LAKI PINGVINI<>
042008<><>

dvd::rip 0.98.8

Sloboda visokobudžetnog arhiviranja

Open source zajednica izrodila je kvalitetne programe za konverziju audio i video materijala iz jednog u drugi format. Nažalost, neki od ovih programa nisu udobni za korišćenje, jer najčešće prate Unix filozofiju (jedan program treba da radi samo jednu stvar, ali kako treba) i oslanjaju se na rad iz komandne linije pa traže dosta „ručnog rada”. Na sreću, ne nedostaje ni kvalitetnih front-endova za sve ove alate – jedan od njih je i dvd::rip.

U pitanju je Gtk+ grafička školjka, pisana u Perlu, koja objedinjuje sve poslove ripovanja DVD videa i konverziju u neki od MPEG-4 formata. Da biste koristili dvd::rip, potrebno je imati instaliran Perl interpreter u verziji 5.6.0 ili novijoj, kao i transcode i ImageMagick. Kako bi program bio potpuno upotrebljiv, potrebno je još desetak međuzavisnosti, a sve su nabrojane u sekciji download na sajtu programa. Ukoliko nameravate da instalaciju obavite kompajliranjem izvornog kôda, očekuje vas naporan posao ručnog ubacivanja svih ostalih međuzavisnosti. Ipak, na sreću, na sajtu se mogu naći prekompajlirani paketi za popularne distribucije. Ubedljivo najlakši način instalacije jeste iz paket-menadžera vaše distribucije, jer će tada dvd::rip paket automatski „povući” i sve ostale potrebne pakete iz repozitorijuma.

Po startovanju programa, pojaviće se prazan radni prozor. Pre započinjanja bilo kakvog posla korisno je proveriti podešavanja u meniju Edit, kao što su definisanje tačke montiranja DVD uređaja i podrazumevane komande za alate koji se koriste. Tu se može naći i komanda za proveru svih postavki, pa pre kretanja u posao možete sigurno znati da li su „temelji” u redu. Takođe se može ispitati prisutnost svih potrebnih međuzavisnosti komandom Check dependencies iz menija Debug, da kasnije ne bi bilo iznenađenja.

Najzad se može pristupiti poslu: naredba New Project iz menija File od korisnika traži da definiše naziv „projekta” i direktorijume koji će se koristiti za rad i skladištenje privremenih datoteka i rezultata posla. Pritiskom na komandu Create project posao kreće – kada se odredi da li će sadržaj DVD-a pre rada biti iskopiran na hard disk ili će se sve vući direktno sa optičkog diska (osim manjeg maltretiranja DVD uređaja, čitanje sa hard diska ima još neke prednosti, navedene u dijalogu ispod opcija za biranje režima), može se prebaciti na karticu Rip title. Tu treba iščitati sadržaj diska naredbom Read DVD TOC i izabrati audio komponentu koja će se koristiti za ripovanje celog diska ili samo određenih poglavlja i slično.

Nakon ovog posla, prelazi se na karticu Clip & Zoom. Ovde je zadatak prilično jasan – treba uhvatiti neki kadar iz filma i na osnovu slike previewa, ukoliko je potrebno, iseći crne ivice. Tu je i veći broj prepodešavanja vezanih za veličinu slike i način na koji se razvlači ili sabija, i mogu se izabrati iz padajućeg menija.

Četvrta kartica Subtitle, prirodno, služi za biranje titlova koji se žele sačuvati iz rip filma. Moguće je sačuvati titlove u eksternom VobSub formatu (koji je nekim drugim alatima moguće prebaciti u standardne SUB i SRT) ili ih direktno „nalepiti” na film. Kako gotovo svi softverski plejeri umeju da prikažu VobSub titlove, preporučujemo prvu metodu – druga je korisna samo za gledanje filmova na samostalnom hardverskom plejeru.

Napokon, glavni prozor – kartica Transcode nudi sva podešavanja kvaliteta izlazne datoteke. MPEG-4 ripovi mogu se uskladištiti u AVI i OGG kontejnere (ovaj drugi u sebi može da sadrži više audio staza, kao i odvojene titlove), od video kodeka najinteresantniji su DivX, Xvid i h264, a može se uključiti i dvoprolazno procesiranje radi značajnog dobitka na kvalitetu slike. Od filtera direktno je dostupno nekoliko za rasplitanje (deinterlace), a ostatak (izoštravanje slike, uklanjanje šuma, normalizacija zvuka) sakriven je i dobija se pritiskom na dugme Configure filters & preview. Korisnik je takođe oslobođen ručnog proračunavanja video bitrejta, pošto može jednostavno navesti na koliko diskova želi izlaznu datoteku, a pored kompresije zvuka u MP3, moguće je zadržati originalnu AC3 zvučnu stazu.

Kada se sve podesi, treba pritisnuti dugme Transcode i sačekati da se posao obavi. Na poslednjoj kartici Log moguće je pratiti ima li eventualnih grešaka, a kada se posao okonča, može se posetiti direktorijum koji je na prvoj kartici naveden kao izlaz i proveriti da li je sve ispalo kako treba.

• • •

Dvd::rip pokazao se vrlo dobro; upotreba je prilično jednostavna a rezultati dobri. Oni koji su navikli na (Auto)Gordian Knot na Windowsu ovde će se osećati kao kod kuće, dok će onima naviklim na proste „one-click” ripere neke opcije ovde delovati zbunjujuće. U svakom slučaju, za gotovo sve potrebe bekapovanja video DVD-ova, dvd::rip je odlično rešenje.

Ivan TODOROVIĆ

 
dvd::rip 0.98.8
Šta mislite o ovom tekstu?
Yarssr 0.2.2
ManDVD 2.4
FreeBSD 7

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL / Perl Artistic License
Veličina:
1,1 MB paket, 2,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
exit1 .org /dvdrip /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera