LAKI PINGVINI<>
082008<><>

Transmission 1.22

Mali ali tehničar

Transmission je brz i jednostavan multiplatformski BitTorrent klijent. Interfejs i podešavanja programa potpuno su pojednostavljeni i razumljivi početnicima, a ispod haube se kriju mnoge korisne opcije. Upravo iz ovog razloga, poslednja verzija distribucije Ubuntu dolazi sa ovim programom kao predefinisanim izborom za „prenos” torrent fajlova.

Korisnici GNU/Linux distribucija mogu da preuzmu binarne arhive koristeći menadžere paketa ili izvorni kôd sa zvanične prezentacije, koji se kompajlira prema priloženom uputstvu. Na *BSD sistemima Transmission je dostupan kroz sistem portova, dok je za MacOS 10.4 dostupan binarni fajl za instalaciju. Program je moguće pokrenuti i na drugim operativnim sistemima, uključujući Solaris i BeOS. Nakon instalacije, poziva se izborom prečice u meniju okruženja ili upisom imena programa u terminalu.

Interfejs programa je podeljen u dva osnovna dela – meni sa linijom alata i lista prenosa torrent fajlova. Iz menija je moguće pristupiti prozoru za podešavanja (Preferences) i lako uočiti opciju za ograničavanje brzina uploada i downloada, te izabrati lokaciju na koju će program da čuva preuzete podatke. Po želji se može izabrati mogućnost izbora lokacije prilikom pokretanja svakog zasebnog torrenta. Od naprednih funkcija prisutno je automatsko mapiranje TCP porta, razmena izvora radi bržeg preuzimanja fajlova, mogućnost ignorisanja nezaštićenih izvora, kao i opcija regulisanja maksimalne brzine unutar zadatog vremenskog intervala. Od poslednje verzije program je zvanično lokalizovan i na srpski jezik, što je pogodnost za korisnike koji nisu dovoljno upoznati sa engleskim jezikom.

Prikaz torrent fajlova u listi moguće je prilagoditi po želji, te prikazati sve torrente, samo aktivne, one koji se dele (seed) ili samo one koji se preuzimaju u datom trenutku. Pozivom pomoćnog menija desnim klikom, korisnik može da zatraži još izvora od tracker servera, odstrani torrent iz liste ili pozove prozor sa dodatnim detaljima. Ovo omogućava praćenje aktivnosti izabranog torrenta, detaljnu statistiku, pregled izvora i fajlova koje paket sadrži (uz izbor pojedinačnih za preuzimanje, ako korisnik ne želi sve), te mogućnost ograničavanja brzine uploada/downloadu samo za taj torrent fajl.

Ukoliko je potrebno, moguće je ručno zatražiti verifikaciju preuzetih podataka za sve ili pojedinačne torrente. Lista se može sortirati na osnovu nekoliko parametara (aktivnost, naziv, napredak itd.), a moguće je odabrati i minimalni prikaz, kada program ne prikazuje podatke koji nisu neophodni za brzo informisanje o napretku i brzini kojom radi.

U vremenu kada za svaki operativni sistem postoji ogroman izbor BitTorrent klijenata, svaki korisnik može da se odluči za onaj koji mu najviše odgovara, a sve više GNU/Linux korisnika koristi Transmission, upravo zbog jednostavnosti i brzine koju pruža. Preporučujemo da ga i sami probate i uverite se da preuzimanje Open Source softvera kroz protokol BitTorrent nikada nije bilo lakše.

Nikola BULJ

 
Mkvmerge GUI 2.2.0
BloGTK 1.1, Gnome Blog 0.9, gTwitter 1.0 beta
Foresight Linux 2.0.3.1
Transmission 1.22
Šta mislite o ovom tekstu?
Phatch
GCstar 1.4.0

Platforma:
Gnu/Linux, MacOS, *BSD, Solaris
Licenca:
GNU GPLv2, MIT
Veličina:
3,8 MB source, 1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .transmissionbt .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera