LAKI PINGVINI<>
102009<><>

RAW Studio 1.2

Digitalna foto-laboratorija

Pojava digitalnih fotoaparata je uz sve prednosti donela sa sobom i nekoliko mana. Jedan od većih nedostataka digitalnog formata jeste gubitak kvaliteta fotografije usled kompresije grafičkog fajla. Dok kod jeftinih kompaktnih i bridge modela ovaj nedostatak iz mnogih razloga nije važan, čak i ne predstavlja problem, u kreativnom i profesionalnom domenu kompromis često nije prihvatljiva reč. Upravo su iz tog razloga prozvođači dSLR kamera smislili način da iz aparata na računar prebace sirov (raw) digitalni zapis, takoreći digitalni negativ na koji nije primenjeno procesuiranje u kameri. Autoru je omogućena daleko veća sloboda nedestruktivne obrade pre konačnog oblika fotografije. Nažalost, i raw ima svoje nedostatke. Prvi je u ogromnoj meri vezan za standardni jpeg zapis. Drugi leži u činjenici da svaki proizvođač ima svoj zatvoreni format „sirovih slika”, nema jednog opšteprihvaćenog koji bi mogao da otvori svaki program, što je veoma nepraktično. Situacija se dodatno komplikuje činjenicom da je softverski gigant Adobe uveo svoj unificirani fajl format DNG (Digital Negative), smišljen da zameni sve postojeće, ali ga najveći proizvođači kamera Canon i Nikon potpuno ignorišu. U takvoj situaciji, proizvođačima aplikacija za obradu i konverziju raw formata u lakše deljive (prvenstveno JPG) tipove zapisa ostalo je samo da podrže sve postojeće formate ili barem što više njih. Najpopularniji program ove vrste svakako je Adobe Lightroom, ali ni konkurencija ne zaostaje, pa tako veliki broj skupljih ili jeftinijih ali i potpuno besplatnih alata zatvorenog kôda uspešno učestvuje u tržišnoj utakmici. Postavlja se pitanje koji program iz domena slobodnog softvera može da zameni Lightroom i pruži digitalnom fotografu funkcionalan i vizuelan doživljaj, kao i jednostavnost u radu. Početnike će već na prvi pogled odbiti dcraw i UFRaw, iako su oni u osnovi moćni. Zlobnici će unapred tvrditi da bez Photoshopa nema digitalne fotografije, ali, na sreću, „Svet kompjutera” i u ovom broju razvejava zablude. Predstavljamo vam RAW Studio 1.2, program otvorenog koda, namenjen manipulaciji raw fajlovima sa većine danas popularnih kamera.

Program se sa zvanične prezentacije može preuzeti u vidu izvornog kôda ili binarnog instalacionog paketa za nekoliko različitih distribucija, nakon čega se brzo i jednostavno instalira na uobičajeni način. Napisan je za GNOME okruženje, tako da zahteva GTK+ biblioteke na sistemu, uz modifikovani dcraw koji funkcioniše ispod haube. Poziva se iz menija okruženja, a već prilikom prvog pokretanja uočava se grafički veoma dopadljiv interfejs koji mnogo podseća na Adobe Lightroom, te će se svi fotografi, čak i ako nisu iskusni u radu sa računarom, brzo snaći. U vrhu ekrana nalaze se glavni meni i traka sa uzorcima fotografija sortiranih u nekoliko prioritetnih kategorija, a centralni deo zauzima sama fotografija na kojoj se u datom trenutku radi. S desne strane nalazi se sidebar na kojem se u tri odvojene kartice nalaze alatke za obradu, batch podešavanja i jednostavan browser direktorijuma pomoću kog se fotografije „uvoze” u sam program. Na traci sa uzorcima moguće je odabrati prikaz svih fotografija, prikaz samo fotografija određenog prioriteta (četiri nivoa), te obrisanih fotografija, što znatno olakšava stvaranje izbora nakon šetnje ili višečasovnog rada u studiju. Fotografijama se može dodeliti prioritet ili se mogu označiti za brisanje iz glavnog menija, gde se nalaze i podešavanja balansa belog, opsecanje i poravnavanje, ali i podešavanje prikaza i napredna podešavanja, uključujući tu i baratanje kolornim profilima, predodređena podešavanja za brzi izvoz i slično. Nažalost, program nema neke od očekivanih akcija koje se mogu videti kod konkurencije, poput slobodne rotacije, ispravljanja crvenih očiju i slično, već se ograničava na proste transformacije (predefinisani ugao rotacije i flip), a za sve ostalo oslanja se na doradu u GIMP-u i ima mogućnost direktnog izvoza u taj alat (slično saradnji Adobe CameraRAW i Photoshopa). Autori i sami ističu da namena programa nije u potpunoj obradi fotografija već u „razvijanju” sirovih snimaka, što program zaista radi fenomenalno.

Ugrađeni alati dozvoljavaju istovremeno baratanje sa čak tri verzije iste fotografije, uz opciono stalno upoređivanje na podeljenom ekranu. Iako zasad još nema nikakve magične alatke za otklanjanje tačaka prašine ili slične intervencije, moguće je manipulisati dužinom ekspozicije, zasićenošću boja, kontrastom, „toplotom” kolorne palete, možete izoštriti sliku, ali i direktno uticati na krive, uz uvid u RGB histogram u realnom vremenu. RAW Studio podržava 16-bitni RGB, uz mogućnost izvoza u nekompresovani 16-bitni TIFF, tako da korisnici mogu biti uvereni da neće doći do gubitka kvaliteta u međukoracima između razvijanja i dalje obrade. Moguće je, naravno, sačuvati slike i kao JPG ili PNG, kako u pojedinačnom radu tako i prilikom automatizovane batch konverzije. Usled optimizacije za napredne procesorske instrukcije, aplikacija je veoma brza u radu, a poslednja verzija može se pohvaliti izrazitom stabilnošću. Iako se oseća nedostatak kontekstualnog menija, sve komande mogu se zadavati prečicama sa tastature, čime se vidno ubrzava i olakšava rad. Da je program komplikovaniji mogli bismo da zamerimo nedostatak ugrađenog Helpa, ovako bi to bilo traženje dlake u jajetu. Ukoliko posedujete dSLR i tražite aplikaciju koja će da upotpuni workflow između F-Spota i GIMP-a, onda je RAW Studio program koji morate nabaviti.

Nikola BULJ

 
Ljudi iza pingvina (2)
4Pane 0.6.0
Wally 2.1.0
Slackware 13
RAW Studio 1.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
504 KB source; 1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
rawstudio .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera