TEST FUN<>
082008<><>

Desktop Icon Toy 3.1

Oblikovanje desktopa

Postoje dve vrste korisnika računara: oni koji imaju gomilu ikonica na desktopu i oni koji ih imaju još više. Pored očiglednog problema sa snalaženjem u tom mnoštvu, nekima može zasmetati i armijski raspored sličica, strogo po vrstama i kolonama. Doduše, ako ste dovoljno dokoni i imate strpljenja na pretek, možete ih i sami poređati onako kako vam odgovara, ali ako niste, možete upotrebiti program kao što je Desktop Icon Toy, koji će rasporediti prečice na desktopu prema unapred definisanim šemama.

Nakon instalacije, program se smešta u systray odakle se desnim klikom poziva meni koji sadrži skoro sve opcije koje ova „igračka” poseduje. Prvo i najvažnije, na vrhu tog menija je stavka Layout sa nekoliko podmenija iz kojih se saznaje da se ikonice mogu rasporediti u obliku sata, zatim u vidu zvezdolikih, srcolikih i poligonalnih oblika i da u okviru svakog od njih postoji po nekoliko varijacija. Biranjem jednog od ovih rasporeda sličice se odmah, uz tečnu animaciju, raspoređuju na predodređena mesta. Pokušavali smo na sve načine da zbunimo program, dodavali i brisali prečice, ali nikako nismo uspeli – uvek bi se snašao i održao postavljeni raspored.

Nije na odmet pomenuti i to da postoje dve vrste sata, manji i veći. Za prvi je potrebno imati dvadeset ili više ikonica na desktopu, dok će se drugi snaći i sa manje. Program, pored navedenog, poseduje još dosta opcija putem kojih je moguće menjati način prikaza prečica, veličinu, tekst ispod njih, da li će se programi pokretati jednostrukim ili dvostrukim klikom itd. Zanimljivi su Hover efekti, odnosno animacija ikonica kada se mišem pređe preko njih, a koji će ih naterati da skakuću ili trepću. Osim toga, kada postavite kursor iznad bilo koje stavke u meniju ili ikonice, pojavljuje se tooltip koji pruža nekoliko informacija i koji je u potpunosti prilagodljiv za svaku ikonicu.

Moguće je promeniti i veličinu sličica na desktopu. Ponuđene su veličine od 32 x 32, pa sve do 128 x 128 piksela. Nezgodno je jedino to što se istovremeno povećavaju i ikonice u Start meniju, što baš i ne izgleda tako lepo. Moguće je čak i izvršavati određene akcije putem kombinacije tastera na tastaturi, na primer, promeniti poravnanje ili skoknuti na sledeći raspored iz menija. Desktop Icon Toy poseduje i opcije za čuvanje rasporeda ikonica tako da, ako postoji više korisnika računara, svaki od njih može napraviti raspored koji preferira, sačuvati ga i kasnije učitati. Još jedna zanimljiva opcija jeste zaključavanje ikonica koja ih vraća na predefinisano mesto ukoliko pokušate da ih pomerite.

Desktop Icon Toy je program namenjen, pre svega, korisnicima koji žele da na koliko-toliko estetski način urede svoju radnu površinu sa gomilom ikonica, ali će verovatno naći mesta i među onima koji svoj desktop pokušavaju da održe čistim i preglednim.

Miloš MILOŠEVIĆ

 
CursorUS 1.9
Desktop Icons Arranger
Desktop Icon Toy 3.1
Šta mislite o ovom tekstu?
WindowStudio 1.3
Desktop Lighter 1.3
Desk Drive 1.1
DesktopEarth 2.1

Potrebno:
Windows
Veličina:
460 KB (trial), 1,29 MB na HD-u
Cena:
11 dolara, proba 14 dana
Adresa:
www .idesksoft .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera