TEST FUN<>
012010<><>

Ziro

Nakon vrlo dobrog Pyroblazera (vidi SK 1/2009), futurističkih trka nalik Wipeoutu i sličnim igrama, novosadski studio Eipix rešio je da se oproba i na polju logičkih ostvarenja. Zbog ljudskog nemara i bahatosti Zemlji prete fatalne katastrofe i globalno zagrevanje koje se ne može zaustaviti. Plač i vapaj prirode nečujni su za sve osim za najmlađeg člana tzv. Snowmen Earth čuvara – Ziroa. On se budi iz sna i kreće na putovanje oko sveta sa ciljem da zaustavi globalno zagrevanje i spase Zemlju od propasti.

Ko bi rekao da se iza ovakvog zapleta krije klasična logička igra koja nas brzinom svetlosti vraća u zlatno doba vladavine 16-bitnih mašina? Akcija se odvija na statičnom ekranu, a cilj igrača je da sa igračke površine počisti sve kocke leda i zatim pređe na sledeću lokaciju. Iako je polje za igru pravilnog kvadratnog oblika, zbog prisustva mnoštva objekata i prepreka ne postoji prevelika sloboda kretanja. Kocke leda mogu da se pomeraju isključivo horizontalno ili vertikalno, s tim da će se kretati sve dok ne dodirnu ivicu ekrana, odnosno prepreku ili neki objekat (ne možete da ih zaustavite sami). Da biste ih uklonili sa ekrana potrebno je vršiti uparivanje – sve kocke označene su brojevima (tačkicama). Ukoliko izvršite uparivanje kocki različitih vrednosti, doći će do sabiranja/oduzimanja i to će rezultovati novom kockom.

Da bi stvar učinili dodatno zanimljivom, autori su ubacili još mnoštvo bonusa. Tako će se, recimo, povremeno pojavljivati plus i minus kocke koje dodaju ili oduzimaju vrednost prilikom uparivanja, ledene sante koje je moguće pomerati po ekranu i uz njihovu pomoć ustrojavati kretanje kocki, potom ledom okovane kutije koje mogu samo jednom da promene lokaciju, kocke od tankog leda koje mogu da se unište itd.

Igra sadrži više od 300 pažljivo dizajniranih nivoa, a na njihovo rešavanje možete da se bacite preko tri igračka moda (tu računamo i režim Practice). Quest mod je osnovni i podrazumeva putovanje sa lokacije na lokaciju prema vašem nahođenju (biraju se sa mape sveta). Rešavanje nivoa nije vremenski ograničeno niti postoji bilo kakva penalizacija – ako shvatite da ste se preračunali, nivoe do mile volje možete ponavljati. Šteta je što autori nisu ubacili opciju Undo, pa se često zbog sitnih grešaka sve mora raditi ponovo. S druge strane, kada se prekombinujete, igra vam neće javiti da nivo nije moguće završiti, pa ćete se mučiti sve dok do istog zaključka ne dođete sami. Drugi igrački mod zove se Skill i tu su pravila nešto drugačija. Prva razlika je u tome što postoji vremensko ograničenje, a zatim i ograničen broj života. Dalje, tokom igranja možete zaraditi različite vrste pomoći i tako zaustaviti proticanje vremena, dobiti dodatni život, automatski preći na sledeći nivo...

Ziro krase izuzetne tehničke karakteristike. Igra je urađena u full 3D okruženju, i to uz pomoć tehnologije Ultra Engine. Igračko polje može da se rotira i zumira, pozadina je animirana i osmišljena tako da odgovara realnim lokacijama... Poseban šarm svemu daje četrdesetominutna originalna muzička podloga.

Vladimir PISODOROV

 
Drawn: The Painted Tower
Osmos
Pong Project 1.2
Ziro
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows XP/Vista/7, Pentium 4 / 1,5 GHz, 256 MB RAM-a, grafička kartica sa 64 MB VRAM-a
Veličina:
37,1 MB (demo), 80,6 MB na HD-u
Cena:
10 dolara
Adresa:
www .ziroworld .com
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera