LAKI PINGVINI<>
012010<><>

Tux Typing 1.8.0

Učenje brzog kucanja za decu

Postoji mnogo edukativnih programa koji na neki način pokušavaju da spoje ugodno s korisnim, te na taj način implementiraju maksimu dobro poznatu svakom učitelju od vremena renesanse naovamo. Radi se o prostoj činjenici da se nova znanja brže i lakše stiču ako se usvajaju kroz zabavne sadržaje koji svojom privlačnošću uspevaju da zainteresuju učenika. Ovo je veoma važno kada se radi o mlađoj deci, koja ne mogu da održe jednak nivo pažnje duže vreme, zbog čega je posebno teško zainteresovati ih za učenje ukoliko se to ne radi kroz igru. Aplikacija Tux Typing, deo kolekcije „Tux za decu”, upravo na taj način pristupa problematici učenja brzog kucanja na tastaturi.

Izvorni kôd programa ili binarne instalacione datoteke za GNU/Linux, Mac OS, Windows ili FreeBSD moguće je preuzeti sa zvanične prezentacije, a većina distribucija omogućava i instalaciju iz sopstvenih internet skladišta. Nakon instalacije Tux Typing poziva se iz menija okruženja, a izgledom podseća na pravu igru, s tom razlikom da se ipak radi o aplikaciji koja sebi postavlja važniji primarni zadatak od zabave. Postoji nekoliko režima rada, a svaki dozvoljava podešavanje nivoa težine shodno starosnom dobu deteta, uz mogućnost dodavanja sopstvenih lekcija.

Primarno, program se sastojao od jedne igre u kojoj je zadatak pingvina Tuxa, maskote GNU/Linux sistema, da u kljun hvata ribe koje padaju s neba. Kako je svaka riba označena jednim slovom alfabeta, ovaj režim učenja zahteva od igrača da u određenom vremenskom intervalu pritisne dati taster i na taj način izbegne kraj interaktivnog kursa. Nakon svakog pređenog nivoa, vremenski interval predviđen za reakciju korisnika se skraćuje, te je potrebno kucati brže i opstati što duže u igri. Danas ovaj režim ima nekoliko podvarijanti, uključujući i onu koja zahteva od igrača da ispiše cele reči (originalno na engleskom jeziku, ali postoje i rečnici za nekoliko drugih jezika), što na višim stepenima težine može biti zahtevno i nekim odraslim osobama, te program zapravo i nije namenjen samo deci iako su mu ona ciljna publika. Vizuelno je drugačiji, ali je mehanički potpuno isti režim u kome igrač laserskim topom brani površinu planete od „kometa” označenih slovima, ponovo upotrebljavajući veštinu brzog kucanja na tastaturi. U novoj verziji autori su napravili važan korak – omogućena je kreacija spiskova reči koje će se koristiti prilikom učenja direktno iz aplikacije, što u praksi znači da roditelj može samostalno da pripremi spisak reči koje će njegovo dete uvežbavati kroz igru.

Tux Typing u pozadini svakog nivoa prikazuje različite fotografije prirode, a pingvin Tux je vešto i duhovito animiran. Program funkcioniše u punom ekranskom prikazu, a boje su žive i prilagođene najmlađoj publici. Ukoliko želite da vaše predškolsko ili školsko dete uvežba brzo kucanje na tastaturi umesto da vreme za računarom provodi igrajući se, Tux Typing je pravi izbor. Možda ćete se i sami zabaviti i izveštiti uz ovaj program.

Nikola BULJ

 
XSane 0.997
Tux Typing 1.8.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Fedora 12 (Constantine)
PDFedit 0.4.3
QMMP 0.3.1

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS, Windows, *BSD
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
86 KB source; 265 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
tux4kids .alioth .debian .org /tuxtype
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera