LAKI PINGVINI<>
012009<><>

LiveStation 2.3.0

Besplatna internet televizija

U vreme praznika čovek se trudi da obraduje ljude oko sebe, da im pokloni nešto lepo. Ponekad je red obradovati i sebe, počastiti se nečim lepim i korisnim, a ako je to i besplatno, onda radosti nema kraja. U vreme kada naše komšije prelaze na digitalnu televiziju, a naš javni servis tuži sopstvene gledaoce, kablovska televizija nije dostupna svakome, a IPTV je tek u povoju, zar ne bi bilo fantastično pronaći način da se gleda praktično neograničen broj televizijskih kanala iz celog sveta, i to potpuno besplatno? Kako bi tako nešto uopšte izgledalo i radilo? Pa, kao LiveStation, na primer.

Radi se o potpuno besplatnom servisu za prijem televizijskih i radio kanala putem prilagođene P2P (peer to peer) mreže. Naime, svaka klijent aplikacija, koja se koristi za gledanje programa, istovremeno emituje signal dalje preko Interneta i tako se stvara mreža mini-repetitora koja olakšava prenos slike i tona, uz eliminaciju potrebe za centralnim serverom.

Program je trenutno u eksperimentalnoj verziji, ali provereno radi na distribucijama Ubuntu, Fedora i Suse. Potrebno je preuzeti Livestation-2.3.0.run, fajl sa zvanične prezentacije, a zatim ga pripremiti i instalirati u dva jednostavna koraka:

chmod +x ./Livestation-2.3.0.run
./Livestation-2.3.0.run

Kako nije u pitanju aplikacija sa potpuno otvorenim kôdom, preporučujemo da pročitate ceo korisnički ugovor (EULA) i sami odlučite da li se slažete sa njegovim odredbama. Nakon instalacije, program se pokreće pozivanjem imena u terminalu, a savetujemo da samostalno dodate prečicu u meni okruženja.

LiveStation ima lepo dizajniran i pregledan korisnički interfejs. Centralni deo prozora zauzima „ekran” na kome se prikazuje televizijski program, dok se ispod njega, u ladici koju je moguće sakriti, nalazi spisak televizijskih i radio programa, svrstanih u nekoliko grupa. Prilikom prvog pokretanja tu su samo programi zvaničnih partnera (BBC World, Al Jazeera, EuroNews, DW, France24 i drugi), ali je omogućeno samostalno dodavanje neograničenog broja kanala izlistanih na zvaničnom sajtu, kao i kreiranje potpuno novih. Moguće je dodati i neke domaće TV programe koji imaju internet stream.

Promena trenutnog kanala može da se izvrši na nekoliko načina, a vizuelno najzanimljiviji jeste onaj gde se slika trenutnog programa smanji i oko nje se obrazuje točak sa prizorima iz svih izlistanih programa. Takođe, treba pomenuti i to da je korisnicima omogućeno ćaskanje sa gledaocima istog kanala, kao i ocenjivanje programa, pravljenje liste favorita, obaveštenja o traženom sadržaju i slične napredne funkcije.

Da bi LiveStation normalno funkcionisao, potrebno je imati računar sa procesorom bar na 2 GHz i, još važnije, dobru internet vezu. Preporučuje se najmanje 640 Kbit/s, ali u našim uslovima ne treba ni pokušavati bez 1 Mbit/s konekcije. Ipak, ako imate potreban hardver i neki flat broadband paket (sat vremena programa može da proguta i do 300 MB protoka), počastite sebe izborom programa koji puštaju muziku ceo dan ili priuštite svojoj deci klasične crtane filmove sa kojima smo mi odrasli. Nikad se ne zna, možda će i na informativnom programu biti više priče o praznicima, a manje ružnih vesti.

Nikola BULJ

 
Amarok 2 Release Candidate 1
Songbird 1.0
LiveStation 2.3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Plarpebu 1.0
Tomboy 0.12.0
Miro 1.2.8
Stellarium 0.9.1

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
Technical Trial Licence, deo pod GNU LGPL
Veličina:
19,8 MB instalacioni .bin
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .livestation .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera