KOMPJUTERI I FILM<>
112009<><>

Cinemania 2009

Sedamnaesta L’Oreal Paris Cinemania

Kao i svake jeseni, i ove godine će nas obradovati još jedna nova Cinemania. Sedamnaesta po redu revija aktuelnih filmova donosi nam 24 naslova, a održava se od 28. oktobra do 5. novembra u Centru „Sava” i u bioskopu Tuckwood Cineplex u Beogradu, a od 31. oktobra do 7. novembra u „Spensu” u Novom Sadu.

Ovogodišnju smotru popularnih naslova zvanično otvara novi film Pedra Almodovara „Prekinuti zagrljaji” sa Penelope Kruz. Cinemania i ove godine donosi pregršt velikih naslova: „Surogati” sa Brusom Vilisom, o kojima smo pisali u prošlom broju, zatim novi film Stivena Sodeberga „Doušnik!” sa Metom Dejmonom, „Džuli i Džulija” Nore Efron sa Meril Strip, „Barija – kapija vetrova” Đuzepea Tornatorea, istorijski spektakl Džona Vua „Bitka kod crvene stene” i „Trijaža” Danisa Tanovića. Široka ponuda pokriva žanrove za sve ukuse – tu su drame „Grofica” i „Izvan svake sumnje” (film koji će biti prikazan samo na Cinemaniji, a ne i naknadno u bioskopima), trileri „U izmaglici” i „Drugi čovek” (samo na Cinemaniji), horori „Pandorum” i „Opasna Dženifer” (sa Megan Foks), komedije „Dobrodošli u Zombilend” (izvrsna parodija na horor filmove, sa Vudijem Harelsonom i Bilom Marejem), „Gradsko ostrvo” (samo na Cinemaniji), „A kad brak nije lak”, „Moja velika grčka avantura” i „Neočekivana ljubav”. Ljubitelji mjuzikla moći će da pogledaju filmove „Borba bendova”, novu verziju filma „Slava”, kao i muzički dokumentarac „Michael Jackson’s This is It”. Za poklonike SF-a tu su još i filmovi „Push” i „Gamer”, a ovogodišnju L’Oreal Paris Cinemaniju zvanično zatvara novi dokumentarac Majkla Mura „Kapitalizam: ljubavna priča”. Ovi filmovi biće prikazivani u velikoj sali Centra „Sava”, a u Tuckwood Cineplexu održava se reprizni program koji sadrži 24 filma koji su protekle sezone bili među najgledanijim u domaćim bioskopima.

Iako u ovoj rubrici prevashodno pišemo o filmovima koji su interesantni s tehničke strane, na ovogodišnjoj Cinemaniji prikazuju se čak dva filma koja se osvrću na nama blisku temu – virtuelizaciju društva. Pored pomenutih „Surogata”, u pitanju je i film „Gamer” sa Džerarom Batlerom (Leonida iz „300”) u glavnoj ulozi. Ovaj naslov režisersko-scenarijskog tandema Marka Neveldajna i Brajana Tejlora dodaje novu dimenziju već poznatom motivu „Trkača”, bliske budućnosti u kojoj se osuđenici bore na život i smrt, a sloboda je potencijalna nagrada. Okosnica „Gamera” je tehnologija za upravljanje umom drugih ljudi. U takvom svetu osmišljene su dve multiplayer igre. Jedna je Society, u kojoj online igrači direktno upravljaju osuđenicima kao igrači danas u Second Lifeu ili The Simsu. Druga igra je Slayers, gde igrači isto kontrolišu osuđenike, ali ne u svetu virtuelne interakcije već u FPS-u, gde svaki frag podrazumeva smrt drugog ljudskog bića. Kako su se Neveldajn i Tejlor izborili sa ovom temom, saznajte na ovogodišnjoj Cinemaniji. „Gamer” će se u bioskopima naći od 3. decembra.

Dragan KOSOVAC

 
 AKTUELNOSTI
Classmate PC računari za školarce beogradskih opština

 TRŽIŠTE
(R)Evolucija izdavaštva (2): Sistem mikronaplate

 NA LICU MESTA
Otvaranje Canonovog predstavništva u Srbiji
Lexmark prezentacija
Otvaranje prodavnice Laptopcentar
Windows 7 događaji, Beograd/Njujork
EWE Roadshow Vojvodina, Ečka
Gigabyte prezentacija
Otvaranje memorijalne sobe Laze Ristovskog, Kraljevo
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
Cinemania 2009
Šta mislite o ovom tekstu?

 SITNA CREVCA
Matična ploča (2): Severni most
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera