LAKI PINGVINI<>
012010<><>

XSane 0.997

Skeniranje pod Linuxom

Linux obiluje programima za rad sa slikama – GIMP (SK 4/2005) je vrlo moćan alat za obradu slika, DigiKam (SK 2/2007) omogućava da se slike na lak način prebace iz fotoaparata i organizuju u albume, a postoji i mnoštvo pregledača slika (SK 2/2006). Dakle, što se tiče slika u digitalnom obliku, sve je vrlo dobro pokriveno odgovarajućim softverom, ali postavlja se pitanje šta sa slikama koje blede u foto-albumima? Odgovor na to jednostavno pitanje je da softver na tom planu ne odudara od prethodne konstatacije. Postoji mnoštvo rešenja, a jedno od njih je XSane.

XSane je zapravo grafičko sučelje za SANE (eng. Scanner Access Now Easy) biblioteku, koja predstavlja univerzalni interfejs za rad sa skenerima na GNU/Linuxu, tako da je gotovo nemoguće pričati o njima odvojeno. Podržava veliki broj modela, tako da korisnici Linuxa gotovo da nemaju problema prilikom odabira ove vrste hardvera. Instalacija se može izvršiti kompajliranjem izvornog kôda ili preko menadžera paketa, jer se nalazi u riznicama većine distribucija Linuxa. Osnovne zavisnosti koje se moraju zadovoljiti pre instalacije, pored navedenoog backenda, jesu gtk2, lcms, zlib, libjpeg i – skeniranje može da počne!

Osnovne funkcije XSanea su prikazivanje slike u pregledniku, čuvanje slike u datoteku, kreiranje fotokopije i dokumenta od više stranica, faksa i elektronske poruke. Sane ima podršku za kamere i video uređaje, pojedine osnovne funkcije nekih uređaja mogu raditi, ali mu je prevashodna namena rad sa slikama, tačnije već navedene funkcije.

XSane se lako uklapa u bilo koje okruženje. Ovo se, pre svega, odnosi na KDE, gde se upotrebom gtk-qt enginea ili nekog drugog paketa koji se stara o vizuelnom prilagođavanju može potpuno prilagoditi izgledu KDE aplikacija.

Na početku upotrebe program može delovati zbunjujuće zbog organizacije u više prozora, ali se to jednostavno podešava u sekciji za prikaz prozora. Uprkos tome, XSane nudi jednostavan i logičan prikaz svih informacija i podataka koji su potrebni za jednostavno i brzo skeniranje. Osnovni prozori koje nam nudi su prozor za prikaz skenirane slike, osnovna podešavanja za skeniranu sliku, izbor površine za skeniranje, histogram i dr. Što se postupka skeniranja tiče, sve se odvija brzo. Programu je potrebno oko 30 sekundi da „zagreje” skener za prvo skeniranje (što opet zavisi od samog hardvera), a potom se slika pojavljuje u prozoru za pregled. Kada proces otpočne, teče glatko, vreme potrebno za završetak zavisi od izabrane rezolucije slike, ali je za prosečnog korisnika više nego prihvatljivo. Nema „kočenja” sistema, tako da se lako mogu paralelno obavljati i druge operacije. Kvalitet slika je izuzetno dobar, mada zahtevni korisnici uvek mogu kasnije da doteruju svoje slike do savršenstva.

Za skeniranje bez muke ovo je više nego dobar izbor. Sane i XSane se konstantno ažuriraju i, što je bitnije, postoji odlična podrška za svaki problem koji može da se javi.

Nenad DIMITROVSKI

 
XSane 0.997
Šta mislite o ovom tekstu?
Tux Typing 1.8.0
Fedora 12 (Constantine)
PDFedit 0.4.3
QMMP 0.3.1

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
3,3 MB source; 6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .xsane .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera