TEST FUN<>
012010<><>

Osmos

U uzburkanom moru kompjuterskih igara, u kojem vladaju visokobudžetna i u većini slučajeva precenjena ostvarenja, gde se sve svodi na trčanje, pucnjavu i dizanje adrenalina igraču, pravo je zadovoljstvo kada se pojavi biser kao što je Osmos. Igru krase jednostavnost i dobar koncept, a lišena je napetosti, klišea i krvavih zabava od kojih često bole i prsti i glava. I ovde postoji neka vrsta borbe, ali je reč o onoj iskonskoj borbi koja se vodi od samih početaka, borbi koja predstavlja destilovanu filozofiju opstanka i evolucije, borbi u kojoj je jedini cilj preživeti, a to znači biti pametniji, jači i veći od drugih, borbi upakovanoj na jedan posve drugačiji, čak prijatan način, tako da se prosto morate uživati u njoj.

Bačen u mikroskopski svet najsitnijih čestica, igrač preuzima ulogu organizma okruženog sličnim „amebolikim” životnim oblicima koji bezbrižno plutaju u svom prostoru, spajajući se ponekad i tako hraneći one veće od sebe. Prvi zadatak glavnog protagoniste, interesantne šarene loptice, jeste da izbegne veće koje su crvene boje, i koja apsorbuje manje od sebe koje su obojene plavom bojom, što joj omogućava da raste i na kraju postane glavna faca u rezervoaru. Naš junoša kreće se tako što iza sebe ispaljuje materiju od koje se sastoji, ali se zbog toga smanjuje, pa treba voditi računa o kretanju i brzini. Ovde važe zakoni fizike, uključujući i inerciju, što može predstavljati problem, ali ako se pametno koristi i prednost. Naravno, bilo bi prilično dosadno kada bi to bio jedini cilj u ovoj igri – na svakom nivou postoje interesantni zadaci koje treba ispuniti, počev od najprostijih, na primer postati najveći, do malo težih kada treba, recimo, apsorbovati određeno telo koje zna kada mu se približavate i koje nije baš lako uhvatiti. Zatim, postoje nivoi gde sve čestice, pa i ona kojom se upravlja, kruže oko jedne ogromne čestice, tzv. attractora, pa treba paziti i ne biti progutan, kao i još mnogo različitih zona. U punoj verziji postoji 47 nivoa, a autori su se pobrinuli da je svaki drugačiji, bez ponavljanja.

U ovoj igri moguće je poigravati se vremenom, ubrzati ga ili usporiti, što može biti korisno tokom hvatanja nekih organizama koji beže ako osete da je igrač u blizini ili izbegavanja proždrljivaca koji su veći. Pored toga, tu su i Achievements, dostignuća, koja se poput trofeja dodeljuju za ostvarene zadatke, pređene nivoe i slično.

Zapakovana u celofan prelepe dreamy grafike minimalističkog dizajna i obogaćena odgovarajućom ambijentalnom muzikom, sa idejom i odličnim gameplayem kao glavnim sastojkom, ova igra će sigurno uspeti da vas zarazi na neko vreme, uvuče u svoj mikrokosmos i učini da se osetite kao deo tog nevidljivog sveta.

Miloš MILOŠEVIĆ

 
Drawn: The Painted Tower
Osmos
Šta mislite o ovom tekstu?
Pong Project 1.2
Ziro

Potrebno:
Windows
Veličina:
8,55 MB (demo), 19,1 MB na HD-u
Cena:
10 dolara
Adresa:
www .hemispheregames .com /osmos
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera