PD KUTAK<>
082008<><>

Jing Project 1.6

Snimci sa desktopa

Šta treba raditi kada je potrebno hitno napraviti video tutorijal? Odgovor programera iz kompanije TechSmith je Jing Project, programče kojem je osnovna namena snimanje korisnikove aktivnosti sa desktopa, uz održavanje jednostavnosti korišćenja. Navodno, autori su dobili ideju baš iz želje da širokoj narodnoj masi obezbede alat pomoću kog brzo mogu da naprave kratke tutorijale (što je vrlo zgodan marketinški trik, jer je kompanija TechSmith autor čuvenog/skupog programa Camtasia Studio, pomoću koga su izrađeni video primeri za Jing).

Po završenoj instalaciji, na gornju ivicu ekrana smešta se malo sunce (!) preko koga pozivate funkcije programa. Na „zracima” se nalaze tri sekcije: Capture, History i More. Opcija Capture pokreće alat za obeležavanje dela ekrana koji želite da snimate. Ovaj alat se koristi na dva načina: možete nacrtati pravougaonik (kao u programima za crtanje) i tako odrediti prostor za snimanje ili odabrati jedan od prozora koje program automatski prepoznaje. Pod prozorima se podrazumevaju i toolbarovi, meniji i ostali elementi koji su sastavni deo nekog programa. Nakon odabira radne površine, bira se da li se pravi screenshot ili video. Opcija Video veoma je siromašna, može se podesiti jedino to da li će se snimati zvuk sa mikrofona. Takođe, snimanje je ograničeno na pet minuta. Screenshotove možete obogatiti elementima poput strelica, okvira, tekstom ili senčenjem (highlight) u raznim bojama.

Kada ste završili pripremu materijala, birate da li ćete snimke sačuvati u folder na hard disku ili ih poslati na Screencast, Flickr ili FTP server. Screecast je TechSmithov hosting koji se inače plaća, ali za korisnike Jinga osnovna usluga je besplatna (200 MB prostora, 1 GB mesečnog bandwitha). Ograničenje programa je u tome što nema izbora formata, tako da se za video koristi SWF (tu je i ugrađeni plejer), a za slike PNG. Dok za slike i nije toliko strašno koji se format koristi jer ih uvek možete lako konvertovati, šteta je što je za video odabran SWF – sadržaj nije moguće doterivati dodavanjem titlova, markera ili zumiranjem. Doduše, ovi fajlovi, za razliku od AVI komplemenata, zauzimaju malo prostora, tako da video u trajanju od dva minuta, u rezoluciji 640 x 480 piksela (bez zvuka) „teži” samo 2 MB, što će pozdraviti svi korisnici sa slabijim uploadom.

Ostale opcije podjednako su šture. History je, u stvari, samo spisak slika i videa koje ste napravili pomoću programa, a opcija More krije podešavanja, dugme za kontaktiranje tehničke podrške i link ka help fajlovima. U podešavanjima se određuje kojim testerom ili kombinacijom tastera se pokreće capture alat, da li će se program startovati sa sistemom i folder u koji će se po defaultu čuvati radovi. Ukoliko imate nalog na Flickru, svoje podatke možete upisati u formular kako biste bili u mogućnosti da kreacije iz Jinga šaljete direktno na ovaj servis.

Jing Project svakako vredi probati, što zbog izuzetno jednostavnog načina korišćenja, što zbog kvaliteta videa koje proizvodi. Navedenim manama da se progledati kroz prste, jer je program besplatan i ne zauzima puno prostora na hard disku.

Bojan JOVANOVIĆ

 
Mozilla Forefox 3.0, Opera 9.5 i Safari 3.1.2
GPU-Z 0.2.5
CPU-Z 1.46
Album Art Downloader XUI 0.20
LunarDownloader 1.01.99
XPassGen 0.5
Pencil 0.4.4b
Jing Project 1.6
Šta mislite o ovom tekstu?
RadarSync 2008 – Free Edition
Protara

Potrebno:
Windows XP/Vista, Mac OS X, .NET Framework 3.0, Flash 6, 512 MB RAM-a
Veličina:
5 MB, 8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .jingproject .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera