PD KUTAK<>
062009<><>

MusicBrainz Picard 0.11

Tagovanje na bazi albuma

Postoji više inicijativa „slobodne zajednice” sa prostim ciljem organizacije muzike. Pojedini projekti se ograničavaju samo na određene muzičke žanrove, dok se MusicBrainz zasniva na dodavanju informacija o svim stilovima, koje opet može bilo ko da promeni i ispravi potencijalne greške u nazivima, datumima ili prikazanim ciframa. Baza trenutno broji više od 400.000 izvođača, 600.000 albuma i više od sedam miliona pesama! Za razliku od popularnog servisa CDDB, ovaj je u besplatan, a informacijama koje pruža može se pristupiti na više načina. Pored slobodnog pretraživanja baze online, kao najlogičnije rešenje za ove potrebe nameće se upravo njihov „domaći” tagger.

Picard se može koristiti i za pronalaženje informacija o pojedinačnim pesmama, a to ne samo da mu nije iskonska namena, već često taj posao neće ni odraditi kako treba. Svrha ovog programa jeste tagovanje celokupnih albuma ili još bolje kompletnih diskografija izvođača. Ono što dodatno kvari utisak jeste činjenica da se forma programa u velikoj meri oslanja na web servis samog projekta MusicBrainz . Ukoliko želite da proverite pojedine albume, često ćete morati da se „šaltate” na Firefox ili alternativni web browser.

Način rada sa Picardom neznatno se razlikuje od sličnih ostvarenja, nažalost ne obavezno na dobar način. Naime, ista stvar može da se uradi na više načina, a opet nešto što očekujete ne može da se ostvari na način koji vam deluje logično. Po završetku ubacivanja u program fajlova koji loše, nepotpune tagove ili su u potpunosti bez tagova, u teoriji je dovoljno zaputiti se na Lookup. Desna strana radne površine će prikazati rezultate pretrage, koji po standardnim kriterijumima dužine, naziva, rednog i ukupnog broja pesama u albumu filtriraju MusicBrainz servere i prikazuju ono što AI smatra ispravno obeleženim albumom. Sledi „uparivanje” postojećih pesama i pronađenih elemenata baze i najzad čuvanje sređenih fajlova (taj proces često ume da se zakomplikuje). Korišćenje „klastera” podataka (Picardov naziv za batch promenu tagova) za sobom povlači i potrebu za povremenim odobravanjem nesuglasica, što u paru sa višestruko pronađenim unosima za ograničena izdanja, bonus pesme na pojedinim diskovima i najzad „obične” albume ponekad može da unese dodatnu konfuziju.

S druge strane, krajnje je pohvalna činjenica što je, za razliku od većine programa ove vrste koji se baziraju na popularnijim formatima (ili neretko isključivo MP3-u), MusicBrainz Picard u stanju da procesira ili u najmanju ruku prepozna APE, FLAC, M4A, M4B, M4P, MP+, MP2, MP3, MP4, MPC, OFR, OFS, OGA, OGG, OGGFLAC, SPX, TAK, TTA, WAV, WMA i WV zapise. Blaga konfuzija oko nedoslednosti pojedinih opcija i načina obeležavanja ipak je nešto na šta čovek može da se navikne, a ukoliko ne želite da se mučite i nagađate šta su autori imali na umu, video tutorijal o tome kako se MusicBrainz Picard koristi dostupan je preko matičnog sajta.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
Fiddler 2
multiAVCHD 2.6 build 566
Universal Trainer
MusicBrainz Picard 0.11
Šta mislite o ovom tekstu?
Puran Defrag 6.0
Ares 2.1.1
Free FLV Converter 1.6.10
One Click Privacy 2.1
Prism for Firefox 1.0b1
Excellence 1.11
Fluid Mask 3

Potrebno:
Windows 2000/XP, Mac OS X 10.4, Linux
Veličina:
6,54 MB, 22,13 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
musicbrainz .org /doc /PicardTagger
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera