LAKI PINGVINI<>
082008<><>

Mkvmerge GUI 2.2.0

Lako baratanje Matroska fajlovima

Matroska je (relativno) popularan i otvoren format kontejnerskog fajla za skladištenje audio i video sadržaja. U odnosu na široko rasprostranjeni Microsoftov AVI (audio-video interleaved), odlikuju ga razne prednosti, kao što je daleko veća fleksibilnost za audio i video promenljivog bitrejta, mogućnost ubacivanja više audio i video staza, podrška za skladištenje materijala komprimovanog svim kodecima, uključujući i Ogg Vorbis za zvuk (koji je prilično problematičan kod AVI-ja), mogućnost ubacivanja poglavlja, titlova, tagova i slično. S druge strane, podrška za otvaranje i reprodukciju Matroska kontejnera kod hardverskih plejera drastično je slabija (bolje reći, skoro nepostojeća) od one za AVI. AVI je postao praktično standard zbog skoro decenijske „distribucije” DivX filmova u ovakvom obliku, ali je pojava Blu-ray i HD-DVD ripova, kao i DVD ripova animiranih serija sa više zvučnih staza donela potrebu za nečim naprednijim. Tako sada većina softverskih plejera za računare podržava reprodukciju Matroska fajlova (lista može se naći na www.matroska.org).

Alata za „produkciju” Matroska fajlova ima sasvim dovoljno i vrlo su upotrebljivi. Jedan od njih je i Avidemux, opisan u SK 11/2007. On lepo funkcioniše za osnovne poslove, kao što je konverzija videa i njegovo prosto pakovanje u MKV. Međutim, za jednostavnije i najčešće korišćene radnje, kao što je sastavljanje i rastavljanje već gotovih MKV fajlova, korisno je imati alat koji posao obavlja brže i lakše. Jedan od njih je MKVToolNix (skraćeno od MKV Tools for Linux/Unix), koji dolazi i u verziji za komandnu liniju kao i sa grafičkim front-endom.

Pošto svučete i instalirate paket mkvtoolnix-gui, bilo ručno ili iz paket-menadžera (detaljno uputstvo nalazi se u download sekciji sajta), u grupi audio i video alata, u meniju vašeg grafičkog okruženja pojaviće se nova stavka za kreiranje MKV fajlova (izvršna datoteka za potrebu ručnog pokretanja je mmg). Glavni prozor prilično je jednostavan, sa jasno raspoređenim opcijama, ali postoji mala „kvaka” za početnike: u listi za dodavanje fajlova koje želite da ubacite u novi MKV kontejner treba napraviti razliku između komandi „add” i „append”. Kako Matroska može da sadrži više audio i video staza, dodavanjem video fajlova na „add” dobićete MKV fajl sa više paralelnih video snimaka, što verovatno nije ono što ste zamislili. U tom slučaju treba koristiti komandu „append”, koja će nastavljati staze istog formata. Naravno, uloga ovog programa nije samo jednostavno „nakalemljivanje” videa – u listu možete ubaciti praktično sve što vam padne napamet: podržano je mnoštvo audio i video formata kao i titlovi u raznim oblicima (kako čisto tekstualni, tako i VobSub „slike” ripovane direktno sa DVD-a). Za svaku izlistanu stazu moguće je postaviti joj atribute, kao što je njen naziv, koji će se prikazivati u plejeru, rezolucija na koju će se slika razvlačiti ili sabijati tokom reprodukcije, odnos stranica (16:9, 4:3) i slično.

Na kartici „attachments” u kontejner je moguće pridodati bilo kakve fajlove koji se ne mogu reprodukovati. To mogu biti, recimo, tekstovi pesama ako se radi o nekom koncertu, skenirani DVD omot kutije i slično.

Na kraju, mvkmerge GUI se može upotrebiti i za „sečenje” fajlova na manje komade (primera radi, deljenje video ripova u visokoj definiciji koji se protežu na više DVD-ova, a vi to želite da podelite kako biste mogli da gledate direktno sa diska). U ovom slučaju, dovoljno je ubaciti izvorni fajl u listu, a onda na kartici „global” obeležiti deljenje fajla. Ovde treba voditi računa da veličina dela neće biti tačno onolika koliko ste vi naveli, već će biti produžena do prvog sledećeg ključnog frejma u kompresovanom videu. Pozicije i razmaci između ključnih frejmova zavise od složenosti i dinamičnosti scena u filmu, te možete završiti sa komadima prilično većim od onog što se zamislili. Za kompletnu kontrolu nad situacijom potrebno je elementarno poznavanje MPEG video kompresije, ali ćemo sve to preskočiti i reći da se lokacija ključnog frejma može lako utvrditi ranije pomenutim Avidemuxom – u njemu otvorite fajl i na vremenskoj liniji nađete deo gde želite da „presečete” video. Tada klizate ulevo ili udesno po vremenskoj liniji (preko tastature) dok ne locirate frejm za koji u dnu prozora piše da je „I” tipa (dakle ne „B” i „P”), i to je ključni frejm. Zašto onda svo deljenje ne vršiti iz Avidemuxa? Prosto, program ne poseduje fleksibilnost i napredne opcije mkvmergea, pa je bolje i sigurnije koristiti ovaj potonji.

Iako može delovati konfuzno, mkvmerge GUI je jednostavan program, kojim sa Matroska kontejnerima možete raditi šta vam je volja. Onima koji se često sreću sa HD video ripovima i anime serijama biće od neizmernog značaja, dok oni koji gledaju pretežno DivX i Xvid ripove na svojim kućnim plejerima od njega neće imati naročite koristi.

Ivan TODOROVIĆ

 
Mkvmerge GUI 2.2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
BloGTK 1.1, Gnome Blog 0.9, gTwitter 1.0 beta
Foresight Linux 2.0.3.1
Transmission 1.22
Phatch
GCstar 1.4.0

Platforma:
GNU/Linux, BSD, Windows, Mac OS X
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1,7 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .bunkus .org /videotools /mkvtoolnix
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera