LAKI PINGVINI<>
012010<><>

QMMP 0.3.1

Qt Multimedia player

Vreme je praznika, muzike, zabave i provoda. Vreme kada u svoj svojoj snazi na našim omiljenim mašinama treba da se istaknu oni moćni i oni manje moćni ali uvek neophodni, šta drugo nego audio plejeri! Kada govorimo o audio plejerima, slobodan softver tu i te kako ima šta da ponudi. Ukusi su različiti i kreću se na relaciji od ljubitelja plejera „ja kliknem, ti mi pustiš omiljenu pesmu” do onih „dobavi mi sve informacije o bendu i pesmi, poređaj mi numere po popularnosti i broju slušanja...”. U svakom slučaju, na vama je da odlučite i pronađete sebi zadovoljavajući ugođaj. Na tom putu nikako ne treba izostaviti mali, ali dovoljno moćni Qmmp.

Qmmp ili Qt-based Multimedia Player je plejer iz sfere programa koji jednostavno rade svoj posao onako kako se od njih to i očekuje. Program se razvija aktivno, a trenutna stabilna verzija programa je 0.3.1, mada se na sajtu projekta lako može doći i do verzije 0.4.0-svn. Program je prisutan i u skladištima svih značajnih distribucija, pa ga vrlo lako možete instalirati uz pomoć menadžera paketa. Pokreće se iz menija okruženja ili izvršavanjem naredbe qmmp iz terminala. Pisan je u Qt biblioteci i kao takav vrlo je čest izbor korisnika KDE okruženja koji ga žele i svesno se odriču širine i velikog broja opcija koje pruža Amarok (SK 1/2009). To, s druge strane, ne znači da Qmmp-u manjka opcija. Takođe, korisnici Gnome i drugih okruženja neće imati šta da zamere ovom plejeru jer će se on savršeno uklopiti i u taj ambijent.

Qmmp po izgledu spada u klonove popularnog Winampa i pravljen je tako da bude „zamena za Winamp” na Linuxu, a shodno tome podržava Winamp skinove sa ekstenzijom .wsz. Qmmp će puštati MP3 fajlove, bez problema reprodukovati stream sa Neta, a nisu mu strani ni drugi tipovi različitih muzičkih formata.

Nadovezujući se na to što Qmmp spada u „Winamp porodicu plejera”, jasno je da se njime i njegovim opcijama vrlo lako barata, a ako ste pre njega koristili (skoro je nemoguće da niste) Xmms, Audacious ili sam Winamp, onda period navikavanja na novi program i njegove opcije skoro da ne postoji, sve je manje-više poznato i odmah možete početi da uživate.

Mogućnost podešavanja programa je na prilično visokom nivou. Desnim klikom na prozor programa otvara se meni programa i pored svake stavke menija stoji i prečica sa tastature, tako da je za ljubitelje tastature i baratenje sistemom uz pomoć nje sve predstavljeno lepo i na jednom mestu. Program podržava i proširenja u vidu pluginova, a podešavanjima aktivnih i neaktivnih pluginova pristupa se iz menija Settings (’Ctrl+P’). Zahvaljujući pluginu može se spustiti u sistemsku kasetu, što dodatno ulepšava i olakšava svakodnevni rad. Takođe, podržava i vizualizaciju.

Ostaje još samo to da instalirate Qmmp, na već poznati način uvezete omiljenu muziku i zabava može da počne... Pojačajte do kraja i uživajte!

Nemanja TOBIĆ

 
XSane 0.997
Tux Typing 1.8.0
Fedora 12 (Constantine)
PDFedit 0.4.3
QMMP 0.3.1
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1,3 MB paket; 3,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
qmmp .ylsoftware .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera