NA LICU MESTA<>
012010<><>

• Računarska gimnazija iz Beograda i Društvo matematičara Srbije peti put organizuju takmičenje „Programer junior 2010”. To je informatičko takmičenje za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola. Postoji nekoliko tema na osnovu kojih bi trebalo napraviti program i prezentacije, koje se mogu naći na www.rg.edu.rs/prj2010. Prijave traju do 28. decembra, a radovi se predaju do 11. februara.

• Za učenike četvrtog razreda srednjih škola Fakultet informacionih tehnologija (FIT) i univerzitet Metropolitan iz Beograda organizuju republičko takmičenje „Metropolitan talenti 2010”. Prijava učesnika je u toku, a prijem radova traje do 1. maja. Detalje o ovom takmičenju možete pronaći na www.fit.edu.rs/sr/scholarships/fit-emaster.dot, a nagrade su stipendije za studije u vrednosti oko 10 hiljada evra.

Microsoft je odlučio da od svakog prodatog računara sa operativnim sistemom Windows 7 u Srbiji izdvoji 777 dinara i pokloni Svratištu za decu ulice. Akcija traje od 15. decembra do 31. januara, a od prikupljenog novca deci u svratištu kupiće se neophodne stvari – od garderobe do nameštaja za boravak.

IBM je potpisao petogodišniji sporazum o namerama sa Univerzitetom u Novom Sadu. Ova saradnja omogućiće da Univerzitet sprovodi obrazovne programe bazirane na IBM-ovoj metodologiji, proizvodima i IT rešenjima. „Prva lasta” ovog sporazuma je besplatan kurs „Building Data Warehouse i Business intelligence solutions”, koji je IBM održao za profesore i studente sa različitih fakulteta, kao i za poslovne partnere.

• Na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu 15. i 16. decembra održan je dvodnevni simpozijum „Postel 2009”, koji je otvorila Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo. Na simpozijumu su predstavljeni radovi iz oblasti telekomunikacija i poštanskog saobraćaja, a organizovan je i okrugli sto o primeni novih regulacija u elektronskim komunikacijama u regionu.

Eset je u saradnji sa distributerom Extreme predstavio srpske verzije paketa Eset NOD32 Antivirus i Eset Smart Security. Na konferenciji za novinare o planovima ove firme u Srbiji i regionu govorili su Robert Trivunčević, predstavnik Eset distributera za region Adriatik, i Alan Albulj, direktor firme Extreme.

Asus je organizovao regionalno online takmičenje u overklokingu AROT 2010, a na našem forumu možete naći detalje o načinu učestvovanja (www.sk.rs/forum/showthread.php?t=52001). Takmičenje je počelo 7. decembra, traje do 5. januara, a pravo na učešće imaju overklokeri iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pobednik svake zemlje sa jednim pratiocem dolazi u Beograd na finalno takmičenje, koje je zakazano za 16. januar. Ostalih 16 takmičara takmičiće se za utešne nagrade na dve zasebne mašine.

• Od 11. decembra e-Dućan ima u ponudi kupovinu karata direktno od avio-kompanija po fiksnoj ceni usluge od 10 evra. Servis radi tako što se ili dođe u e-Dućan ili se pošalje mail sa datumom i destinacijom do koje se leti, a e-Dućan vam onda daje ponudu najjeftinije karte koja je dostupna, uz specijalne ponude za popuste.

• Na svečanoj akademiji povodom proslave dana ETF-a u Beogradu, nagrada Telenor fondacije „Prof. dr Ilija Stojanović” uručena je za tri kategorije: najbolji student diplomac ETF-a, najbolji studentski radovi sa konferencije „Telfor 2009” i najbolji objavljeni naučni rad.

• Dve srpske firme (novosadski Execom i pančevački MadNet) našle su se na Deloitte listi 500 brzorastućih tehnoloških kompanija u Evropi, Africi i na Bliskom istoku. Execom je zauzeo 151. poziciju na listi „Technology Fast 500”, a MadNet je na 470. mestu.

• Inspektori Poreske uprave uskoro započinju novu seriju specijalne obuke na kojoj će naučiti kako da prepoznaju softversku pirateriju i efikasno primenjuju Zakon o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine. Ovaj zakon tretira softversku pirateriju kao ozbiljan privredni prekršaj koji je po prirodi prestupa sličan utaji poreza. Stoga je za proveru legalnosti softvera u posedu pravnih lica zadužena Poreska uprava, čiji inspektori od početka 2008. godine efektivno primenjuju ovaj zakon. Da podsetimo – stopa piraterije u Srbiji je 74 odsto.

• Slovenački carinici zaplenili su 44 hiljade praznih CD-R medija na kojima je falsifikovan brend i ime Verbatim. Mediji su bili namenjeni tržištima Slovenije, Hrvatske i Srbije. Pošto se neimenovana firma-uvoznik nije žalila na zaplenu, ovi mediji biće uništeni, a protiv svih koji su učestvovali u falsifikovanju biće pokrenut sudski postupak.

• U hotelu „Continental” u Beogradu, 22. decembra održano je svečano uručenje nagrada „Diskobolos 2009” za 130 najboljih ostvarenja u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Jubilarni petnaesti Diskobolos prerasta u međunarodno takmičenje pošto su učešće uzeli i takmičari iz Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Italije, Holandije, Mađarske, Albanije, Češke, Grčke, Belgije, Rumunije, Šri Lanke i drugih zemalja.

Adobe je raspisao deseti konkurs Adobe Design Achievement Awards (ADAA). Svoje radove, fotografije, ilustracije, animacije mogu na konkurs da pošalju studenti grafičkog dizajna, snimatelji i programeri sa priznatih visokoškolskih ustanova širom sveta. Prijava radova traje do 4. juna ove godine. Više informacija na adaa.adobe.com.

• Istraživačka kuća IDC javlja da je u Srbiji u trećem tromesečju ove godine isporučeno 89.370 računara, odnosno 19,9 odsto manje nego u istom kvartalu prošle godine. Najveći pad zabeležen je u plasmanu servera, a generalno: stoni računari čine 60 odsto ukupnog tržišta računara u Srbiji, prenosivi 39 odsto, a serveri jedan odsto tržišta.

S.K.

 
 TRŽIŠTE
(R)Evolucija izdavaštva (3): e-book reader uređaji

 NA LICU MESTA
Intel Westmere Workshop, Minhen,
Otvaranje Pakom informatičkog centra, Niš
Web fest 2009
Incotech 2009, Zrenjanin
Ostali događaji, ukratko
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
„Princeza i žabac”
„Avatar”

 SERVIS
Windows 7: problemi pri instalaciji i radu
GPS van automobila
Programiranje mobilnih telefona (1): Google Android
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera