LAKI PINGVINI<>
082008<><>

BloGTK 1.1, Gnome Blog 0.9, gTwitter 1.0 beta

Blogovanje iz fotelje

Sve veći broj korisnika Interneta u svetu i kod nas, pre ili kasnije, otvori sopstveni blog (internet dnevnik) i počne da piše o temama koje smatra zanimljivim. Bilo da bloger piše o ličnim događajima ili razmišljanjima, prati vesti iz sveta sporta ili informatike, ili pak čitaoce privlači na neki potpuno nov i originalan način, jedna stvar ostaje ista za sve sisteme koji omogućavaju korisnicima da otvore i vode svoje mesto na Webu – pisanje članaka prijavom na sam sistem korišćenjem internet browsera. Pa ipak, da li je to jedini način? Ovom prilikom predstavljamo vam tri programa koji omogućavaju blogovanje direktno sa desktopa.

Mikroblogovanje

 
Twitter je veoma popularan OnLine servis za takozvani „mikro-blogging”. On omogućava slanje kratkih poruka koje treba da odgovore na pitanje „Šta radiš sada?”. Te promene korisnikovog statusa mogu da prate njegovi prijatelji, a takođe i da razmenjuju poruke koristeći Web, program za brze poruke ili mobilni telefon. Program gTwitter pristupa korisnikovom Twitter nalogu direktno sa desktopa, te omogućava slanje nove poruke i pregled poruka koje su poslali prijatelji ili javne liste poruka. Izgled programa može da imitira prikaz na sajtu twitter.com kada se prikazuju sve poruke i avatari ili da prikazuje samo jednu izabranu poruku, u klasičnom režimu rada.

Klasično blogovanje

Gnome Blog je jednostavan program koji omogućava povezivanje sa „pravim” blogovima – bilo da su pokrenuti na Blogger, WordPress, LiveJournal ili nekom sličnom servisu, ili pak sopstvenoj instalaciji WordPress platforme. Nakon unosa ličnih podataka koji služe za identifikaciju prilikom povezivanja na zadati server, program omogućava upis naslova i teksta članka, uz vrlo malo opcija koje uključuju kurzivna i podebljana slova, te ubacivanje linkova u tekst. Podržano je drag&drop dodavanje slika, kao i provera pravopisa. Ukoliko korisnik ima više blogova pridruženih istom nalogu, moći će da izabere na kojem od njih želi da objavi članak. Pohvalno je to što je program preveden na srpski jezik.

 
BloGTK je program koji blogerima nudi najviše opcija. On podržava više korisničkih naloga sa različitim podešavanjima, Blogger, MovableType i MetaWeblog API interfejse za povezivanje, proizvoljan URL bloga (za blogove na Googleovom blogger.com potrebno je uneti http://www.blogger.com/api/RPC2), kao i proxy podešavanja i UTF-8 kodiranje teksta. Kao i kod Gnome Bloga, moguće je izabrati na kojem blogu se želi objaviti članak, ali i dodeliti ga predefinisanoj kategoriji, u tekst dodati sliku ili tabelu, citat, odrediti pasuse, te izvršiti proveru pravopisa. Moguće je odrediti uvodni deo članka, onemogućiti komentare i povratne veze, i pre slanja podataka na server videti kako će rezultat da izgleda. Postoji i opcija da se članak ne objavi odmah, već da se na serveru čuva kao nacrt.

• • •

gTwitter je na testiranju ostavio najlepši utisak, ali je ograničen samo na jedan servis. BloGTK preporučujemo svima, dok Gnome Blog može da posluži manje zahtevnim korisnicima kojima su važni samo brzina i jednostavnost. Koji će od ovih programa izabrati, zavisi samo od korisnikovih potreba i ukusa.

Nikola BULJ

ProgramSourceNa HDAdresa
gTwitter104 KB207 KBcode.google.com/ p/ gtwitter/
Gnome Blog180 KB753 KBwww.gnome.org/ ~seth/ gnome-blog/
BloGTK57 KB578 KBblogtk.sourceforge.net
 
Mkvmerge GUI 2.2.0
BloGTK 1.1, Gnome Blog 0.9, gTwitter 1.0 beta
Šta mislite o ovom tekstu?
Foresight Linux 2.0.3.1
Transmission 1.22
Phatch
GCstar 1.4.0

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2, osim BloGTK pod BSD
Cena:
programi su besplatni
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera