LAKI PINGVINI<>
042008<><>

Yarssr 0.2.2

Yet Another RSS Reader

Yarssr je još jedan u nizu RSS čitača koji korisnicima pomažu da ostanu u toku sa najnovijim pisanijima na blogovima i drugim internet medijima koje prate, a koji svoje sadržaje distribuiraju i putem RSS izvora. Ono što ga izdvaja od ostatka programa ove namene jeste minimalizam na svakom koraku, jednostavnost i brzina upotrebe. Autor programa Lee Aylward, nezadovoljan dostupnim rešenjima sa gomilom opcija, kartica i nepreglednih kolona, poželeo je da sebi i drugim korisnicima omogući da brzo i jednostavno, direktno iz sistemske kasete (systray) saznaju gde je objavljen novi tekst i jednim klikom u meniju nalik na bookmarks otvore članak u omiljenom internet browseru.

Program je napisan u Perlu sa GTK2-Perl bibliotekom za interfejs. Korisnici distribucije Ubuntu moći će da instaliraju program u nekoliko klikova u Add/Remove manageru, dok će ostali morati da posegnu za brzom i jednostavnom instalacijom iz izvornog kôda po uobičajenoj CMMI proceduri

./configure && make && make install

Program se po instalaciji pokreće izvršavanjem komande yarssr u terminalu ili izborom odgovarajuće stavke u meniju okruženja.

Nakon pokretanja Yarssr smešta ikonu nalik naslovnoj strani dnevnih novina u sistemsku kasetu. Ikona promenom boje korisnika obaveštava o stanju programa: ako postoje novi sadržaji ona je zelena, bela kada ih nema, i crvena u trenutku prikupljanja novih. Levim klikom na ikonu poziva se meni sa linkovima na internet sadržaje koji su odabrani za praćenje. Kako bi pregled naslova bio lakši, novi nepročitani, stari nepročitani i već pročitani naslovi različito su označeni u meniju.

Desnim klikom na ikonu u sistemskoj kaseti poziva se prozor za dodavanje novih, brisanje i izmenu postojećih RSS izvora, uz mogućnost postavljanja korisničkog imena i lozinke za pristup zaštićenim izvorima. Moguće je podesiti interval osvežavanja unetih izvora, broj prikazanih naslova, kao i željeni browser u kojem će se otvarati web stranica izabranog naslova. Naravno, omogućeno je i neposredno osvežavanje sadržaja iz same liste linkova, kao i postavljanje offline režima rada kada program ne osvežava podatke sa Interneta.

Yarssr je zasada u „nestabilnoj test verziji” 0.2.2, ali ga to ne sprečava da svoj posao obavlja i više nego dobro. Od uočenih grešaka izdvajamo to što se progam ugasi ako korisnik klikne na opciju About, dok je sitniji problem to što se ne može pristupiti meniju sa linkovima dok se oni ažuriraju sa Interneta. Ovi problemi verovatno su već otklonjeni dok čitate ovaj tekst.

Ako, kao autor ovih redova, pratite desetine blogova a ne želite glomazan i komplikovan program već jednostavan i lako dostupan meni sa linkovima na nove sadržaje, obavezno probajte Yarssr.

Nikola BULJ

 
dvd::rip 0.98.8
Yarssr 0.2.2
Šta mislite o ovom tekstu?
ManDVD 2.4
FreeBSD 7

Platforma:
GNU/Linux, *BSD
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
20,6 KB source, 226 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
yarssr .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera