CeDeTEKA<>
022008<><>

Learn to Speak English 9

U moru multimedijalnih alata za učenje stranih jezika nije lako naći program koji obuhvata sve elemente klasičnog, sveobuhvatnog kursa. To se naročito odnosi na vežbe govornog jezika, odnosno konverzacije, koja se i dalje najbolje uči u kontaktu sa živim instruktorom ili tokom boravka u stranoj zemlji. Ipak, proizvodi firme The Learning Company, koji na tržište stižu putem Mindscapeove distribucije, nude mnogo više od kratkih lekcija koje se uče naizust, bez razumevanja i mogućnosti provere izgovora. Zato su paketi iz edicije Learn to Speak u više navrata poneli laskavu titulu najčešće korišćenih multimedijalnih kurseva za učenje stranih jezika, kako engleskog tako i italijanskog, španskog, nemačkog i francuskog.

Deveta revizija interaktivne škole engleskog jezika je dosad najopsežnija kolekcija dobro osmišljenih i umešno realizovanih tematskih kurseva za brzo savladavanje osnovnog i srednjeg nivoa komunikacije. Na principu snalaženja u zadatoj situaciji, koje predstavljaju simulacije realnih životnih situacija i događaja, formirano je na desetine lekcija koje uključuju testove gramatike i jezika, vežbe s izgovaranjem i dopunjavanjem rečenica i druge metode provere znanja i usavršavanje izgovora, čitanja, pisanja, slušanja, gramatike i uvećanje fonda reči. To su potpuno zaokruženi kursevi za celu porodicu, od početnika koji prave prve korake do onih koji osećaju potrebu da steknu nova ili osveže ranije stečena znanja. Naročitu vrednost programu daju opcije za uvežbavanje izgovora s funkcijama za prepoznavanje govora, koje korisniku omogućuju efikasno uvežbavanje pisane i usmene konverzacije i upoređivanje s izgovorom naratora (instruktori kojima je dotični jezik maternji). Slušanjem i ponavljanjem korisnik jednostavno i brzo proverava „zrelost” svog jezika, o čemu i sam program vodi evidenciju – putem merača koji na grafičkoj skali prikazuje kvalitet izgovora korisnika. Početni test kojim se određuje nivo predznanja nije neophodan korak, ali na osnovu njega program pravi plan rada primeren korisniku. Program sadrži veliki broj kratkih testova za brzu proveru stečenih znanja, ali i nekoliko zanimljivih jezičkih igara koje razbijaju monotoniju. Uz originalno pakovanje dobija se i priručnik na 115 stranica, za vežbanje bez računara.

Korisničko okruženje je koncipirano tako da sve opcije programa budu vidljive i lako dostupne: u svakom trenutku moguće je konsultovati rečnik ili opcije za pomoć u radu, koje olakšavaju snalaženje u više od stotinu lekcija i 10.000 rečničkih stavki. Dok na tehnički kvalitet izrade nemamo većih zamerki (video odlomci su odličnog kvaliteta, a ističe se i napredna tehnologija prepoznavanja i analize govora), moramo da se požalimo na potrebu za čestim menjanjem diskova u drajvu, iako se radi o programu koji je zasnovan na starom engineu – daleko bi komfornije bilo da postoji opcija da se kompletan program „preseli” na hard disk.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Learn to Speak English 9
Šta mislite o ovom tekstu?
EyeSpeak: English
AutoKatalog 2007
Mudrica i Ostrvo s blagom

Potrebno:
Windows, Pentium 133 MHz, 64 MB RAM-a
Veličina:
4 CD, 60 MB na disku
Cena:
30 funti
Adresa:
www .mindscape .co .uk
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera