INTERNET<>
122009<><>

WWW vodič

Press display

Živimo u informatičkom dobu koje nam donosi mnoge pogodnosti, između ostalog čitanje dnevnih novina sa bilo kog dela naše planete. Međutim, online izdanja mogu se prilično razlikovati od štampanih. Jedna od boljih lokacija za pregled dnevne štampe je Press Display, koji registrovanim korisnicima obezbeđuje pogodnosti koje dosta podsećaju na prelistavanje pravih novina, ali i još nekoliko praktičnih mogućnosti. Nakon registracije, moguće je besplatno pogledati nekoliko primeraka, dok se svaki sledeći naplaćuje po 0,99 dolara.

Adresa: www.pressdisplay.com

Ninite

Nakon sveže instaliranog operativnog sistema na red dolazi instalacija mnogobrojnih programčića potrebnih pri svakodnevnom korišćenju računara: za pregled fotografija, rezanje diskova, komunikaciju... Predstavljamo vam Ninite, web lokaciju na kojoj se može naći poveći broj često korišćenih programa. Ono što ovaj sajt izdvaja od drugih jeste jednostavnost instalacije. Dovoljno je odabrati željene programe i preuzeti instaler koji će automatski instalirati sve tražene aplikacije. U pitanju je svakako praktična lokacija koja vam može uštedeti dosta vremena.

Adresa: http://ninite.com

Life tips

Svakom se ponekad može desiti da naiđe na problem koji je naizgled nerešiv. Nastao sa namerom da običnom čoveku olakša svakodnevni život, Life tips svojim posetiocima nudi mnogobrojne savete. Pored praktičnih predloga, tu je moguće naći savete za veoma specifične teme poput raznih psiholoških problema, savete za pecanje, spremanje kuće i još mnogo toga. Sajt je dopadljivog i praktičnog dizajna, tako da se brzo i lako dolazi do tražene teme. Pored toga, svaki registrovani korisnik može da doprinese ili postane guru određene teme koju će voditi.

Adresa: www.lifetips.com

Clipart

Jednostavne, stilizovane ilustracije u tekstu mogu da ga približe čitaocu ili da ga učine interesantnijim. Naravno, to nije jedina primena kliparta. Predstavljamo vam internet lokaciju prepunu ovih jednostavnih, a veoma efektnih sličica. Svaka od njih je u PNG ili JPG formatu, solidnog kvaliteta i besplatna za korišćenje, tako da može pronaći svoju primenu svuda. Iako je sajt pomalo starinskog dizajna, galerija je veoma praktična za pretragu jer je podeljena po tematskim grupama. Pored toga, sajt nudi nekoliko praktičnih opcija za korišćenje kliparta.

Adresa: www.wpclipart.com

Aviary

Da su web aplikacije sve prisutnije i kvalitetnije dokazuje i sajt Aviary, koji vam ovom prilikom predstavljamo. On sadrži nekoliko veoma kvalitetnih besplatnih aplikacija: nekoliko za grafički dizajn, obradu fotografije i jedna za obradu zvuka. Iako je reč o web aplikacijama, one imaju dosta naprednijih opcija kojima su se do sada mogle pohvaliti samo „normalne” aplikacije, tako da je veoma privlačan i za profesionalne korisnike. Svakako, najbolji način da se otkriju sve mogućnosti jesu video tutorijali, koji se mogu pronaći za svaki od programa.

Adresa: http://aviary.com

Yebol

Postojanje internet pretraživača velikih kompanija, čija je posećenost veoma velika, ne sprečava ostale da se okušaju na tom polju. Predstavljamo vam Yebol, pretraživač kineskog porekla čija se pretraga zasniva na kombinaciji ljudskih resursa i specijalizovanih algoritama, što je, prema rečima kreatora, pametna pretraga. Rezultate vraća u vrlo preglednom obliku, a pored njih prikazuje tematski srodne teme. Iako je relativno nov na web nebu, ima potencijala da postane jedan od popularnijih pretraživača, prvenstveno zbog jednostavnog interfejsa i kvalitetne pretrage.

Adresa: www.yebol.com

Slamarica

Kako se još nalazimo u ekonomskoj krizi, odmila nazvanoj SEKA, svaka pomoć pri raspoređivanju ono malo novca koji mesečno zateknemo na računu (ili u rukama) dobro je došla. Predstavljamo vam domaći sajt gde je moguće veoma detaljno rasporediti svaki stečeni dinar. Od redovnih mesečnih troškova (računi za struju, Internet itd.) pa sve do nepredviđenih troškova poput onih za slavlja i provode, moguće je tačno sagledati gde i kada je nestala ona „milionska” cifra kojom je mesec počeo. Pored svega, tu se može pronaći još dosta toga praktičnog vezano za kućne finansije.

Adresa: www.slamarica.com

Serge

Portfolio prezentacija koja se umnogome razlikuje od većine, ne samo po izuzetno neobičnom dizajnu nego i po sadržaju, jeste sajt Serge Seidlitca. Među njegovim najpoznatijim kreacijama su interesantne ilustracije i logoi za najpoznatiju svetsku muzičku televiziju, ali i još mnogo toga. Sajt se sastoji od samo jedne stranice na kojoj se nalazi (skoro nabacano) mnoštvo sličica, a na skoro svaku od njih je moguće kliknuti i otkriti o čemu je reč. Napomenimo da svaki odabrani sadržaj izlazi u novom prozoru, tako da je neophodno dozvoliti pop-upove.

Adresa: www.sergeseidlitz.com

Kraftwerk

Još jedna neobična, ali veoma interesantna lokacija je zvanična internet prezentacija poznatog nemačkog benda Kraftwerk. Na prvi pogled pomalo je konfuznog dizajna, ali nakon nekoliko minuta istraživanja po sajtu moguće je naći dosta kvalitetnih prezentacija albuma i pesama od kojih su skoro sve interaktivne, a takođe i druge sadržaje poput najave koncerata, fotografija i tako dalje, prikazane potpuno u kraftwertolikom maniru. Veoma interesantna adresa kako za obožavaoce tako i za sve ostale koji cene nesvakidašnje sajtove.

Adresa: www.kraftwerk.com

Mala bašta

Svim ljubiteljima zelenila predstavljamo interesantnu lokaciju na kojoj je moguće otkriti nove načine uzgajanja bilja. Reč je o prezentaciji čiji je autor odlučio da svoje znanje podeli sa drugima i predstavi praktično i veoma efektno rešenje za uzgajanje cveća i drugog bilja na površini od samo kvadratne stope po biljci. To bi u praksi trebalo da uštedi dosta prostora i vremena, a takođe i da pruži nesvakidašnji izgled bašte. Ako vam na raspolaganju stoji samo maleno dvorište, ova lokacija zaista vam može biti od velike koristi.

Adresa: www.squarefootgardening.com

File Swap

Iako bi se po imenu moglo zaključiti da se radi o smislenoj razmeni fajlova između posetilaca ovog sajta, Fajl Swap ima potpuno drugu namenu. Verovatno u nameri da razbije dosadu, kreator ovog internet servisa odlučio je da za svaki poslati fajl dobijete drugi koji je poslao neki drugi korisnik. Fajlovi se dobijaju bez ikakvog reda ili pravila, a svaki je moguće obeležiti kao dobar ili loš. Naravno, postoji ograničenje veličine na 500 KB, što je prilično malo, ali sasvim dovoljno za hladne i dokone decembarske predvečeri.

Adresa: www.file-swap.com

SciToys

Na red je došla lokacija na kojoj je izgled skoro u potpunosti zanemaren, a akcenat je stavljen isključivo na sadržaj. Ako ste oduvek voleli da eksperimentišete sa običnim stvarima koje se mogu naći u kući, ovo je lokacija koja pruža mnoštvo zanimljivih ideja. Kako napraviti jednostavan elektromotor za deset minuta, solarnu ćeliju i još mnogo toga drugog iz više različitih oblasti nauke, uključujući tu i elektromagnetizam, radio-tehniku, biologiju itd. Uz svaku igračku nalaze se detaljno uputstvo i opis rada, tako da se može naučiti mnogo toga.

Adresa: http://scitoys.com

Free OCR

Optičko prepoznavanje teksta (OCR – Optical Character Recoginiton) veoma je zgodan i brz način za prebacivanje štampanih dokumenata u digitalni oblik. Predstavljamo vam web lokaciju na kojoj je moguće besplatno „izvući” običan tekst iz nekoliko različitih formata fotografija, između ostalih JPG, BMP i TIFF. Podržava poveći spisak jezika (uključujući i srpski), a jedino ograničenje je veličina fajla koja ne sme da premaši dva megabajta. Iako ne predstavlja rešenje za obimnije dokumente, ipak može dobro doći za prvu pomoć.

Adresa: www.free-ocr.com

Vežbanka

A sada nešto za najmlađe korisnike Interneta koji su željni znanja. Vežbanka je delo domaćeg autora koje može da posluži kao dodatno obrazovno sredstvo. Sastoji se iz tri grupe: učenje srpskog jezika (slova, slogovi, proste rečenice), matematike (osnovne matematičke operacije) i engleskog jezika. Poslednje dve grupe sastoje se od zadataka, te postoji i uvid u to koliko je bilo tačnih i netačnih odgovora, što ukazuje na to na šta treba dodatno obratiti pažnju. Sajt je prilično jednostavnog i dopadljivog dizajna, tako da će sigurno biti interesantan svim posetiocima.

Adresa: www.vezbanka.com

Čestice

Još jedna lokacija obrazovnog karaktera je Particle Adventure. Predviđena je za stariji uzrast, mada i odrasli mogu svašta da nauče. Na prilično jednostavan i razumljiv način objašnjeni su mnogi pojmovi fundamentalnih čestica (atomi, kvarkovi, leptoni itd.) u dopadljivom okruženju i sa ponekom šaljivom ilustracijom i dosetkom. Pored toga, moguće je saznati šta je antimaterija, ali i još mnogo toga zanimljivog na granici sa naučnom fantastikom. Da sve bude još interesantnije i jednostavnije, sajt je preveden na više jezika uključujući i srpski.

Adresa: www.particleadventure.org

DNA art

Oplemenjivanje životnog prostora umetničkim slikama sasvim je uobičajena stvar. Takođe, ništa manje neobično je da svojim umećem ukrasite prostor. Međutim, ako želite da ostavite potpuno lični pečat, predstavljamo vam nesvakidašnji web servis koji će od dostavljenog uzorka DNK izraditi sliku željene veličine i kolorita. Iako su usluge sajta prilično skupe, one omogućavaju da na potpuno jedinstven način ukrasite životni prostor i dodate mu nešto zaista lično. Pored izrade DNK „portreta”, servis nudi usluge izrade fotografija otiska prsta i usana, što takođe može biti vrlo interesantno.

Adresa: www.dna11.com

GRIN

Iza pomalo neobičnog akronima GRIN stoji Great Images in NASA (izuzetne fotografije NASA). U pitanju je jedinstvena galerija koja sadrži ogroman broj zaista izuzetnih fotografija istraživanja svemira grupisanih u više različitih tematskih celina. Uz svaku fotografiju nalazi se prateći tekst koji detaljno opisuje poreklo fotografije i šta se na njoj nalazi. Dizajn sajta možda se ne može svrstati u najlepše, ali imajući u vidu to da je akcenat stavljen na funkcionalnost, to je manje bitno. Kao lične favorite moramo izdvojiti slike načinjene svemirskim teleskopom Hubble.

Adresa: http://grin.hq.nasa.gov

Inhabitat

„Dizajn će spasti svet”, krilatica je internet lokacije koja je posvećena dizajnu u domenu očuvanja životne sredine. Tu je moguće naći mnoštvo praktičnih ideja i inovacija koje energiju troše racionalno i efikasno. Takođe, tu postoji i mnoštvo zanimljivih dizajnerskih rešenja iz više različitih oblasti poput arhitekture, enterijera, tehnologije i drugih. Pored toga, dizajn sajta veoma je prijatan za oko, navigacija je solidno dobro rešena, a novi sadržaj dodaje se skoro svakodnevno, tako da je sajt u svakom slučaju vredan pažnje.

Adresa: www.inhabitat.com

Veselin MILJKOVIĆ

 
.rs
36. ICANN sastanak
Vesti na Internetu
Internet preduzetništvo za početnike (2)
Privatnost na Internetu (4)
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera