LAKI PINGVINI<>
012009<><>

Plarpebu 1.0

Pesma nas je održala, njojzi hvala

U susret nam dolazi period ispunjen slavljima, pa će, pored hrane i pića, vrlo bitna stavka prilikom okupljanja biti i muzika. GNU/Linux odavno je dokazao da može da bude vrhunska multimedijalna platforma, pa korisnicima softvera otvorenog koda jedino preostaje da se opuste u dobrom društvu i, ukoliko požele, zapevaju. Neko je rekao karaoke?

Broj aplikacija namenjen ovoj vrsti zabave, nažalost, nije naročito veliki, a upotrebljivost pojedinih rešenja takođe može da bude predmet rasprave. PyKaraoke je jedan od programa koji svojim minimalističkim pristupom i manjkom bilo kakvih naprednijih opcija za manipulaciju sadržajem svakako neće privući veliki broj korisnika. Korisnici KDE okruženja imaju program pod imenom Kmid koji služi za reprodukciju MIDI i karaoke fajlova, ali njegova upotrebljivost je smanjena iz najmanje dva razloga: ne koriste svi KDE, a veliki broj karaoke fajlova nije u .mid ili .kar formatu koje ovaj program podržava.

Ono što ostaje jeste Plarpebu, open source klon Winamp media plejera. Pošto je u pitanju Java aplikacija i pri tom (relativno) mlad projekat, način instalacije ovog programa pomalo je specifičan. Pre svega, potrebno je obezbediti na sistemu postojanje JDK (Java Development Kit) u verziji većoj od 1.4.2 i ant (Apache ant) veći ili jednak verziji 1.6. Trenutno ne postoji klasičan instaler (ali je najavljen za sledeću verziju), već se program kompajlira iz izvornog kôda, ali zahvaljujući pomenutim paketima sve prolazi vrlo jednostavno izvršavanjem sledeće komande u direktorijumu u kom je paket raspakovan:

$ ant run

Nakon kompajliranja dobijamo binarni fajl koji pokrećemo program komandom

$ java -jar player.jar

Izgled programa je standardan za ovaj tip softvera i moguće ga je menjati promenom trenutno aktivnog skina, a sam plejer podeljen je u nekoliko celina: glavni prozor sa komandama za reprodukciju, ekvilajzer i plejlista. Program radi kao i bilo koji drugi audio plejer i sposoban je da pusti najpopularnije formate (mp3, ogg, wav, au), iako mu nedostaju neke naprednije mogućnosti specijalizovanih programa. To mu se, doduše, ne može zameriti, jer obična reprodukcija audio fajlova i nije njegova primarna namena. Plarpebu je u celosti baziran na sistemu dodataka (pluginova) kojima je moguće proširivati njegove osnovne funkcije. Upravo je jedan od tih dodataka razlog zašto predstavljamo ovaj program. Reč je svakako o karaoke dodatku, pomoću koga ova aplikacija postaje ozbiljan takmac aplikacijama s početka teksta. Za razliku od njih, Plarpebu je višeplatformski plejer sposoban da reprodukuje i vrlo popularan mp3+cdg format karaoke fajlova. Tekst pesama se prikazuje u posebnom prozoru koji je moguće detaljno podešavati, dok menadžerom plejlisti možete jednostavno praviti izbor numera, a vrlo korisna opcija je i brza pretraga pesama koje se trenutno nalaze u listi.

Program je u stabilnoj verziji 1.0, a što se samog rada tiče, nismo primetili bilo kakve probleme. Mogao bi da mu se prigovori manjak opcija za reprodukciju kao što je shuffle, poneka nelogičnost u interfejsu (klizači nisu obeleženi) i povremeno sporije reagovanje na komande. S druge strane, developeri obećavaju dosta novina i stalno unapređenje programa, pa ovaj plejer ne bi trebalo ispustiti iz vida ukoliko imate potrebu da organizujete ličnu karaoke žurku.

Goran STRIČIĆ

 
Amarok 2 Release Candidate 1
Songbird 1.0
LiveStation 2.3.0
Plarpebu 1.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Tomboy 0.12.0
Miro 1.2.8
Stellarium 0.9.1

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
16,7 MB; 23,2 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
miageprojet .unice .fr /twiki /bin /view /Fun /JavaKarPlayer
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera