LAKI PINGVINI<>
072008<><>

recordMyDesktop 0.3.7.3

Radna površina u pokretnim slikama

Ako slika govori više od hiljadu reči, koliko onda vrede pokretne slike? RecordMyDesktop, kako i samo ime kaže, omogućava snimanje dešavanja na radnoj površini i pakovanje u video-dokument. Tako se na najbolji način možete pohvaliti efektima vašeg 3D desktopa ili napraviti upečatljivu multimedijalnu prezentaciju.

Instalacija se najčešće obavlja preko menadžera paketa vaše distribucije, pri čemu je, pored obaveznog paketa recordmydesktop, moguće izabrati između Qt ili GTK grafičkog frontenda. Ukoliko ovog programa nema u repozitorijumu, konsultujte README pre nego što krenete sa kompajliranjem iz izvornog koda, jer treba ispoštovati neke međuzavisnosti.

RecordMyDesktop u osnovnom prozoru preko klizača omogućava brzo podešavanje kvaliteta audio i video snimka, kao i izbor objekta snimanja; da li se želi uhvatiti cela radna površina, samo jedan prozor ili proizvoljna površina (koja se može podesiti tako da prati kretanje miša). Klikom na dugme Advanced dolazimo do naprednih podešavanja kojima je moguće podesiti radni direktorijum u koji će se smeštati snimljeni materijal, performanse programa kao što su broj sličica (frejmova) u sekundi, kompresija u toku snimanja, kvalitet slike, podešavanja vezana za audio-zapis i druge opcije koje utiču na kvalitet snimka i način rada programa. U svakom momentu, prelaskom miša preko raspoloživih opcija, dobijate Tooltip sa kratkim i jasnim objašnjenjem.

Dokumentacija je lako dostupna kroz man i web stranu projekta, tako da se većina prepreka, na koje se eventualno naiđe, veoma lako rešava. Ovde treba napomenuti teškoće vezane za audio-komponentu snimka. Kako i sami autori naglašavaju, snimanje zvuka relativno je komplikovan posao, i male su šanse da će sve raditi iz prve, pa je potrebno potrošiti određeno vreme na podešavanje i testiranje ili koristiti neki drugi softver za dodavanje zvučnog zapisa na postojeći video-snimak.

Nakon inicijalnog podešavanja, kontrola programa (pokretanje i zaustavljanje snimanja) može se vršiti preko ikonice smeštene u sistemsku kasetu, ili upotrebom prečica sa tastature koje mogu da se podese u skladu sa željama korisnika. Pošto se snimanje zaustavi, počinje kompresija materijala i njegovo smeštanje u podrazumevani direktorijum. Ovde pomalo smeta to što ne postoji opcija kojom korisnik daje naziv novoj datoteci, već program daje generičko ime koje nije baš intuitivno (out-N.ogv, pri čemu je N sledeći slobodan broj).

Kvalitet snimka u velikoj meri zavisi od postavki parametara, ali i jačine kompjutera. Pri testiranju na računaru sa dvojezgarnim procesorom i 2 GB memorije, opterećenje nije dostizalo kritične vrednosti (kretalo se oko 50%), iako je sniman zapis sa postavkama koje su rezultovale snimkom sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta. Još jedna činjenica na koju treba obratiti pažnju jeste veličina izlaznog fajla. Iako program koristi kompresiju, snimci mogu, u skladu sa dužinom trajanja i stepenom željenog kvaliteta, da zauzmu popriličan prostor. Probni snimak radne površine dimenzija 1280 x 1024 px pri 25 fps u trajanju od 60 sekundi, „pojeo” je približno 12 MB prostora na disku.

RecordMyDesktop čuva zapis koristeći slobodne formate Theora i Vorbis za video i audio respektivno, i smešta ih u .ogg kontejner. Sudeći po izjavama autora, podrška za snimanje u druge formate neće biti implementirana, pa je za konverziju u druge tipove datoteka neophodno posegnuti za zasebnim softverskim rešenjima.

I pored nekoliko detalja koji pomalo kvare ukupni utisak (nemogućnost zadavanja naziva datoteke i komplikovano snimanje zvuka), recordMyDesktop predstavlja dobar i koristan program sa dovoljno opcija i visokim nivoom upotrebljivosti za koji će se sigurno naći mesta u vašoj kolekciji slobodnog softvera.

Goran STRIČIĆ

 
cp6Linux 2008 (Home Edition)
soundKonverter 0.3.8
Yakuake 2.8.1
Exaile 0.2.13
recordMyDesktop 0.3.7.3
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
116 KB backend + 560 KB frontend
Cena:
program je besplatan
Adresa:
recordmydesktop .iovar .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera