LAKI PINGVINI<>
102008<><>

GeeXboX 1.1

Media centar baziran na GNU/Linuxu

Takozvani „home theater” računari, tačnije mašine sastavljene da služe kao multimedijalni plejeri u dnevnoj sobi, odavno nisu ništa novo i čudno, čak i u manje razvijenim i siromašnijim delovima sveta, kao što je ovaj. Za relativno malo novca može se sastaviti konfiguracija koja će sasvim glatko reprodukovati i filmove u visokoj definiciji, a procesori koji sve to mogu da obrade nikad nisu bili jeftiniji. U sklopu s pločom sa integisanom grafikom novije generacije i nekim malim elegantnim kućištem, eto odlične zamene za kombinaciju muzičkog stuba i video rikordera iz davnina.

Kako je GNU/Linux otvoren i besplatan sistem koji svako može modifikovati po želji, logično je da na „sceni” postoje i rešenja koja će služiti kao „duša” ovakve jedne mašine, bazirana na ovom kernelu i kompatibilnom softveru. Naš izbor je ovog puta pao na GeeXboX (ono „XboX” u imenu nema veze sa Microsoftovom familijom igračkih konzola, već treba čitati kao „geek’s box”), a napominjemo da postoji i eMoviX, koji služi samo kao puštač fajlova sa diska na kom se nalazi, kao i popularni MythTV, koji je toliko funkcionalan da glatko prolazi kao alternativa Windows Media Centru.

Na sajtu projekta može se, pored izvornog kôda, preuzeti i gotova ISO slika, velika tek 9 MB, spremna za narezivanje na optički disk (moguća je i kupovina fabrički presovanog diska za 3 evra). Ona se može iskoristiti kao „live” demonstracija koja se automatski kopira a zatim pokreće direktno iz RAM-a, a istovremeno služi i kao instalacioni disk (kada na boot ekranu sistem nekoliko sekundi sačeka na korisničku komandu treba pritisnuti ’F1’ a zatim otkucati „install”). Instalacija se vrši u tekstualnom režimu, ali nema nikakvih problema ni za početnike, pošto je broj koraka sveden na apsolutni minimum a objašnjenja su jasna i dovoljno opisna. Inače, pored tvrdih diskova, GeeXboX se može instalirati i na prenosni USB drajv.

Pošto se sve podesi i instalaciona particija na hard disku proglasi butabilnom, napokon se može osloboditi optički drajv za puštanje multimedije i sa kompaktnih diskova. Interfejs je krajnje jednostavan a slova krupna i čitljiva, te neće biti problema ni na starijim televizorima koji su se odavno pozdravili sa oštrinom slike. Tokom instalacije na hard disk, sistem će korisnika upitati koji daljinski upravljač i infracrveni risiver za kompjuter namerava da koristi (podržani su praktično svi proizvođači koji se mogu naći na tržištu, bitno je samo da su modeli LIRC-kompatibilni), a upravljanje se lako vrši i preko tastature. Nažalost, 5.1 reprodukcija zvuka nije podržana odmah po instalaciji, ali se lako rešava ubacivanjem odgovarajuće linije u konfiguracioni fajl MPlayera, za šta postoji kratko i jasno uputstvo u sekciji sa najčešće postavljanim pitanjima na sajtu. Korišćenje TV kartice i gledanje analognog i digitalnog TV programa se podrazumeva, a autori se hvale i mogućnošću streaminga multimedije preko ShoutCAST-a ili iz lokalne mreže, ali ovo nismo ispitali.

Za reprodukciju se brine MPlayer, paket koji je praktično „reper” za multimedijalni plejer na unixolikim sistemima i sadrži kodeke za sve poznate audio i video formate. Moguće je puštati fajlove sa povezanih diskova koji sadrže prepoznatljive fajl sisteme, ali i audio diskove, prastare video CD-ove (ne mislimo na DivX filmove) i DVD-ove. Sekcija sa opcijama ima sve što nam može pasti na pamet – odatle se vrši prebacivanje sa monitora na TV izlaz, podešava veličina titlova u nekoliko predefinisanih podešavanja, određivanje vremena na koji se sistem prebacuje u sleep režim (od 15 do 120 minuta), određivanje autoplay režima (tj. da li želite da se materijal pušta čim umetnete disk ili ne) i slično. U meniju za pomoć nalaze se osnovne tastaturne naredbe tokom reprodukcije.

Ako hard disk prethodno niste izdelili na particije i one nesistemske napunili materijalom koji ćete gledati i slušati, ili prosto želite da imate gotov disk sa već spremljenim materijalom koji ćete nosati sa sobom i puštati na raznim kompjuterima, onda će vam od izuzetne koristi biti paket ISO Generator, koji se takođe preuzima sa zvaničnog sajta. Ovaj grafički frontend (koji, naravno, traži da već imate funkcionalan računar sa „normalnim” GNU/Linuxom, Windowsom ili Mac OS X-om gde ćete odraditi „mastering”) dozvoljava da pripremite ISO sliku u koju ćete ubaciti željene audio i video fajlove, namestiti osnovna podešavanja (rezolucija, korišćenje daljinca, ubacivanje dodatnih paketa kao što su „egzotični” kodeci i drajveri), ubaciti neku drugu pozadinsku temu, uključiti ili isključiti autoplay, kao i željeni TTF font za titlove i na kraju to sve nasnimiti na CD ili DVD, čime praktično dobijate disk sa filmom koji se može reprodukovati bilo gde, nezavisno od operativnog sistema i postojećeg softverskog stanja ciljne mašine.

GeeXboX, očigledno, ne spada u „tešku kategoriju” medija centara jer nema web browser, RSS čitač, DVD riper i slično, što je uključeno u, recimo, MythTV, ali sasvim lepo vrši osnovnu ulogu za koju je namenjen. Poslužiće odlično i za starije mašine koje ne možete da prodate a žao vam je da ih ostavljate pored kontejnera, dok ćete na jačim dvojezgarcima uživati i u high-definition filmovima (testirano sa Matroska x.264 fajlom u rezoluciji 1080p). Na vama je samo da isprobate da li vas ove funkcije zadovoljavaju ili vam je potrebno nešto „jače”.

Ivan TODOROVIĆ

 
GeeXboX 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Katapult 0.3.2.1
gLabels 2.2.3
QGRUBEditor 2.5.0
Griffith 0.9.7.1
FBReader 0.8.17

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
razne
Veličina:
8,9 MB (ISO za x86 i x86-64 PC)
Cena:
program je besplatan
Adresa:
geexbox .org /eu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera