INTERNET<>
112009<><>

EUnet Grid Hosting Servis

Mnogo više

Think Smart – Start Grid

Kada je EUnet pre skoro dve godine najavio nov sistem za hosting sa gridom računara i kada ga je pre godinu dana pustio u rad, sve to nije zvučalo preterano moćno. Stekao se utisak da je u pitanju pouzdaniji sistem za hostovanje web prezentacija koji će ponuditi bolji servis, a EUnetu pre svega pouzdanost i lako proširenje resursa. Međutim, danas je jasno da je u pitanju nešto mnogo moćnije od toga.

Grid hosting predstavlja sledeću generaciju hosting servisa koja je nastala kao rezultat cloud computing revolucije, predvođene od strane velikih kompanija kao sto su 3Tera, Google, IBM, Amazon i Microsoft. EUnet poseduje sistem zasnovan na tehnologiji 3Tera AppLogic, koja omogućava da se upotrebom mreže servera kreira jaka hardverska platforma koja dozvoljava fleksibilno upravljanje virtuelnim resursima. Ovaj koncept omogućava da se pojedinačnom korisniku dodeli željena količina memorije i procesorskog vremena, kao i prostor na disku, i to u zavisnosti od njegovih trenutnih potreba. Na taj način vrši se fina granulacija i korisniku se garantuje određen nivo resursa koje plaća. Ovo rešenje pokazalo se vrlo pogodnim za web aplikacije kod kojih se očekuje velika posećenost, kao i za testiranje i razvoj kompleksnijih sofverskih rešenja.

Mnogi verovatno nisu čuli za firmu 3Tera (www.3tera.com) koja se bavi tehnologijom virtuelizacije. Reč je o firmi koja koristi modifikovanu Xen tehnologiju i koja je razvila sopstveni skup upravljačkih alata. Oni omogućavaju da se sistem povezanih virtuelnih nodova dizajnira i povezuje grafički. Vrhunac mogućnosti predstavlja dizajniranje sistema koji povremeno očekuju velika opterećenja (recimo, kod sportskih događaja) i mogućnosti da se pojedine komponente sistema (npr. nod sa web serverom, bazom podataka, fajervolom) multipliciraju i automatski aktiviraju prema zadatom pravilu velikog opterećenja ili u zadatom vremenskom intervalu. Na taj način servis uspeva da opsluži sve zahteve, ne izazivajući pri tom nezadovoljstvo kod korisnika i generišući enormne prihode od reklama. Ujedno, troškovi prema hosting kompaniji, u ovom slučaju prema EUnetu, obračunavaju se za dodatno zauzete resurse samo za ono vreme kada su zaista bili angažovani.

EUnetov sistem sastavljen je od relativno jeftinih računara: Intel dual Xeon QuadCore, 16 GB memorije, 750 GB do 1 GB diskovi (s obzirom na to da u postojećoj konfiguraciji ne postoji storage već se podaci redudantno smeštaju na diskovima servera), ali kada se aplikacija dobro isplanira mogu da se postignu sjajne performanse, a resursi se relativno jeftino proširuju.

Možda ste se zapitali kome to treba u Srbiji? Za manje zahtevne korisnike nudi se Virtual Grid Server, pandan virtuelno posvećenom serveru, a zahtevniji korisnici na raspolaganju imaju Virtual Data Centar, tj. sistem sa projektovanjem nodova. Većina korisnika ove EUnetove usluge je iz inostranstva, ali ima i korisnika iz Srbije. Za potrebe demonstracije sistema pristanak za javno prikazivanje dao je RTS.

Naime, sajt Javnog servisa Srbije u prošlosti je povremeno imao velike probleme prilikom važnih događaja. Zbog toga se našlo rešenje u dobro isprojektovanom VDC-u sa rezervnim nodovima. Pored EUnetovih stručnjaka, u dizajnu strukture virtuelnih nodova samog sajta učestvovala je i kompanija koja je razvila Web za RTS (korišćeni nodovi sa nginx, tomcat, baze...). S obzirom na to da RTS planira da ima vodeći medijski sajt u regionu i da ponudi veliku količinu video materijala, u razvoju je još robusniji sistem.

Zanimljivo je to da sadašnji sistem baziran na dva hardverska noda omogućava do 300.000 jediničnih poseta dnevno, dok je prosečna poseta oko 60 do 70 hiljada. Zabeleženi maksimum bio je 110 hiljada jedinstvenih poseta sa 11 miliona pročitanih stranica.

Ovo svakako nije sistem za svakoga, već i obični korisnici EUnetovog hostinga koji su prešli na novi hosting drže svoje prezentacije na virtuelnim serverima ovog grida. EUnet tvrdi da je jedini u Evropi koji nudi AppLogic komercijalno. Ako ste se zainteresovali za celu stvar, predlažemo da pogledate prezentaciju na sajtu proizvođača. Potencijalnim kupcima EUnet otvara i test naloge.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Internet preduzetništo za početnike (1)
Privatnost na Internetu (3)
EUnet Grid Hosting Servis
Šta mislite o ovom tekstu?
Zarada industrije na pirateriji
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera