TEST FUN<>
012010<><>

Drawn: The Painted Tower

U svetu igara koje izbacuju mali, nezavisni studiji ili pojedinci na popularnosti dobijaju igre iz novotalasnog hidden objects žanra. Baziran na popularnim razbibrigama iz enigmatskih novina, koncept ovakvih igara krajnje je jednostavan: na scenama natrpanim različitim predmetima cilj igrača je da raspozna i isklikće na set zadatih objekata sa priložene liste, koji su često vešto zatrpani u sveopštem haosu na ekranu. S vremena na vreme pojedini autori uspevaju da ovakvom konceptu daju i kvalitetan kontekst u vidu zanimljive priče, kako se sve ne bi svodilo samo na ogoljenu poteru za razbacanim predmetima. Jedan od ovakvih bisera je i famozni Drawn: The Painted Tower iz Big Fish Gamesa, igra koja celoj stvari dodaje gotovo poetsku vrednost.

U ulozi ste neimenovanog heroja pred kojim je zadatak pomaganja devojčici-princezi Ajris, zatočenoj u visokoj kuli glavnog grada dalekog kraljevstva obavijenog zlokobnom tminom. Freklin, devojčicin tutor, sprečen je da vam direktno pomogne u predstojećoj avanturi (kroz njega pozivate šturi hint sistem) i jedino na šta možete da se oslonite jesu soptstvene moći percepcije i logičkog rasuđivanja prilikom rešavanja mnogobrojnih maštovitih zagonetki i mehanizama. Ovde je hidden objects aspekt samo okvir unutar kog je ispričana daleko komplesknija priča. Njen najvažniji deo jeste sposobnost svih pripadnika Ajrisine porodične loze da slikanjem na platnu stvaraju stvarne i žive svetove (nalik likovima iz sage Myst koji su to radili pisanjem knjiga), koji takođe kriju mnogobrojne probleme i istovremeno odražavaju Ajrisin karakter i narušeno emotivno stanje.

U skladu s pričom i bajkovitom atmosferom, igru krasi i predivno nadrealna grafika apstraktnog stila kojom dominira tmurno sivilo isprekidano sporadičnim jarko koloritnim scenama. Isto važi i za kvalitetni, setni soundtrack sa hounting zvucima klasične muzike, a, generalno, tehnička strana igre nameće se kao gotovo ravnopravan lik u igri.

Kao još jedan low-fi biser u dugačkom nizu sličnih igara u poslednjih nekoliko godina, i Drawn: The Painted Tower prosto ne možemo dovoljno da preporučimo. Igra koja objedinjuje kvalitetne i izazovne glavolomke, poetično setnu priču i kvalitetne tehnikalije u skladu s tim donosi stelarne kvalitete koji se ne vezuju za kvalitet tekstura, broj sličica animacije u jedinici vremena, detaljnost upregnutih piksel šejdera i slične kerefeke.

Aleksandar DINIĆ

 
Drawn: The Painted Tower
Šta mislite o ovom tekstu?
Osmos
Pong Project 1.2
Ziro

Potrebno:
Windows XP/Vista, Mac OS X, Pentium 3 / 1 GHz, 512 MB RAM-a, grafička kartica sa 16 MB VRAM-a
Veličina:
81,84 MB (trial), 213,9 MB na HD-u
Cena:
7 dolara, proba 60 minuta igranja
Adresa:
www .bigfishgames .com /download -games /6098 /drawn -the -painted - -tower /index .html
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera