LAKI PINGVINI<>
092009<><>

Sugar OS build 385

Operativni sistem za decu koja nikada nisu videla računar

Verujemo da ste do sada sigurno čuli za projekat OLPC (One Laptop Per Child). Radi se o projektu koji je pokrenuo Nikolas Negroponte sa ciljem da se svakom detetu u nerazvijenim zemljama obezbedi po jedan jeftiniji laptop računar koji će mu omogućiti da znatno osavremeni način učenja. Verovatno se pitate zašto vam to pominjemo u delu časopisa koji se bavi softverom i to konkretno Linuxom. Operativni sistem koji pokreće ove računare nazvan je Sugar OS i zasnovan je na GNU/Linux distribuciji Fedora Core 6. Korisnički interfejs nije ni nalik popularnim okruženjima KDE i GNOME, što je potpuno novo i do sada neviđeno. Ideja koja stoji iza projekta OLPC, a samim tim i iza softvera koji je razvijen za njega, jeste da korisnički interfejs mora da bude razumljiv deci koja nikada pre toga nisu ni videla ni koristila računar.

Autor ovog teksta imao je priliku da se pre otprilike godinu dana „poigra” sa XO OLPC računarom i da isproba originalni Sugar OS. Kada smo na Internetu pronašli Live CD verziju ovog operativnog sistema, koja može da se pokrene i na PC-u, nismo mogli da odolimo a da je ne probamo. U nastavku teksta pokušaćemo da vam predstavimo koncept na kome se zasniva ovaj OS, kao i to kakve (iznuđene) razlike postoje između originalnog Sugar OS-a i Live CD verzije.

Sugar OS je različit od svega na šta smo navikli kod operativnih sistema. Vizuelni doživljaj i logički način razmišljanja potpuno su drugačiji nego kod bilo kog operativnog sistema koji se koristi na PC računarima. To u prevodu znači da ćete u prvom trenutku biti zatečeni, jer jednostavno nećete znati šta da uradite. Nikakvo prethodno računarsko znanje neće vam biti od pomoći. Međutim, ako ovaj OS pokažete detetu koje nikad u životu nije radilo na računaru, primetićete da će ono moći uspešno da koristi računar već posle nekoliko minuta. Mi koji smo navikli na Windows ili Linux operativne sisteme znamo da su potrebni meseci, nekome čak i godine da bi se moglo reći da se savladalo korišćenje ovih OS-ova. Svrha kreiranja jedinstvenog grafičkog interfejsa Sugar bila je da se deci pomogne u tome da svoju pažnju koncentrišu na učenje gradiva, a ne na učenje kako da koriste računar i da preko njega dođu do potrebnog gradiva.

Interfejs je osmišljen tako da na njemu praktično ne postoje tekstualne informacije. Sve se obavlja preko ikonica koje asociraju na određene operacije (programe). Ne postoji ni dvoklik miša, kao ni desni klik. U stvari, da budemo precizniji, to se odnosi na originalni Sugar OS, jer ćete u Live CD verziji pronaći ponegde situacije gde desni klik miša funkcioniše. Kad već pominjemo razlike između originalne i Live CD verzije, ne smemo da zaboravimo to da se i na ovoj PC verziji iza Sugar interfejsa krije GNOME. U originalu se Linuxu može pristupiti samo iz terminala. Takođe, u Live CD verziji izostale su neke funkcije koje su specifične za hardverske komponente ugrađene u XO OLPC računar.

Centralno mesto interfejsa Sugar zauzima neka vrsta kružnog menija u kom se pojavljuju trenutno aktivne aplikacije. Ovaj interfejs zove se još i Sugar Zoom interfejs, jer se do neke vrste menija dolazi „zumiranjem”. Naime, ako se kursor miša pomeri u bilo koji ugao ekrana, centralni deo ekrana će se smanjiti, a pojaviće se okvir na kojem se nalaze neke osnovne opcije za podešavanje prikaza interfejsa i instalirani programi. U gornjem delu pojaviće se ikonice koje omogućavaju različite poglede na desktop, a u donjem aplikacije koje su instalirane u okviru OS-a. U originalnoj verziji dodatni programi instaliraju se iz terminala (klasične Linux aplikacije), ali u Live CD verziji to nismo uspeli da uradimo.

 
Skup programa koji postoje na ovoj Live CD distribuciji donekle se razlikuje u odnosu na aplikacije koje su instalirane na OLPC-u. Na raspolaganju je jednostavan tekst editor, koji ima samo najosnovnije funkcije za slaganje teksta. Međutim, kada se malo bolje razmisli, više od onoga što je u njemu već ponuđeno deci nije ni potrebno. Paint aplikacija je vrlo slična istoimenoj aplikaciji iz Windowsa. Tu su i standardni i naučni kalkulator, jednostavan ali potpuno funkcionalan web browser, neka vrsta ebook čitača (za elektronske knjige koje se pripremaju za korišćenje u XO laptopovima), news reader, a bilo je mesta čak i za Tetris (koji ne postoji u originalu).

Verovatno je najinteresantnija i audio-vizuelno najatraktivnija stavka program za obradu zvuka prigodno nazvan TamTam. U njemu postoji neka vrsta ritam mašine, kojoj mogu da se pridružuju različiti instrumenti i da se pomoću audio editora generišu različite melodije. Program koji nosi naziv eToys omogućava deci da generišu interakcije sa objektima. Mogli bismo ga nazvati i programerskim alatom, pošto deca mogu da kreiraju projekte i da definišu akcije koje će da obavljaju odabrani objekti.

Jedna od važnijih stvari koja nedostaje u verziji koju vam predstavljamo jeste Journal. To je mesto na kome se čuva istorijat svih ranije obavljanih aktivnosti na XO laptopu. Nedostaju i funkcije koje su vezane za jedan potpuno nov način povezivanja više XO laptopova. Takozvano Mash umrežavanje omogućava da svaki OLPC računar istovremeno bude i wireless access point, tako da mreža može da se širi u svim pravcima dokle god je neki drugi XO OLPC računar u dometu signala. Kod PC računara već je odavno razvijena mrežna infrastruktura koja se zasniva na nekim drugim principima, pa je bilo logično da se Mash funkcija ne implementira.

Takođe se primećuje i to da verzija koju smo probali nije usklađena sa najnovijom verzijom Sugar OS-a na OLPC računarima. Međutim, to u ovom slučaju nije ni važno. Važno je da se pokaže da operativni sistem ne mora da se zasniva na principima koje su zacrtali Windows ili klasičan Linux. Inovativan pristup Sugar OS-a već je potvrđen u praksi, jer je do sada napravljeno i podeljeno deci više od dva miliona ovih jeftinih računara u zemljama trećeg sveta. Sumnjamo u to da će on zaživeti na PC računarima, ali dobro je znati da postoje i neke potpuno neuobičajene alternative.

Branislav BUBANJA

 
Ljudi iza pingvina (1)
SMPlayer 0.6.8 SVN
Scribus 1.3.3.13
KRDC 4.2.2
Sugar OS build 385
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
314 MB, 1 CD
Cena:
Besplatan program
Adresa:
olpc .download .redhat .com /olpc /streams /sdk /latest /livecd
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera