LAKI PINGVINI<>
102008<><>

FBReader 0.8.17

Multiplatformski čitač e-knjiga

Pre nekoliko godina, elektronski formati knjiga delovali su kao „sledeća velika stvar”. Na žalost ili sreću, ispostavilo se da ljudi više vole dodir korica, miris papira i osećaj koji pruža listanje stranica u omiljenoj fotelji. Ipak, e-knjige nisu ostale bez publike, a samim tim javila se potreba za specijalizovanim programima koji će čitaocu prikazati najraznovrsnije formate u kojima je tekst objavljivan. Prvobitno napisan za prenosne GNU/Linux uređaje, FBreader je ubrzo postao dostupan i za desktop računare, i to u verziji za GNU/Linux, FreeBSD i Windows, a u izradi je verzija za Mac OS X.

Korisnici distribucija Fedora i Ubuntu moći će da preuzmu program direktno iz repozitorijuma, dok se za openSUSE instalaciona arhiva može naći na zvaničnom sajtu. Ostali će morati da potegnu za standardnom instalacijom iz kôda, uz potrebno prisustvo na sistemu biblioteka expat i libbz2. Program se nakon instalacije poziva iz menija okruženja ili kucanjem imena u konzoli, a predefinisano grafičko okruženje urađeno je u GTK+, iako korisnik može da izabere i alternativna rešenja.

Ceo interfejs programa smešten je u jedan prozor, koji se sastoji od linije alata i tekst editora (u kojem se prikazuje sadržaj otvorene knjige, ali i pomoćne informacije o programu kada se pozovu), dok se podešavanja vrše kroz zasebne dijaloge. FBReader podržava preko deset različitih formata elektronskih knjiga, uključujući i html, chm, Palmdoc, RTF, OpenReader i običan tekst. Omogućeno je čitanje iz tar, zip, gzip i bzip2 arhiva, uz prepoznavanje više arhiviranih knjiga u jednom kompresovanom fajlu, ali i automatska kreacija i održavanje baze e-knjiga, prepoznavanje podržanih jezika i kodne strane, te prikaz slika i linkova. Program će zapamtiti tačnu poziciju do koje je čitalac došao prilikom zatvaranja knjige i nastaviti sledeći put sa tog mesta, a ako je otvoreno više različitih knjiga, pozicija će biti sačuvana za svaku od njih. Naravno, aplikacija za čitanje knjiga na ekranu računara bila bi nepotpuna bez opcije za rotaciju teksta, te mogućnosti prikaza sadržaja preko celog ekrana.

Autori su omogućili prilagođavanje rada svačijem ukusu – od širine margina, veličine i oblika slova, preko načina i brzine kretanja kroz tekst, do detaljnog podešavanja indikatora pozicije ili predefinisane komande za pozivanje internet browsera. Na zvaničnom sajtu postoji i koristan odeljak sa linkovima na arhive besplatnih e-knjiga na engleskom i drugim jezicima. Možda i najvažnija opcija za korisnike koji poseduju SmartPhone ili PDA uređaj koji radi pod GNU/Linux sistemom, jeste mogućnost da se radi sa istim programom na više uređaja, bez stalnog prilagođavanja i menjanja uhodanih navika. Ukoliko se posmatra samostalna desktop upotreba, iako je npr. html i txt knjige moguće čitati i bez specijalizovanog programa, osećaj udobnosti i kontrole koji pruža FBReader nadmašiće bez pogovora zamorno čitanje u kancelarijskim paketima ili browseru. Ukoliko imate potrebu da redovno čitate sa ekrana, pružite ovom programu šansu.

Nikola BULJ

 
GeeXboX 1.1
Katapult 0.3.2.1
gLabels 2.2.3
QGRUBEditor 2.5.0
Griffith 0.9.7.1
FBReader 0.8.17
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, FreeBSD, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1,3 MB source; 1,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .fbreader .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera