LAKI PINGVINI<>
072008<><>

Exaile 0.2.13

Amarok za GTK+

Davno je prošlo vreme kad su korisnici operativnog sistema GNU/Linux morali da se snalaze kako bi nesmetano uživali u svojoj muzičkoj kolekciji. Danas za svakoga postoji izbor, a razlika između raznih plejera samo je u mogućnostima i dobroj volji programerâ koji stoje iza projekata. Exaile je relativno nov program, pa mnoge ideje pozajmljuje od uzora koji su duže vremena na sceni – najviše KDE programa Amarok (SK 4/2006) koji je autorima bio direktna inspiracija. Međutim, teško da je reč samo o još jednoj kopiji.

Korisnici distribucija Ubuntu i Fedora mogu instalirati Exaile preko menadžera paketa. Za ostale uglavnom važi pravilo instalacije iz izvornog kôda koji se preuzima sa zvanične prezentacije programa, a instalacija protiče u standardnoj proceduri ./configure && make && sudo make install. Kako je Exaile napisan u programskom jeziku Python, pre instalacije je potrebno proveriti ima li sistem sve potrebne pakete (Python 2.4 ili noviji, python-gtk2 i drugi, spisak svih međuzavisnosti je dostupan na sajtu), a sva potencijalna pitanja mogu se postaviti na forumu gde će na njih odgovoriti sami autori ili zajednica entuzijasta okupljena oko projekta.

Program se savršeno integriše u GNOME, i pokreće se iz menija okruženja ili kucanjem naziva u konzoli. Glavni prozor grafički je podeljen na dve dominantne oblasti. Levu stranu zauzima deo u kome se upravlja izvorima multimedijalnog materijala, tačnije kolekcijom na lokalnom disku, listama, radio-stanicama i drugim, dok je na vrhu polje za pretragu koje omogućava brz pristup po zadatim kriterijumima. Centralni deo ekrana posvećen je trenutno odabranom materijalu i prikazuje kako informacije o pesmi koja se sluša, tako i izabranu plej-listu. Veoma je korisna mogućnost otvaranja više lista koje se prikazuju putem kartica između kojih korisnik može da bira u toku slušanja, bez potrebe da zatvara određene liste. Program sa osnovnim podešavanjima nudi nekoliko „pametnih” plej-listi koje prikazuju najslušanije pesme iz kolekcije, one označene najvišom ocenom, i slično. Takođe, za svaku pesmu moguće je prikazati karticu sa informacijama koja prikazuje reči (lyrics), tablature i statistiku, ali i podatke sa Wikipedije za datog izvođača, ukoliko postoje. Pesme u listama se mogu ocenjivati, izbacivati iz liste, ili čak „ocrniti” kako se više uopšte ne bi pojavljivale.

Uz pomoć dodataka (plug-ins) mogućnosti programa proširuju se u beskraj. Objavljivanje preslušanih pesama na korisničkom Last.FM profilu, dojava trenutne pesme programima za brze poruke, Shoutcast radio, nastavak preslušavanja pesme koja je bila u toku prilikom ranijeg isključivanja programa, mini-mod, ripovanje streamova sa Interneta, i mnoge druge korisne sitnice postaju dostupne korisniku prostim pregledom liste dodataka i izborom željenih za instalaciju. Korisnici kojima se ne sviđa dizajn plejera mogu da preuzmu sa zvanične strane teme i prilagode izgled programa svom ukusu.

Exaile je funkcionalan i jednostavan za upotrebu. Prerastao je neke dečje bolesti koje su nas sprečile da ga opišemo ranije i napokon predstavlja zaista stabilan program pred kojim stoji budućnost. Najtoplije preporučujemo!

Nikola BULJ

 
cp6Linux 2008 (Home Edition)
soundKonverter 0.3.8
Yakuake 2.8.1
Exaile 0.2.13
Šta mislite o ovom tekstu?
recordMyDesktop 0.3.7.3

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1,2 MB source, 3,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .exaile .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera