TEST FUN<>
042008<><>

Leopard u prozoru

Postupak vizuelne transformacije Windowsa u Mac OS

Dosad smo više puta predstavljali programe koji od XP-a „prave” Vistu. To nije komplikovano – potrebno je samo promeniti dizajn, pošto se u osnovi radi o istom (ili bar veoma sličnom) operativnom sistemu. Dakle, dovoljno je odabrati program (na svu sreću, ima ih koliko hoćete) koji će malo „našminkati” vremešni XP, možda dodati neke samostalne alatke integrisane u Visti i to je u suštini sve.

Sa pretpostavkom „lako ćemo” krenuli smo i u akciju „pretvaranja” XP-a u Mac OS. Programi kao što su WindowBlinds i slični imaju teme koje donekle podsećaju na Mac operativne sisteme, ali to ni izbliza nije dovoljno da se emulira izgled ovog operativnog sistema. Zato smo rešili da odemo korak (bolje rečeno, nekoliko koraka dalje) kako bismo dobili što približniju kopiju Mac OS-a. Cilj koji smo sebi zadali bio je da napravimo OS X 10.5 Leopard. Pokazalo se da to nije nimalo lako, ali nakon što smo završili sve izmene, možemo reći da smo postigli sličnost koja se sa originalom poklapa između 80 i 90 procenata, što uopšte nije loš rezultat. Moglo je da bude još bolje, ali smo se zaustavili na ovome, pošto dalje poboljšanje rezultata traži nesrazmerno mnogo više utrošenog vremena i truda.

Kao osnovu koristili smo Windows XP SP2. Možete koristiti i verzije sa SP1 ili bez servisnog paketa, ali u tom slučaju nećete moći da izvršite sve izmene koje smo mi napravili. Prilikom transformacije pošli smo od najjednostavnijih stvari. Prvo smo rešili da postavimo neki Leopard wallpaper. Pretraga na Googleu daće veliki broj rezultata. Ukucajte „leopard osx wallpaper” u odeljku za pretragu slika, odaberite da vam se prikažu samo veoma velike slike i dobićete solidan izbor desktop tapeta. Preuzmite onaj koji vam se najviše sviđa i aktivirajte ga (nadamo se da ne moramo da objašnjavamo kako se ovo radi).

Sledeće što smo uradili jeste prebacivanje taskbara na vrh ekrana. Da biste to uradili, potrebno je da ga „otključate”. To ćete uraditi tako što isključite opciju Lock the taskbar, do koje se dolazi kada desnim tasterom miša kliknete na taskbar i odaberete sekciju Properties/Taskbar. Zatim kliknite mišem bilo gde na taskbar i, dok je taster pritisnut, prevucite ga na vrh ekrana.

Sve do sada bilo je veoma lako i jednostavno izvesti. Ipak, to nije ni izbliza dovoljno da bi vaš XP ličio na Leopard OS. U nastavku ćemo se pozabaviti nekim malo komplikovanijim akcijama za koje će nam biti potrebna pomoć eksternih alatki. Napominjemo da je sada dobar trenutak da napravite System Restore tačku u sistemu, možda čak i da izvršite bekap sistemskih fajlova, pošto ćemo se u nastavku baviti i malim „hakovanjem” sistema.

Na početku teksta rekli smo da nećemo koristiti WindowBlinds. Ipak, iskoristićemo drugi alat iste kompanije. Na adresi www.stardock.com/products/objectdock nalazi se ObjectDock (12,08 MB, SK 7/2005), program uz čiju pomoć ćemo dobiti paletu sa često korišćenim programima, baš kao na Mac računarima. Nama se svideo osnovni skin pa smo ga zadržali, ali ako vam on ne odgovara, postoji na hiljade različitih skinova za njega. Preporučujemo da za to odete na sajt www.wincustomize.com.

Na stranici www.windowsxlive.net/?p=604 nalazi se program koji se zove UXTheme MultiPatcher (1 MB). Ovaj program služi za „krpljenje” DLL fajla pod nazivom uxtheme. Uxtheme.dll ne spada u kritične sistemske fajlove i njegova izmena ne bi trebalo da predstavlja problem. Zato, kada Windows File Protection System pokuša da vas spreči da izmenite fajl, jednostavno ignorišite njegovo upozorenje. Resetujte sistem i dobićete „zakrpljen” fajl, koji će vam omogućiti da na Windows instalirate i MSStyle teme drugih proizvođača. Zašto smo se odlučili baš za ovu vrstu „krpljenja”? Na ovaj način najlakše i najbrže može se dobiti izgled Mac OS-a, jednostavnim odabirom odgovarajuće teme, a usputni benefit je i to što su upotreba memorije i resursa računara zanemarljivi (većina „eksternih” tema koristi manje memorije od osnovne Windowsove).

Kada smo sve pripremili za novu temu, potrebno je da pronađemo odgovarajuću. Onu koja nam se svidela našli smo samo na servisu Rapidshare (www.rapidshare.com/files/66539267/visual.exe, 962 KB) pošto veoma podseća na Mac. Po preuzimanju fajla, startujte ga i raspakujte. Pronaći ćete fajl pod imenom leopard.msstyles. Dvaput kliknite na njega i aktiviraće se nova tema. Naravno, to vas ne sprečava da sami pronađete neku drugu temu koja bi vama više odgovarala.

Ovako pripremljen sistem kod većine korisnika mogao bi da prođe skoro kao originalni Leopard OS X. Mi se ipak nismo zaustavili na tome. Recimo, smetalo nam je što kada izaberemo opciju Save as vidimo Windows ikonice. Postoji još mnogo sličnih primera, ali shvatili ste poentu. Većinu tih stvari neće promeniti ni WindowBlinds ni drugi sličan alat, pa smo morali da primenimo neke ekstremnije mere. Sa adrese kampongboy92.deviantart.com/art/Leopard-Mods-On-XP-66696721 preuzeli smo Leopard Mods On XP (13,9 MB), koji je skup koji nekoliko hakovanih XP sistemskih fajlova. Treba naglasiti da ovi hakovani fajlovi rade samo sa Windowsom XP SP2, i to samo sa engleskom verzijom. Takođe, pre nego što krenete sa izmenom neophodno je da pređete u Safe mod, kako bi se sistemski fajlovi oslobodili za editovanje (zamenu). Ovaj program radi u komandnom promptu i zahteva da u njega drag & drop metodom prevučete sledeće fajlove: explorer.exe, shell32.dll, xpsp2res.dll, mydocs.dll i msgina.dll. Naravno, potrebno je da se prevlače jedan za drugim i da se posle svakog prevučenog fajla prate uputstva koja će davati replacer.

To je otprilike sve što smo mi uradili sa našim XP-om. Moguće je napraviti još neke izmene ubacivanjem skupa Mac ikonica umesto postojećih ili, eventualno, potražiti neki dodatni program koji će emulirati rad Leoparda. Ono što smo mi postigli jeste izgled veoma blizak Leopardovom, a da pri tom nismo izgubili ništa na performansama, što je većini korisnika računara veoma važno. Sad ostaje još samo da se prijateljima pohvalite svojim XP Leopardom. A ako vam se konačni rezultat ne sviđa, dovoljno je samo da se vratite na restore point, koji ste (nadamo se) utvrdili pre svih ovih izmena.

Branislav BUBANJA

 
CursorFX 2.00
Real Desktop Light 1.32a
Web Screen Saver 2008 build 5.0.1.1307
TimeLeft 3.33
Leopard u prozoru
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera