LAKI PINGVINI<>
012009<><>

Miro 1.2.8

Democracy player is back

Miro (neobičnog li imena) je naslednik Democracy Playera, o kom smo već pisali (SK 3/2007). U pitanju je slobodni multiplatformski program za reprodukciju i preuzimanje snimaka sa video kanala koji se baziraju na RSS-u, a pored RSS agregatora, Miro objedinjuje i BitTorrent klijent. Bez problema se snalazi na Linuxu, Mac OS X-u i Windowsu, a reprodukciju video datoteka mu omogućuju Xine na Linuxu, QuickTime na Mac OS X-u i VLC player na Windowsu, mada na Linuxu može da koristi i Gstreamer. Baziran je na XULRunneru, pa kao i opisani Songbird ima nekih zajedničkih osobina sa Firefoxom. Program se može preuzeti sa matičnog sajta u vidu paketa izvornog kôda ili u obliku binarnih paketa za Windows, Mac OS X i nekoliko Linux distribucija. Ukoliko planirate da kompajlirate Miro iz izvornog koda, onda slobodno možete da odremate, pošto kompajliranje zaista dugo traje i nije preporučljivo pokretati ga pred doček Nove godine.

Prilikom prvog pokretanja pred korisnikom se pojavljuju dva dijaloga za konfiguraciju. Prvi dijalog će vas upitati da li želite da se Miro pokreće sa sistemom, da bi mogao odmah da dovrši preuzimanje kilipova koji nisu do kraja preuzeti, dok drugi dijalog služi za odabiranje direktorijuma sa lokalnim video datotekama koje će Miro da uvrsti u svoju biblioteku ukoliko to želite.

Interfejs programa doživeo je tek neznatne kozmetičke izmene u odnosu na prethodno opisani Democracy Player. Raspored elemenata ostao je isti, što znači da je prozor podeljen u dve sekcije: jednu veliku za prikaz plejlisti kanala i reprodukciju videa i drugu za navigaciju među kanalima i plejlistama. Pored svake stavke prikazuje se broj klipova koje ona sadrži. Prva stavka u sekciji za navigaciju je Miro Guide, tačnije, vodič za pretragu TV kanala i video zapisa. Ispod se nalazi stavka za pretragu video sajtova kao što je YouTube. Rezultati pretrage prikazuju se u vidu liste na isti način na koji se prikazuju i video klipovi po kanalima. Video datoteke preuzimaju se klikom na pridružene sličice (thumbnailove). U listu Downloading smeštaju se sve datoteke koje se preuzimaju, da bi nakon što su preuzete bile smeštene u listu New, u kojoj stoje dok se ne odgledaju, nakon čega se smeštaju u biblioteku.

Sledeće stavke u sekciji za navigaciju jesu kanali i plejliste, koji se mogu proizvoljno dodavati i brisati. Gledanje svih vrsta klipova ne bi trebalo da bude problem, s obzirom na to da Miro sadrži veliki broj kodeka. U podešavanjima programa može se definisati vreme nakon kog se video datoteke uklanjaju sa diska (podrazumevano je šest dana). Nakon zadatog vremenskog perioda, uklanjaju se sve datoteke, osim onih koje korisnik obeleži da ne budu uklonjene. Ovo je urađeno iz praktičnog razloga što višednevno preuzimanje videa, od kojih je većina beskorisna, može da dovede do nedostatka prostora na hard disku.

Preuzimanje torrent datoteka obavlja se potpuno transparentno, kao da je u pitanju preuzimanje običnog videa. BitTorrent klijent odlično obavlja svoj posao, iako nema nikakvih naprednih mogućnosti.

Miro je interesantan program sa vrlo jednostavnim i odlično organizovanim interfejsom. Iako je veoma stabilan, nije šampion po pitanju brzine, ali to, uz tek pokoji bug, nije ništa drastično. Program zaslužuje svojih desetak megabajta na disku, jer zaista predstavlja kvalitetan novitet u ovom segmentu.

Miloš ĆAPIN

 
Amarok 2 Release Candidate 1
Songbird 1.0
LiveStation 2.3.0
Plarpebu 1.0
Tomboy 0.12.0
Miro 1.2.8
Šta mislite o ovom tekstu?
Stellarium 0.9.1

Platforma:
Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
DEB 2,7 MB; 11,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .getmiro .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera