PD KUTAK<>
082008<><>

GPU-Z 0.2.5

Informacije o grafičkom podsistemu

Čak i veoma iskusnim hardverašima postaje teško da prate promene koje se dešavaju na polju grafičkih kartica. Valja sve podatke kojima nas proizvođači zasipaju upamtiti, a da ne pominjemo koliko je vežbe potrebno ne bi li se različiti modeli prepoznali u praksi (čitaj: iz ruke). Prilikom kupovine novog grafičkog podsistema neiskusni vlasnici PC-a uglavnom se suočavaju sa dilemom da li je plaćeno parče hardvera zaista ono koje se nalazi u kućištu. Ukoliko ne poseduju zavidno znanje i dosta iskustva, tako nešto teško da mogu proveriti – prčkanje po sistemskim opcijama uvek plaši, dok se natpisima na šarenim kutijama (ako se dobiju), nekako po automatizmu, ne veruje. Da vas paranoja ne bi u potpunosti konzumirala, latite se programa pod imenom GPU-Z.

U pitanju je alatka perolake kategorije koja će vas za tili čas rešiti svih mogućih dilema vezanih za poreklo grafičkog podsistema. Program ne zahteva instalaciju, tako da ga možete pokretati i sa prenosnih nosača podataka, a rezultate (relativno) pregledno ispisuje na osnovnoj radnoj formi. Šta se to nalazi na meniju? Najkraće rečeno, bukvalno sve što je potrebno da znate o grafičkoj kartici! Pre svega, upoznaćete se sa punim nazivom testiranog modela, biće vam predočena oznaka upotrebljenog čipa, tehnologija izrade, verzija BIOS-a, naziv proizvođača... Dalje, tu su i podaci o korišćenom tipu magistrale, vrsti/količini memorije, radnim taktovima, pa čak i verziji drajvera. GPU-Z može i da vrši očitavanje podataka sa ugrađenih senzora (ako ih ima), tako da se u realnom vremenu mogu pratiti promene u brzini okretanja ventilatora, radnoj temperaturi...

O ovom programu zaista nemamo ništa više da kažemo. Ukoliko niste sigurni šta vam „štekće ispod pokrivača”, slobodno se latite ovog ostvarenja. Upotreba ne boli (još je i besplatna), a čak i ako sebe smatrate totalnim dudukom za stručne izraze, lako ćete prepoznati podatke od interesa. Na kraju samo da dodamo i to da je najveća mana programa to što prepoznaje isključivo modele kartica kompanija ATI i nVidia. Jeste da su u pitanju dva najveća proizvođača, ali šta je s ljudima koji imaju potrebe za retroaktivnim detektovanjem nabrojanih parametara?

Vladimir PISODOROV

 
Mozilla Forefox 3.0, Opera 9.5 i Safari 3.1.2
GPU-Z 0.2.5
Šta mislite o ovom tekstu?
CPU-Z 1.46
Album Art Downloader XUI 0.20
LunarDownloader 1.01.99
XPassGen 0.5
Pencil 0.4.4b
Jing Project 1.6
RadarSync 2008 – Free Edition
Protara
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera