PD KUTAK<>
052008<><>

Kids Web Menu 1.4

Sigurno krstarenje Internetom za mališane

Internet po mnogo čemu podseća na realni svet, pa tako i po opasnostima koje vrebaju sa svih strana. One ugrožavaju i naše najmlađe, koji se bez roditeljskog staranja odavno ne mogu pustiti da krstare Internetom. Besomučno kliktanje na sve strane i nasumično udaranje po tastaturi, što je glavni način interakcije najmlađih sa računarom, gotovo po pravilu prave haos na kompjuteru. Kids Web Menu predstavlja pokušaj da se napravi kontrolisano okruženje za surfovanje dece uzrasta od dve ili više godina, pri čemu roditelji određuju kojim sajtovima deca smeju da pristupe.

Proces instalacije programa svodi se na prihvatanje korisničkog ugovora, izbor lokacije na koju će program biti instaliran i odabiranje prečice pomoću koje će se pozivati – dakle, najstandardnija moguća procedura. Kod prvog pokretanja programa, korisniku se nudi kreiranje „roditeljskog” naloga, što se svodi na unošenje lozinke i (opciono) emaila na koji se može poslati zaboravljena lozinka. Posle ovog koraka roditelji se mogu posvetiti kreiranju sigurnog internet okruženja za svoju decu.

Prozor aplikacije zauzima čitavu površinu ekrana, čak je i taskbar pokriven sve vreme dok je aplikacija pokrenuta. Izgled prozora prilagođen je ciljnoj grupi korisnika i sastoji se od „visoke” naslovne prečke koja je ujedno i navigacioni meni i koja ima samo četiri animirane ikonice, od kojih se pojedine menjaju zavisno od trenutno aktuelnog stanja programa.

Prva navigaciona ikonica nudi izbor teme, što je opcija koja je dozvoljena i deci, i od nje zavisi kako će da izgleda glavni deo prozora. Trenutno su na raspolaganju svega tri teme, koje na različite načine deci omogućavaju da izaberu sajt koji će posetiti, uz obećanje autora programa da će na raspolaganju uskoro biti više tema. Tema Block party prikazuje rotirajuće kocke na čijim su stranicama slike sajtova koji su na raspolaganju, Bubble bath donosi balone od sapunice koje deca „jure” po ekranu pokušavajući da odaberu sajt, dok tema My scrapbook donosi raspoložive sajtove u vidu sličica na stranicama virtuelne slikovnice. U određenim situacijama, kao na primer kada je program u roditeljskom modu ili je surf u toku, ova opcija zamenjena je opcijom Home.

Druga opcija u osnovnom režimu nudi klincima mogućnost da na jednoj stranici vide slike svih raspoloživih sajtova i na taj način odaberu svoju sledeću destinaciju, dok u režimu surfa i roditeljskom modu ova opcija postaje Back i vodi korisnika na prethodnu stranicu. Treća opcija u osnovnom režimu služi za prelazak u roditeljski mod, za šta je potrebna lozinka, dok u režimu surfa služi za pozivanje fotoaparata koji klincima nudi mogućnost da „fotografišu” izabrane delove stranice. Poslednja ikonica u naslovnoj liniji programa služi za njegovo zatvaranje i nema nikakvu zaštitu – što svakako omogućava klincima da, namerno ili slučajno, zatvore program i posvete se „preuređivanju” ostatka sistema.

U roditeljskom modu možete iz liste ponuđenih sajtova izabrati one koje želite da vaše dete vidi, pri čemu ne postoji mogućnost da direktno unesete proizvoljne sajtove. Doduše, moguće je preporučiti određene sajtove autorima programa, ali teško je poverovati da će odgovor na vaš predlog uslediti ubrzo. Osnovna tema takođe se može izabrati u roditeljskom modu, a u ovoj sekciji programa moguće je menjati lozinku i izabrani email, pročitati najnovije vesti u vezi s programom ili donirati novac autorima programa. Jedan deo prozora u roditeljskoj sekciji zauzimaju i reklame sponzora programa, što omogućava da ovaj program bude besplatan.

Što se surfovanja tiče, mora se priznati da se sajtovi koji se mogu posetiti iz ovog programa odlično uklapaju u okruženje, tako da se stiče utisak da su integralni deo programa. Kada je sigurnost surfovanja u pitanju, autori programa potrudili su se da mladi surferi nikako ne mogu da napuste dopuštene sajtove preko linkova, pretrage ili na bilo koji drugi način. Što se tastature tiče, pritisak na većinu tastera neće izazvati nikakve efekte, osim Backspacea koji je ekvivalent opciji Back, ali kombinacije ’ALT+TAB’ ili ’ALT+F4’ funkcionišu kao i obično, tako da se ne može reći da je tastatura potpuno bezbedna. Osobina koja ume da nervira, barem starije korisnike, jeste relativna tromost u reagovanju programa na pojedine akcije, što se može pripisati Flashu u kojem je Kids Web Menu urađen.

Kids Web Menu predstavlja interesantan pokušaj kreiranja bezbednog okruženja za surfovanje dece Internetom, ali određeni propusti čine ga samo delimičnim rešenjem. Ovaj program, iako prilično dobro štiti decu od sadržaja sa Interneta, s druge strane ne štiti adekvatno sadržaj vašeg računara od same dece i trenutak neopreznosti može vas puno koštati ukoliko dete adekvatno iskoristi sve što Windows nudi. Ipak, roditeljska pažnja ničim se ne može zameniti, tako da uz vaš nadzor i Kids Web Menu dete može napraviti svoje prve korake na Netu bez potrebe da brinete kako mu objasniti šta to rade one tete koje su se pojavile posle neočekivanog klika na vešto zamaskirani baner.

Dejan STEFANOVIĆ

 
photology 1.11
Kids Web Menu 1.4
Šta mislite o ovom tekstu?
PortableApps.com Suite Standard
ALShow 1.62
KeePass Password Safe 1.1
ID3 renamer 2.15.15
Sqirlz 1.3
Guitar Guru 2.2.5
FineCrypt 10.1, Ashampoo Magical Security 2.01, Folder Lock 5.8.2, Kruptos 2.0, Folder Security Personal 4.1, Folder Guard XP 7.92

Potrebno:
Windows XP/Vista
Veličina:
1,3 MB, 6,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .webbowser .com /kidswebmenu /kidswebmenu .asp
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera