LAKI PINGVINI<>
102008<><>

gLabels 2.2.3

Preko šablona do papira

Za pravljenje i štampanje raznih nalepnica i vizit karti mogu se koristiti OpenOffice.org Writer (SK 9/2008) ili Inkscape (SK 5/2008), međutim nije na odmet imati program koji radi isto to, ali mnogo brže. Jedno od takvih rešenja je gLabels, program pisan za okruženje GNOME (ali nije ograničen samo na njega).

Sa zvaničnog sajta može se preuzeti paket sa izvornim kôdom i obaviti instalacija po ustaljenoj CMMI proceduri (./configure && make && sudo make install) ili sebi skratiti muke instalacijom preko menadžera paketa distribucije (znamo da postoje u Debian, Fedora i Ubuntu repozitorijumima). Po instalaciji, program se može pozvati iz odeljka Office menija okruženja ili kucanjem naziva programa glabels u terminalu.

Program dolazi sa 159 predefinisanih šablona, među kojima se nalaze i šabloni nalepnica za velike (12 cm) i male (8 cm) optičke medije, vizitkarte, nalepnice za koverte i drugo. U slučaju potrebe za šablonom koji ne postoji, moguće je napraviti novi pomoću čarobnjaka za kreiranje šablona. Kada je izabran željeni šablon, program jednostavnog i intuitivnog interfejsa blista u punom sjaju. Na vrhu su toolbarovi sa alatkama za pravljenje i uređivanje delova nalepnice, središnji deo zahvata obrazac izdeljen na mrežu sa istaknutim marginama na levoj, odnosno kartice za postavke parametara izabranog objekta na desnoj strani, dok je na dnu prozora traka za podešavanje atributa teksta koji će se tek kreirati.

Od geometrijskih oblika za „crtanje” dostupni su kvadrat, linija i krug, može se umetnuti slika (podržani su SVG, WMF, GIF, TIFF, JPEG, BMP, PNG i drugi formati) i bar kôd. Do punog izražaja program dolazi umetanjem polja iz baze podataka, smeštene u CSV, tekstualnu datoteku u kojoj su polja razdvojena dvotačkom ili tabulatorom, Evolution adresara ili datoteka sa Vcard podacima. Kada se izabere željena datoteka i odrede zapisi koji će se iskoristiti za popunjavanje nalepnica, željena polja iz baze treba postaviti na željeno mesto u obrascu umetanjem u tekstualni objekat ključa (Key) na kartici Text.

Prilikom štampanja gotove kreacije može se odrediti opseg štampe, to jest da li će biti štampane konture nalepnica i oznake za sečenje. Odatle se može pogledati kako će sve to izgledati pre samog štampanja.

Naravno, gLabels nikako nije savršen. Baratanje tekstualnim objektima primetno je sporo sa velikim lagom u odzivu. Iako na kartici za podešavanje veličine objekta postoji „alka”, koja bi trebalo da predstavlja zaključavanje razmera, prilikom slobodne promene veličine odnos stranica se ne poštuje. Za tekst je moguće postaviti senku, ali ona nije „blurovana” već je oštrih ivica. Objekti mogu da se izvrću (flip) i rotiraju u koracima od 90 stepeni, ali samo preko iskačućeg menija koji se dobija desnim klikom na objekat. U istom meniju su i opcije za slojevito pozicioniranje objekata (order) koje opet nude jedino izdizanje na vrh i slanje na dno, dok nema pomeranja za jedan nivo. Da ne zaboravimo još i poravnavanje objekata po vertikali i horizontali.

U podešavanjima programa mogu se odrediti jedinica mere (px, inč ili mm) i podrazumevana veličina strane (US Letter ili ISO A4), kao i podrazumevane postavke teksta. Da sav rad ne bi bio uzaludan, posao je moguće sačuvati u datoteci internog formata radi kasnijeg otvaranja, eventualne izmene i štampanja.

Program je mali i jednostavan za upotrebu, nudi osnovne mogućnosti i svakako korisnu upotrebu podataka iz baze i kreiranje bar kôdova. I ovako „osiromašen”, pronaći će zadovoljne korisnike, a za one zahtevnije tu su drugi alati.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
GeeXboX 1.1
Katapult 0.3.2.1
gLabels 2.2.3
Šta mislite o ovom tekstu?
QGRUBEditor 2.5.0
Griffith 0.9.7.1
FBReader 0.8.17

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1,9 MB source; 1,1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
glabels .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera