeste cena. HTC Tattoo nije jeftin ako ga uzimate bez ugovorne obaveze, jer tada staje 33 hiljade dinara. Ipak, uz paket Postpaid 325, čija mesečna nadoknada iznosi 990 dinara, ovaj telefon može biti vaš za svega 10 hiljada dinara, što je veoma primamljiva ponuda. Treba napomenuti to da uz tu tarifu korisnik dobija i 325 MB EDGE/3G saobraćaja, što će biti sasvim dovoljno za korišćenje svih internet servisa na ovom telefonu.

HTC je napravio odličan posao sa telefonom Tattoo jer korisnici sada za male pare mogu da uživaju u čarima Android sistema. Jedina mana ovog mališana jeste nešto lošiji ekran, ali nakon višednevnog intenzivnog korišćenja počeli smo polako da se navikavamo na njega, pa nam ni on nije predstavljao veliki minus. Ako nemate dovoljno novca za Magic ili Hero, ne očajavajte, jer će Tetovaža više nego dostojno odmeniti svoju veliku braću. S nestrpljenjem očekujemo 2010. godinu zbog toga što je HTC najavio veliki broj Android uređaja sa raznim novinama kao što su AMOLED ekrani, procesor Snapdragon na 1 GHz, snimanje videa u 720p rezoluciji i mnogo drugih zanimljivih detalja koje će doneti platforma Android 2.0.

Petar MARINKOVIĆ

 
Nokia N900
HTC Tattoo
Šta mislite o ovom tekstu?
Knots
MemInfo.NET Standard 3.11
SPB Weather
Photoshop za iPhone
Battery Extender
Mobile TV3

Operativni sistem:
Android 1.6 Donut
Ostalo:
Qualcomm MSM7225, 528 MHz, 512 MB ROM-a, 256 MB RAM-a, microSD 2 GB, rezistivni 2,8-inčni TFT displej osetljiv na dodir rezolucije 320 x 240 (65k boja), Quad-band GSM, HSDPA, HSUPA, GPS sa A-GPS, 3,15 MPx kamera, Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11b/g, 3,5 mm konektor, mini-USB konektor, Li-ion baterija kapaciteta 1340 mAh, Sense interfejs
Proizvođač:
HTC
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera