PHONE ZONE<>
012010<><>

HTC Touch2, HTC Snap

HTC za široke narodne mase

Bili smo prosto očarani HTC HD2 telefonom, o kome ste imali prilike da čitate u prošlom broju vašeg omiljenog časopisa. Sasvim je sigurno to da je Windows Mobile konačno dobio pravog predstavnika koji može dostojno da se nosi sa iPhoneom. HD2 jeste izuzetna spravica, ali će njegova veoma visoka cena odbiti mnoge, pa će samo odabrani krug srećnika imati prilike da uživa u ovom atraktivnom telefonu. Drugima ostaju mnogobrojni WinMo telefoni, kojih možda ima i previše na tržištu. Prednjači, naravno, već više puta pominjani tajvanski HTC, koji svojim brojnim modelima održava Microsoft u životu, barem kada je reč o tržištu mobilnih telefona. Pred nama su dva jeftinija HTC-ova WM telefona koji su po svojim karakteristikama potpuno suprotni. HTC Touch2 ima manje dimenzije i ekran osetljiv na dodir, dok je HTC Snap replika BlackBerry telefona – ispod nešto manjeg ekrana nalazi se kompletna QWERTY tastatura.

HTC Touch2
HTC Touch2 
HTC Touch2 je dostupan u tri boje – crnoj, braon i sivoj, mada nismo sigurni da će sve tri varijante biti dostupne kod nas. Testirani telefon bio je sive boje, koja prekriva najveći deo telefona, i samo je površina oko ekrana obojena crnom bojom. Ispod 2,8-inčnog ekrana nalazi se slajder za zumiranje i pet tastera osetljivih na dodir. Slajder za zumiranje u ovom obliku do sada nismo viđali i ovo rešenje nam se veoma dopalo jer je korisno naročito prilikom surfovanja. Među tasterima osetljivim na dodir nalaze se, naravno, neizostavne „slušalice”, a tu su još i taster ’Back’ za vraćanje korak unazad, ’Home’ za povratak na početni ekran i Windows taster preko kog dolazite do svih dostupnih programa u operativnom sistemu. Leva strana telefona rezervisana je za slot za microSD karticu i za kontrolu jačine zvuka, donji deo krije mini-USB port i slot za olovku, dok na gornjoj strani nalazimo 3,5 mm konektor. HTC je kod ovog telefona posebnu pažnju posvetio izradi i dimenzijama. Touch2 odlično leži u ruci jer je izrazito malih dimenzija (104 x 55 x 12,9 mm), a sa težinom od 110 g predstavlja jedan od najlakših pametnih telefona sa ekranom osetljivim na dodir. Kvalitet izrade takođe je na najvišem nivou, a ugibanje i krckanje nećete osetiti čak ni kad telefon snažno pritisnete u ruci.

HTC je uspeo da u maleni Touch2 spakuje poprilično impozantan hardver. Qualcomm MSM7225 procesor koji radi na 528 MHz uparen je sa 256 MB radne memorije, što je sasvim dovoljan hardver da se izvršava HTC-ov TouchFlo interfejs u verziji 2.5. Ipak, ono što nam se nije svidelo jeste 512 MB ROM memorije i microSD kartica od samo 1 GB, što je malo za današnje pojmove. Kupovina dodatne memorijske kartice je obavezan trošak, naročito ako želite da telefon koristite kao MP3 plejer. Najveće razočaranje vezano za ovaj telefon jeste ekran. Rezolucija je za današnje standarde poprilično niska (320 x 240 piksela), a i kvalitet prikaza nije za pohvalu. Boje deluju poprilično isprano, a kako Touch2 ima rezistivni ekran, na momente nam se činilo nemoguće da izaberemo pojedine opcije koje su isuviše sitne na ekranu dijagonale 2,8 inča. Ovakvu situaciju nismo očekivali od HTC-a, koji nas je u prošlosti dobro razmazio kvalitetom svojih displeja. Znatno bolja situacija je kada je reč o opcijama za povezivanje. Quad-band telefon, podrška za 802.11b/g wireless standarde, BlueTooth, GPS sa a-GPS podrškom i mogućnost korišćenja HSDPA i HSCSD standarda koji dozvoljavaju velike brzine prenosa podataka (do 7,2 Mbit/s za download i 2 Mbit/s za upload) jesu činjenice koje su za svaku pohvalu. Kamera rezolucije 3 megapiksela još jedno je razočaranje – nema blic ni autofokus, pa su fotografije napravljene pri slabom osvetljenju izuzetno loše. Nešto bolja situacija je kada se fotografiše na dnevnom svetlu, ali i takve slike su mnogo lošijeg kvaliteta od slika koje prave mobilni telefoni cenovnog ranga od 150–200 evra, što je poprilično poražavajuća činjenica. Iako baterija ima kapacitet svega 1000 mAh, ona će izdržati do dva dana intenzivnog korišćenja, što je rezultat kome se nismo nadali.

HTC je svojim TouchFlo interfejsom uspeo poprilično da zamaskira Windows Mobile. Početni ekran je ukrašen widgetom za tačno vreme i vremensku prognozu, ispod koga se nalaze informacije iz kalendara i agende za taj dan. Na dnu su smešteni tabovi, kojima se, naravno, sadržaj i raspored može menjati po želji, a po difoltu su tu smeštene SMS/MMS poruke, email klijent, web browser, galerija slika i video materijala i podešavanja. Prelazi iz jednog taba u drugi odvijaju se veoma brzo, kao i navigacija kroz ceo operativni sistem, ali ipak ćete pre ili kasnije osetiti usporenje, naročito ako ne zatvarate aplikacije, zato što Windows Mobile i dalje ostavlja aplikacije da rade u pozadini, čak i ako pritisnete poznato ’X’ dugme. Najveći problem operativnog sistema jesu pomenute male ikone ili okviri za dijaloge, pa ćete često imati problema da selektujete onu ikonu koju želite. Takođe, kucanje SMS/email poruka često zna da bude pravo mučenje i biće vam potrebno dosta vremena da kucate standardne SMS poruke od stotinak karaktera bez grešaka. Touch2 se pokazao odlično kada je reč o multimediji jer je bez problema puštao DivX/XviD video materijal, a uz nešto bolje slušalice može da se suprotstavi i poznatim MP3 plejerima. Od dodatnog softvera koji nije standardni deo operativnog sistema WinMo 6.5 izdvajamo browser Opera Mini 9.5 , YouTube i Facebook klijente, Adobe Reader LE za čitanje PDF-ova i aplikaciju Google Maps.

HTC Snap
HTC Snap
HTC Snap je baziran na popularnom BlackBerry izgledu, koji je veoma cenjen i hvaljen na Zapadu. Kod nas je ovaj vid uređaja stekao popularnost zbog Nokijinih E61/E71 modela, pa će možda upravo finski proizvođač pomoći HTC-u da Snap bude dobro prihvaćen na srpskom tržištu. Kod Snapa dominira crna boja, koju prekida siva traka ispod 2,4-inčnog ekrana, gde je smešteno šest tastera, po tri sa svake strane trackballa. Trackball je još jedan detalj pozajmljen od Kupine, mada ga HTC već duže vreme koristi kod svojih Android telefona. S leve strane trekbola se pored zelene „slušalice” nalaze ’Home’ taster i levi funkcijski taster, dok s desne strane nalazimo „crvenu slušalicu”, ’Back’ taster i desno funkcijsko dugme. Pomenuti funkcijski tasteri imaju, pored trekbola, ključnu ulogu u navigaciji. Snap nema ekran osetljiv na dodir, pa se zbog toga preko ovih funkcijskih tastera biraju opcije koje se na svakom ekranu operativnog sistema WinMo nalaze s leve, odnosno desne strane i kojima biste pristupali dodirom prsta da je prisutan touchscreen. Ispod sive trake nalazi se tastatura sa 37 tastera, kod kojih se po veličini izdvaja taster ’Space’, koji je nešto veći od drugih. Sekundarne funkcije tastera označene su crvenom bojom, a do njih dolazite pritiskom na taster ’Shift’, nalik klasičnim tastaturama. Period privikavanja je veoma kratak i nakon svega nekoliko sati korišćenja ovog telefona bićete u mogućnosti da brzo kucate poruke. Tasteri za kontrolu jačine zvuka nalaze se s desne strane, dok s leve strane nalazimo mini-USB i 3,5 mm audio konektore. HTC je i kod ovog telefona primenio minimalistički dizajn sa što manje tastera, što nam se veoma svidelo. Dimenzije telefona 116,5 x 61,5 x 12 mm, uz težinu 120 grama, čine HTC Snap otprilike identičnim raznim BlackBerry modelima. Kvalitet izrade mogao je da bude bolji imajući u vidu to da plastika koja je korišćena deluje veoma jeftino. Ipak, kako je ovo jedan od jeftinijih modela tajvanskog proizvođača, nećemo cepidlačiti.

HTC Snap ima isti procesor kao i Touch2, ali je on uparen sa 192 MB radne memorije, mada se taj „manjak” neće osetiti u realnom radu. Za skladištenje podataka korisniku je ostavljeno manje od 256 MB, pa je kupovina dodatne microSD memorijske kartice gotovo obavezna. Ekran dijagonale 2,4 inča je prosečnog kvaliteta, boje deluju pomalo isprano i slika nije oštra kao kod skupljih HTC-ovih telefona, ali tako nešto smo i očekivali. Jedno od polja gde HTC Snap briljira jesu opcije za povezivanje – HSDPA, WiFi sa 802.11b i g standardima, BlueTooth, GPS sa a-GPS podrškom i quad-band telefoniranje, jednom rečju, sve što će vam ikada biti potrebno. Kamera rezolucije 2 megapiksela poprilično nas je razočarala jer je kvalitet slika veoma loš. Tome doprinosi odsustvo blica i autofokusa, pa slike prosečnog kvaliteta možete očekivati samo pri jakom dnevnom svetlu. Kamera sigurno nije glavna stavka kod „pametnih” telefona, ali smatramo da HTC ipak mora mnogo bolje, čak i kada je reč o jeftinijim modelima. Jedna od jačih stavki Snapa jeste baterija kapaciteta 1500 mAh sa kojom ćete pri veoma intenzivnom korišćenju telefona izvući više od dva dana rada, što je odličan rezultat.

Microsoft je uređajima koji nemaju ekran osetljiv na dodir namenio Standard ediciju operativnog sistema Windows Mobile, gde ćete prvo zapaziti siromašan grafički interfejs. Od TouchFlo interfejsa nema ni traga ni glasa, a nakon što napustite glavni meni, u kome su smeštene po četiri ikonice u redu, zateći ćete tekstualni interfejs koji podseća na mobilne telefone od pre desetak godina. Sve opcije „punokrvne” Professional edicije manje-više su tu, ali su ispremeštane, a tekstualna podešavanja će vas u znatnoj meri odbiti od samog sistema. Preinstalirane su najčešće korišćene aplikacije sa desktop Windows sistema (mobilni Internet Explorer, Office i Windows Media Player). Ipak, ako budete želeli da ovom operativnom sistemu udahnete malo živosti u vidu drugih aplikacija, sve su šanse da ćete biti razočarani, jer je softverska podrška za ovaj operativni sistem mnogo slabija nego za touchscreen verziju. Od dodatnih aplikacija tu su Google Maps, Adobeov čitač PDF fajlova i JBlend koji služi za pokretanje Java aplikacija.

Moramo priznati da nas HTC nije oduševio svojim jeftinijim modelima. Ne možemo reći da su to loši telefoni, ali nas je HTC toliko razmazio svojim high-end uređajima da jeftiniji modeli deluju poprilično nedorečeno. HTC Touch2 je sigurno na papiru bio dobra ideja, ali se negde prilikom njegove realizacije skrenulo s puta. Rezistivni ekran male dijagonale nije se najbolje pokazao prilikom korišćenja, a čak i da se naviknete na njega, utisak kvare loš prikaz i slaba kamera. Snap će dobro poslužiti onim korisnicima kojima treba smartphone sa tastaturom i dugom autonomijom, ali takvih je malo, jer većina korisnika od svog „pametnog” telefona ipak očekuje mnogo više funkcija. HTC će morati dobro da zasuče rukave ako želi da bude konkurentan i u nižem segmentu. Ipak, kupci Windows Mobile telefona verni su svojoj platformi, pa je možda to karta na koju igra tajvanski proizvođač. Moguće je da će korisnici zbog svoje ljubavi prema Microsoftovom operativnom sistemu zažmuriti na mane i ipak se odlučiti za neki od ova dva modela.

Petar MARINKOVIĆ

 
HTC Touch2, HTC Snap
Šta mislite o ovom tekstu?
LG GC900 Viewty Smart, Samsung S8000 Jet
BeMeBlackBox
Nimbuzz
S2U2 2.14
Mobipocket eBook Reader 5.3.582
Skype
MySpace Mobile

HTC Touch2
Operativni sistem:
Windows Mobile 6.5 Professional
Ostalo:
Qualcomm MSM7225, 528 MHz, 512 MB ROM-a, 256 MB RAM-a, microSD 1 GB, rezistivni 2,8-inčni TFT displej osetljiv na dodir rezolucije 320 x 240 (65k boja), Quad-band GSM, HSDPA, HSCSD, GPS sa A-GPS, 3,15 MPx kamera, Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11b/g, 3,5 mm konektor, mini-USB konektor, Li-ion baterija kapaciteta 1000 mAh, TouchFlo interfejs
Proizvođač:
HTC
Kontakt:
Hyper Trading Company

HTC Snap
Operativni sistem:
Windows Mobile 6.1 Standard
Ostalo:
Qualcomm MSM7225, 528 MHz, 256 MB ROM-a, 192 MB RAM-a, microSD slot, 2,4-inčni TFT displej rezolucije 320 x 240 (65k boja), Quad-band GSM, HSDPA, GPS sa A-GPS, 2.0 MPx kamera, Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11b/g, 3,5 mm konektor, miniUSB konektor, Li-ion baterija kapaciteta 1500 mAh, QWERTY hardverska tastatura
Proizvođač:
HTC
Kontakt:
Hyper Trading Company
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera