NA LICU MESTA<>
012010<><>

Sedamnaest novih procesora

Intel Westmere Workshop, hotel Kempinski, Minhen, Nemačka, 15. decembar

O novim Intelovim procesorima urađenim u 32 nm tehnologiji priča se već duže vreme, skoro celu godinu. Zvanično puštanje novih procesora planirano je za 7. januar 2010. godine na CES-u u Las Vegasu, kada će biti predstavljano pet i7, osam i5 i četiri i3 procesora. Intel je tim povodom organizovao radionicu za evropske novinare, i to 15. decembra u Minhenu i 16. decembra u Londonu. Događaj je zamišljen kao susret medija sa Intelovim dizajnerima i stručnjacima koji su učestvovali u razvoju novih 32 nm procesora. Tom događaju u Minhenu prisustvovalo je samo 25 novinara, a mi smo jedini iz regiona imali tu ekskluzivnu priliku. S obzirom na to da se veliki deo informacija sa ove konferencije nalazi pod embargom do 4. januara 2010. godine, nećemo previše ulaziti u detalje oko nove arhitekture, ali će o novim procesorima svakako biti više reči u narednim brojevima.

Radionica bila je podeljena u četiri segmenta. O detaljima arhitekture Westmere procesora govorio je Dejvid Hil, glavni arhitekta Westmerea. Prednost novog procesora je smanjenje potrošnje u odnosu na Penryn, jer novi procesor ima dva čipa, u odnosu na tri čipa u Penrynu. Nova arhitektura je i modularna, a procesori podržavaju Hyper Threading, kao i tehnologiju Turbo Boost .

Drugi segment vodio je Majkl Ejbl, koji je predstavio novu arhitekturu Intelove HD grafike. Glavna osobina nove arhitekture je to što je grafika sada integrisana sa procesorom, tačnije predstavlja deo procesora. Na taj način omogućena je brža komunikacija između procesora i grafike, što omogućava primenu novih tehnologija poput Turbo Boosta i dinamičke frekvencije. Optimizacije se odnose na puštanje multimedijalnog sadržaja, Windows 7 i prikaz 3D grafike.

 
Reč je zatim preuzeo Rob Viloner, stručnjak za Intelovproizvodni proces, koji je za zadatak imao da objasni proizvodni proces 32 nm procesora. Prvo je dat osvrt na 45 nm tehnologiju, u kojoj su izrađeni trenutni procesori na tržištu. U odnosu na njega, 32 nm čipovi imaju više germanijuma koji menja molekularnu mrežastu strukturu, tačnije širi je. Time se dobija negativan pritisak između atoma, što ubrzava određene procese unutar samog čipa. Takođe, zbog restriktivnih evropskih normi iz proizvodnje su potpuno izbačeni toksični materijali poput olova i halogenih elemenata. Intel, kao trenutno jedini proizvođač 32 nm procesora na svetu, ima dve proizvodne linije u Oregonu koje rade u novoj tehnologiji, a najavljena su još dve. Više od toga neće se otvarati, već će se prepravljati postojeći kapaciteti. Ukupna investicija u novu tehnologiju iznosi sedam milijardi dolara. Osim što se trenutno usavršava 32 nm tehnologija (očekuju se i novi procesi i potpuno iskorišćenje tehnologije), Intel već sad radi na razvoju 22 nm tehnologije koja je najavljena za 2011. godinu. Na ovogodišnjem IDF-u prikazan je 22 nm wafer na kome se testiraju neke funkcije, odnosno nije u pitanju gotov čip.

Poslednji segment održao je Uli Norf, stariji analitičar performansi, koji je sa okupljenim predstavnicima medija diskutovao o tome na koji način treba raditi merenja performansi komponenata. Takođe, on se potrudio da podigne svest o uštedi energije. Novi i5 procesori nude najbolje od oba sveta – i dobre performanse i dobre tehnologije uštede energije. Potencijalni kupci treba dobro da razmisle o svojim potrebama i da na osnovu njih izaberu odgovarajući procesor.

Ova radionica dala nam je uvid u sve nove tehnologije koje se kuvaju u Intelovoj kuhinji. Kako je Rob Viloner istakao, ekonomski je najisplativije razvijanje novih tehnologija, čak i pored toga što one zahtevaju ogromna ulaganja. Da Intel može, on bi nove proizvode izbacivao i u kraćim intervalima od dve godine (takozvani „tik-tak” metod razvoja). Zato smo sigurni u to da će nas i noviteti iz Intela jednako iznenaditi i oduševiti sledeći put, a sa nestrpljenjem očekujemo da isprobamo sve ono što smo saznali na ovoj radionici i da vam ta iskustva i prenesemo.

Ivan ČABRILO

 
 TRŽIŠTE
(R)Evolucija izdavaštva (3): e-book reader uređaji

 NA LICU MESTA
Intel Westmere Workshop, Minhen,
Šta mislite o ovom tekstu?
Otvaranje Pakom informatičkog centra, Niš
Web fest 2009
Incotech 2009, Zrenjanin
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
„Princeza i žabac”
„Avatar”

 SERVIS
Windows 7: problemi pri instalaciji i radu
GPS van automobila
Programiranje mobilnih telefona (1): Google Android
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera