LAKI PINGVINI<>
052008<><>

Inkscape 0.46

Slobodno crtajte

Kada domaćim grafičkim znalcima, a i onima koji to nisu, pomenete vektorsku grafiku, u um se parkiraju dva softverska proizvoda: CorelDRAW i Adobe Illustrator. Ima i drugih, ali su u Srbiji baš ovi izbor na prvu loptu i jedan od bitnih razloga zaobilaženja GNU/Linuxa u širokom luku. Davno smo predstavili jedini slobodan program ove namene (SK 11/2005) koji sme da „pogleda u oči” pomenutim Golijatima, a sada idemo korak dalje i predstavljamo frišku verziju našeg Davida sa mnogo novotarija – Inkscape 0.46.

Osim što je za tri godine više nego duplo narastao na težini (sa 25 MB za 0.42.2 na 58 MB za 0.46), toliko, pa i više od toga je moćniji. Novi Inkscape možete dobaviti preko menadžera paketa svoje GNU/Linux distribucije (yum update inkscape za korisnike Fedore) ili preuzimanjem odgovarajućih instalacionih paketa ako pukom greškom koristite Windows ili Mac OS X. Da ne bude zablude, ako volite da sami kompajlirate svoj softver, poslužite se paketom sa izvornim kôdom i standardnom CMMI procedurom za instalaciju (./configure && make && sudo make install). Da podsetimo, GNU/Linux je prirodno okruženje u kojem Inkscape postiže svoj maksimum.

Lepše i optimalnije

Na prvi pogled interfejs nove verzije nalik je prethodnim, ali se tu završava njihova funkcionalna sličnost; sve je i dalje na starom mestu – na vrhu su traka menija, traka za manipulaciju dokumentima i traka sa opcijama aktivne alatke, sa leve strane je „alatnica” (toolbox), desno i dole trake za pomeranje platna, na dnu statusna linija sa hrpom informacija i u sredini veliki prostor za sadržaj dokumenta na kojem se radi.

Prva uočljiva novina jeste traka sa nizom kvadratića sa bojama iznad statusne linije (služi za izbor boje popune ili linije izabranog objekta), reorganizovana i dopunjena statusna linija, koja pored raznih informacija o trenutno izabranom objektu omogućava i postavku atributa njegove popune i linije, te alatnica sa nekoliko novih alatki.

Kada zaronimo ispod površine, dočekaće nas dijalozi koji se mogu ugraditi u osnovu glavnog prozora poput onih u CorelDRAW-u (dockable, odn. sakrivenih tako da se vidi samo jezičak koji predstavlja odgovarajući dijalog), čime se radna površina u svakom trenutku održava urednom uz trenutni pristup potrebnom dijalogu. Dijalozi se mogu grupisati i u plutajućem prozorčetu (float) nalik na one u GIMP-u. Između ostalog, radi bolje organizacije materijala na kojem se radi, sada postoji i dijalog za upravljanje slojevima (layers) u više nivoa. Zahvaljujući mašini za renderovanje grafike Cairo, uređivanje kompleksnih crteža ubrzano je i do 25%, a i „štucanje” pri renderovanju prikaza takvih crteža znatno je smanjeno. Pored uobičajenog režima prikaza „u punom koloru”, ponuđen je i alternativni prikaz kontura (outline) kojim se „proždrljivost memorije” smanjuje i 50% u odnosu na prethodnu verziju.

Korisne novotarije

 
Verzija 0.46 donosi pregršt novina koje unapređuju upotrebljivost programa. Otvaranje, uređivanje i čuvanje dokumenata u formatima AI, PDF i PostScript više ne zavise od spoljnih rešenja, već je podrška za njih ugrađena u sam program. Mogućnost otvaranja željene stranice iz PDF uputstva za neki uređaj, izdvajanje vektorskog crteža ili uređivanje teksta u PDF dokumentu autoru ovih redova napravili su „WOW!” izraz lica, dok je nostalgični osmeh izmamila mogućnost otvaranja CorelDRAW dokumenata u verzijama od 7-X3 direktno u Inkscapeu (nažalost, čuvanje u CDR formatu je izostalo). Ovu mogućnost obezbeđuje UniConvert, dok je ImageMagick obezbedio osnovne, kao i malo više od osnovnih filtera za rastersku grafiku, pa sada Inkscape omogućava i radove na bitmapama uvezenim u dokument. Da se vektori ne bi ljutili, ponuđen je i skup SVG filtera koje podržava SVG specifikacija, sa sve dijalozima za upravljanje njihovim parametrima. Prošlogodišnji Google Summer of Code doneo je mogućnost pretraživanja po ključnim rečima i uvoza objekata direktno iz galerije OpenClipArt.org. Ima i novina na polju osnove za crtanje. Naime, pored obične kvadratne mreže, omogućeno je dodavanje aksonometrijske mreže sa linijama mreže rotiranim za željeni ugao.

Osvežavajuće sitnice

Alatka za crtanje pravougaonika uz pritisnut taster ’Ctrl’ omogućava izvlačenje pravougaonika sa „zlatnim” odnosom stranica. Tweak tool (alatka nalik na talas na alatnici) u sebi krije osam načina za izmenu oblika i atributa objekata „štipanjem”, razvlačenjem, uvijanjem, nazubljivanjem, bojenjem i slično, dok je alatka za crtanje Bezijerovih krivih naučila da poštuje nagib i nivo pritiska olovke pri crtanju pomoću grafičke table. Kantica sa bojom je alatka koja pravi novi objekat identičan unutrašnjem delu površine objekta nad kojim se alatka nalazi i popunjava novi objekat trenutno izabranom bojom. Prelivi za popune i linije objekata mogu se uređivati direktno na crtežu, a to podrazumeva i dodavanje međustanica (midstop) i njihovo premeštanje.

Zanimljive, mada ne neophodne za svakodnevni rad jesu alatka za crtanje trodimenzionalnih kutija (3D box, kojom je urađen About ekran za ovu verziju), alatka za crtanje fleksibilnih poveznica, tj. linija koje spajaju kućice u dijagramima, kao i alatka za preuzimanje atributa popune objekta ili slike (pipeta). Korišćenjem opcija blur, clip, mask i pattern mogu se napraviti slike impozantnog izgleda.

Šta i dalje nedostaje?

Uvoz PDF dokumenata je odličan dodatak, ali nam se nije svidelo to što se istovremeno može otvoriti samo jedna izabrana stranica dokumenta. U ovoj verziji nedostaje i izvoz crteža u OpenClipArt.org galeriju, ali je razvoj ove opcije u toku. Nije predviđeno ni postavljanje pomoćnih linija (guidelines) pod bilo kojim uglom, ali trenutno postoji postavljanje dijagonalnih pomoćnih linija pod uglom od 45° povlačenjem linija sa krajeva lenjira, pa naslućujemo da će ova mogućnost biti dostupna u nekoj sledećoj verziji. Takođe bi bilo lepo da Inkscape dobije mogućnost koju nude komercijalne kolege – glavne pomoćne linije dokumenta i mogućnost postavljanja linija za svaki sloj pojedinačno.

• • •

Ako je program za vektorsko crtanje neophodan za vašu riznicu slobodnog softvera, potpunije i moćnije slobodno (a ujedno i besplatno) rešenje od Inkscapea u ovom trenutku nećete pronaći. Preporučujemo da uzmete u razmatranje novi Inkscape, budite uporni i strpljivi jer će trebati vremena da isprobate i upoznate se sa svim novotarijama koje 0.46 donosi. Slobodno crtajte, pa još na srpskom!

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Lazarus 0.9.24
Inkscape 0.46
Šta mislite o ovom tekstu?
GNOME 2.22

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
19 MB RPM, 58 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .inkscape .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera