TEST FUN<>
072009<><>

Sundial

Sunčani časovnik

Ako spadate u, da se pristojnije izrazimo, nešto manje mlade čitaoce našeg časopisa, verovatno se sećate velikog sunčanog časovnika koji je stajao na mestu sadašnjeg parka na Slaviji. Da podsetimo, uobičajeni sunčani časovnik meri vreme na osnovu položaja Sunca i senke uspravnog štapa koji se nalazi u centru časovnika. Kako se Sunce pomera tokom dana, tako se i senka koju baca štap pomera i, poput kazaljke, pokazuje tačno vreme.

Startovanjem programa pojavljuje se jednostavan, ali praktičan grafički prikaz sata. Ono što pleni jeste senka koja se realno pomera u zavisnosti od položaja Sunca, što program proračunava na osnovu sistemskog vremena. Za tačan rad programa potrebno je podesiti geografsku širinu grada za koji želite da merite vreme. Ove podatke možete potražiti na Internetu, a ta vrednost iznosi približno 45 stepeni za Beograd. Pazite sad, kako se menja geografska širina, tako se menja i ugao pod kojim vidimo časovnik.

Program omogućava simuliranje bilo kog datuma i dela dana, a kako se sva podešavanja momentalno prikazuju na časovniku i podešavaju preko klizača, ovaj časovnik se može iskoristiti i u zabavne ili obrazovne svrhe. Sat odlično obavlja svoj posao, bar dok je u mogućnosti. Kako se približava veče, senka se vidi sve slabije i tone u mrak.

Ognjen POPOVIĆ

 
AutoSizer 1.71
Icons from File 3.4
IconRestorer 1.0.5.1 RC1
Flashur Screensaver 1.03
Sundial
Šta mislite o ovom tekstu?
Deskpecker Beta

Potrebno:
Windows
Veličina:
144 KB
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .marsnjak .com /sergej / ?menu =sundial
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera