LAKI PINGVINI<>
092009<><>

KRDC 4.2.2

Daljinska kontrola radne površine

Desktop KDE za Unixolike operativne sisteme u svoj svojoj sveobuhvatnosti donosi i veoma upotrebljiv klijent za poslove „remote desktopa”. Administracija na daljinu, koja se izvodi preuzimanjem kontrole nad celim desktopom udaljenog računara, odavno nije strana ni korisnicima kojima to nije u opisu posla, a korisnici sistema sa desktopom KDE u maloj su prednosti, jer kvalitetan softver za ovo dobijaju već „iz kutije”, tačnije instaliran sa sistemom.

Projekat KRDC najveća unapređenja doživeo je pre dve godine na manifestaciji „Summer of Code”, koju svake godine organizuje Google, i tada je postao sastavni deo KDE okruženja. Od tada je veći deo projekta iznova napisan, ubačena je podrška i za VNC i za RDP protokole, a sam KRDC tesnije je integrisan u KDE sistem.

Većina drugih klijenata za GNU/Linux, kao što je Vinagre za GNOME, podržava samo VNC sistem i RFB (remote framebuffer) protokol koji on koristi, dok se pomoću KRDC-a može povezati i na Windows mašinu, bez dodatnog softvera i putem RDP veze (remote deskop protocol), prostim uključivanjem „Remote Assistance” dozvole u „Remote” kartici prozora System Properties (kombinacija tastera ’Windows’+’Break’) na Windowsu.

KRDC koristi interfejs koji nalikuje onom u popularnim programima za virtuelizaciju, poput VMWare Workstationa i VirtualBoxa. Konektovanje na udaljenu mašinu vrši se biranjem protokola i unošenjem IP adrese računara u adresnu liniju prozora, a podrazumevani portovi su 5900 za VNC i 3389 za RDP. U slučaju ograničenja firewalla, port se može i ručno postaviti u obliku 127.0.0.1:5900 (ove vrednosti treba zameniti konkretnom validnom IP adresom i portom). Drugi način povezivanja je unošenje simboličkog imena koje je dodeljeno udaljenoj mašini, odnosno serveru, s tim što pri korišćenju VNC-a treba navesti dvotačku i broj „ekrana” od 0 do 4 (recimo, „pera-desktop:1”), dok RDP to ne zahteva. RDP podrška oslanja se na rdesktop komponentu, takođe open-source projekat koji dolazi uz većinu GNU/Linux distribucija. Za rdesktop postoji još jedan grafički frontend za KDE po imenu krdesktop, ali smo se za KRDC odlučili zbog podrške za dva standarda, što ga čini „dvostruko” upotrebljivijim.

Od podešavanja konektovanja preko VNC sistema tu je samo biranje vrste konekcije (modem, DSL ili kabl, LAN, direktna konekcija itd.), dok RDP zbog „modernije” prirode protokola nudi i biranje rezolucije i kolorne dubine prikaza, raspored tastature, način reprodukcije zvuka (samo na lokalnoj ili udaljenoj mašini ili kompletno bez zvuka) i unošenje „naprednijih” parametara koji se koriste kod povezivanja iz komandne linije. U oba slučaja KRDC može da čuva lozinke pomoću sigurnosnog sistema KWallet, koji je takođe deo KDE okruženja. Na kraju, tu je i mogućnost hvatanja screenshota udaljene mašine, prebacivanje pregleda u fullscreen režim ili samo pregledanje udaljene mašine bez kontrole.

Velika brzina, lakoća upotrebe, pokrivenost kako Windowsa tako i sistema koji podržavaju samo VNC, kao i činjenica da dolazi preinstaliran uz KDE čine KRDC odličnom alatkom, naročito ako ste novi u ovoj priči i još ne znate koji klijent da iskoristite. Mi smo svog novog favorita upravo pronašli.

Ivan TODOROVIĆ

 
Ljudi iza pingvina (1)
SMPlayer 0.6.8 SVN
Scribus 1.3.3.13
KRDC 4.2.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Sugar OS build 385

Platforma:
GNU/Linux, *BSD, Solaris
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
389 KB DEB; 737 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
uwolfer .fwo .ch /blog
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera