LAKI PINGVINI<>
052008<><>

GNOME 2.22

Sigurnim korakom napred

Za razliku od najvećeg mu takmaca, strategija razvoja GNOME-a bazira se na češćim i hirurški precizno razdvojenim ciklusima izdavanja novih verzija okruženja. Šest meseci nakon prethodnog, izbačeno je novo izdanje sa oznakom 2.22. Novina je kao i uvek taman toliko da se upgrade ne dovodi u pitanje. Novi momenti su sa obe strane haube, važni ali i zanimljivi.

Instalacija GNOME-a 2.22 za one koji nisu dovoljno strpljivi za distribucijske verzije moguća je na više načina. Isprobavanje pre instalacije trebalo bi da bude posao GNOME live CD-a koji u momentu pisanja članka još nije bio dostupan za preuzimanje, dok se za instalaciju preporučuju sistemi za automatizovano kompajliranje – GARNOME i jhbuild. Pešačenje po izvornom kôdu uvek postoji kao opcija kada nijedna druga ne završi posao. Kada su distribucije u pitanju, pre svega one koje favorizuju ovo okruženje, Ubuntu 8.04, Fedora 9, Debian Lenny (u ovom momentu sa kombinacijom verzija 2.20 i 2.22 sa napomenom da se novi paketi ubrzano uključuju, a pošto je izlazak Lennyja planiran za vreme kada će za 2.24 biti previše rano), doneće ovu verziju GNOME-a. Čini se da je najpametnije sačekati, mada je kompajliranje uistinu veoma kvalitetna zabava.

Ptičica!

Svita programa koji se dobijaju uz GNOME u novom izdanju je proširena. Program logično imenovan kao Cheese predstavlja menadžer za web kamere i omogućava snimanje video klipova i fotografija sa ovakvih uređaja. Uz jednostavan interfejs, ova aplikacija omogućava primenu osnovnih efekata na snimljenom materijalu.

Drugi program koji je doživeo premijeru kao deo GNOME-a 2.22 je Vinagre. Manipulacija konekcijama sa udaljenim desktopima trebalo bi da bude lakša i efikasnija zahvaljujući ovom programu, koji omogućava bookmarkovanje lokacija i manipulaciju više aktivnih konekcija u okviru jednog prozora. Prikaz na celom ekranu i pravljenje snimaka ekrana takođe su deo ponude programa koji GNOME-u pre svega donosi još jednu funkciju „out of the box”.

Totemu, podrazumevanom multimedijalnom plejeru, u GNOME-u je u novom izdanju poboljšana podrška za DVD reprodukciju i DVB, dok novi plug-inovi omogućavaju pretraživanje servisa poput YouTube i MythTV, i prikazivanje sadržaja unutar prozora aplikacije.

Jednu od najznačajnijih inovacija predstavlja novi virtuelni fajl sistem, koji spor i problematični GNOME-VFS šalje u penziju. GVFS predstavlja napredniji način razmišljanja u ovom kontekstu i donosi osetna poboljšanja u svakodnevnoj manipulaciji fajlova. Povezivanje sa udaljenim lokacijama s podacima sada je osetno komfornije i brže. GVFS, za razliku od prethodnika, od korisnika samo jednom tokom sesije traži lozinku, a tačke montiranja smešta i u direktorijum ~/.gvfs, što je korisno programima pomoću kojih im treba pristupiti na standardni način.

Zahvaljujući GVFS-u, manipulacija prenosivim uređajima za podatke potpuno je prešla na Nautilus, dok je dosad taj posao obavljao gnome-volume-manager. Novi protokoli cdda:// i gphoto2:// omogućavaju pristup sadržaju audio diskova u vidu wav fajlova, odnosno direktnu manipulaciju materijalom na digitalnim kamerama. Nautilus je dobio undo/redo mogućnost, te sposobnost da pauzira transfer podataka i vraća podatke iz kante za smeće koja je usaglašena sa Freedesktopovom Desktop Trash Can specifikacijom.

GVFS je konačno integrisan i u GTK fajl dijaloge, što bi trebalo znatno da smanji muke korisnika koji intenzivno koriste veze ka udaljenim lokacijama sa podacima.

Ostatak inovacija koje su predstavljene GNOME-om 2.22 tiču se pre svega povećanja korisnosti programa i lakoće korišćenja. Podešavanje tastature sada bi trebalo da bude lakše usled objedinjavanja podešavanja za raspored i dostupnost u jedan prozor. Kada smo kod dostupnosti, što je oblast kojoj GNOME kao projekat pridaje veliki značaj, Orka je doživela dodatna unapređenja i integraciju sa Firefoxom 3, koji će u sprezi za ovim programom biti lakši za korišćenje naprednijim korisnicima. Sat (panel aplet) je internacionalizovan, što podrazumeva prikazivanje vremena u različitim vremenskim zonama. Evolution je dobio podršku za Google kalendar zajedno sa mogućnošću tagovanja poruka, dok Deskbar sada može da otvara kontakte iz ovog programa.

GNOME bi u verziji 2.22 trebalo da bude i primamljiviji, s obzirom na to da se u Metacityju, menadžeru prozora, vrlo lako uključuju kompozitne mogućnosti, koje su, istina, na elementarnom nivou. Senke, prozirnost i „fensi” manipulacija aktivnim prozorima (’alt+tab’) mogu se uključiti pomoću Configuration Edotora ili unosom u polje run dijaloga sledeće komande:

gconftool-2 -s type bool /apps/metacity/general/compositing_manager true

Za isključivanje potrebno je true promeniti u false. U duhu primamljivije spoljašnjosti je i restilizacija teme Clearlooks, koja je vratila oštre prelaze, za razliku od fadeova koji su karakterisali 2.20.

Sve zajedno

Iako se od svakog izdanja očekuje unapređenje performansi, ispostavlja se da se ono zaista i dogodilo. Ne bi trebalo očekivati revoluciju, ali subjektivni osećaj sugeriše da stvari funkcionišu za nijansu brže. GVFS je posebna priča jer je uneo prekopotrebnu živost u rad sa podacima u GNOME-u i reklo bi se da predstavlja početak rekonstrukcije jedne od najtromijih celina u ovom okruženju. Promene su započete u osnovi, što je veoma dobra strategija, dok se za verziju 2.24 najavljuje završetak tranzicije sa GNOME-VFS-a i nove mogućnosti samog Nautilusa.

GNOME 2.22 je doneo i integraciju sa bezbednosnim frameworkom PolicyKit, dok su sistemske alatke pretrpele minimalna ali korisna unapređenja u vidu podrške za manipulaciju korisnicima Sambe (Shared folders), odnosno PPPoE i GPRS konekcije (Network Settings).

U sledećem broju GNOME-a trebalo bi da se pojave Empathy i Telepathy, novi IM klijent i komunikacioni framework zajedno sa rekonstruisanom Ekigom, ukoliko nešto ne pođe po zlu.

• • •

GNOME je i ovog puta uspeo da ostavi dobar utisak, što je za projekat koji novu verziju objavljuje svakog meseca odličan rezultat. GVFS je veliki pomak, kako konceptualno tako i praktično, jer je odmah doneo nekoliko novih i veoma zgodnih funkcija. Senzaciji kao i do sada nema mesta, ali će novine svakako oplemeniti radni prostor korisnika ovog okruženja. Sa velikom pažnjom očekujemo novine najavljene za 2.24, dok nas već u junu očekuje KDE 4.1. Odlična godina za slobodni desktop.

Ivan JELIĆ

 
Lazarus 0.9.24
Inkscape 0.46
GNOME 2.22
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, *BSD, Solaris
Licenca:
GNU GPL v2
Cena:
okruženje je besplatno
Adresa:
www .gnome .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera