LAKI PINGVINI<>
022010<><>

KShutdown 2.0 beta 8

Napredna alatka za isključivanje računara

Koliko se samo puta desilo da morate krenuti u grad, na put ili posao, a vaš ljubimac nije završio nadogradnju, kompajliranje ili preuzimanje važnih dokumenata s Mreže? Šta vam je činiti – prekinuti proces i nastaviti kasnije ili sačekati da se započeto završi pod pretpostavkom da nećete zakasniti na posao? To može da predstavlja veliki problem u datom trenutku, ali nikako i problem bez adekvatnog i potpunog rešenja. Na scenu stupa Kshutdown, napredna alatka kojom se može podesiti apsolutno sve što je potrebno kada je u pitanju isključivanja računara, kao i zaključavanje ekrana trenutne sesije, hibernacija sistema i prestanak trenutne sesije, a sve to sa zvučnim obaveštenjem svake zadate radnje pride.

KShutdown se može instalirati menadžerom paketa GNU/Linux distribucije. Nalazi se u riznicama svih većih distribucija, a takođe se može preuzeti i izvorni kôd sa zvanične stranice programa. Pre instalacije programa iz izvornog kôda potrebno je obezbediti međuzavisnosti, i to biblioteke kdelibs i kdebase-workspace, a nakon toga izvršiti sledeće naredbe u terminalu:

tar -xjf kshutdown-VERZIJA.tar.bz2

cd kshutdown-VERZIJA

./Setup

Program se pokreće iz menija okruženja ili izvršavanjem naredbe kshutdown iz terminala. Nakon pokretanja programa, korisnika dočekuje krajnje jednostavan prozor za podešavanja. U prvom delu prozora programa nalazi se padajući meni za izbor željene akcije. Pored standardnih akcija, zarad kojih program i postoji (isključivanje računara, ponovno pokretanje, suspenzija i hibernacija sistema), poslednja u meniju je opcija extras. Ova opcija dodaje ispod standardnog padajućeg menija još jedan padajući meni iz kog se pokreću dodatne opcije programa kao što su isključivanje Amaroka (SK 1/2009), Kaffeinea (SK 3/2006), Tvtimea, Mplayera i drugih programa. Ova opcija takođe omogućava korisniku da doda komande koje želi da program u zadato vreme izvrši, što može da bude veoma zahvalno.

U drugom delu prozora nalazi se padajući meni za izbor kada ili posle čega će se određena akcija (isključivanje, hibernacija i dr.) izvršiti – nakon određenog vremenskog intervala, u zakazano vreme ili po zatvaranju izabranog programa. Tu je i polje za unos vremena izvršavanja akcije, koje se menja po unosu datuma i vremena, zavisno od toga da li treba izvršiti akciju po isteku nekog vremena ili u naznačeno vreme. Potvrđivanje podešavanja obavlja se klikom na dugme „U redu”, nakon čega mu se funkcija menja u „Odustani”. Klikom na njega sve načinjene postavke se zanemaruju i nudi se mogućnost novog podešavanja. Ikona programa je smeštena u sistemskoj kaseti i omogućava brzo pokretanje i zadavanje novih parametara.

Ovakva alatka vredna je svakog trenutka koji je potrošen na brzo podešavanje. Ostaje samo da je instalirate, podesite i vaše vreme će biti u sigurnim rukama.

Nemanja TOBIĆ

 
RedNotebook 0.9.1
GUVCView 1.2.1
MegaBoX 2.1 Final
KShutdown 2.0 beta 8
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
116 KB paket; 373 KB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
kshutdown .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera