LAKI PINGVINI<>
012008<><>

Istanbul

Pokretni snimci ekrana

Pored statičnih snimaka ekrana za koje postoji i poseban taster na tastaturi, snimanje video zapisa rada na računaru postaje primamljivo širokom krugu korisnika. Prednosti i namene prebacivanja događanja sa ekrana u pokretnu sliku su višestruke, a da bi se iskoristile, neophodno je imati pravi alat. Kada govorimo o slobodnom Unix svetu, Istanbul je rešenje koje bi moglo da odgovori potrebama teme kojom se bavimo. Pre početka ozbiljnije priče valja znati i onu manje ozbiljnu činjenicu, a to je da program nosi svoje ime u čast titule evropskog šampiona u fudbalu koju je „Liverpul” osvojio u Istanbulu.

Instalacija Istanbula kod većine popularnih distribucija svodi se na paket menadžer, pošto se Istanbul često isporučuje na diskovima ili nalazi u repozitorijumima. Ukoliko to nije slučaj, trebalo bi imati na umu softver bez kojeg ovaj program neće proraditi. Istanbul snima video u OGG formatu koristeći Theora kodek i Gstreamer, pa je potrebno imati instalirane adekvatne pluginove. PyGTK i Gnome Python Extras takođe su na spisku, zajedno sa Python GST pluginom, pa je neophodno predznanje za izlet u kompajliranje i instalaciju iz izvornog kôda. Na sreću, mahom neće biti potrebe za tim.

Korisnički interfejs Istanbula zapravo ne postoji u smislu u kojem ga većina drugih programa ima. Nakon pokretanja, smešta se u sistemsku kasetu, odakle se dalje može manipulisati njime. Levi klik na crveno dugme koje predstavlja program pokreće snimanje ekrana, dok se klikom na desni taster dobija meni u kojem su dostupne dalje opcije, odnosno podešavanja.

Program može da snima ekran u aktuelnoj veličini, ali je moguće snimak načiniti dvostruko ili četvorostruko manjim. Bitno je naglasiti da Theora još zauzima mnogo procesorskih resursa, pa smanjivanje dimenzija snimka može da poveća performanse, tj. omogući snimanje na slabijim računarima. Pored snimanja celog ekrana, pomoću Istanbula može se snimiti određena regija koju korisnik selektuje ili željeni prozor. Opcije snimanja zvuka i kursora takođe su dostupne, dok je za beleženje rada u 3D okruženju neophodno aktivirati adekvatnu opciju.

Kao što je pomenuto, klikom na crveno dugme u sistemskoj kaseti program počinje da snima prema zadatim parametrima, a istovetnom akcijom snimanje se i prekida. Tada se aktivira dijalog za čuvanje snimljenog fajla koji je sastavljen od uobičajenog GTK interfejsa ove namene sa desne i prostora za pregled snimljenog materijala pre čuvanja sa leve strane.

Istanbul se pre svega može pohvaliti jednostavnošću upotrebe i dostupnošću korisnih opcija sa podešavanje krajnjeg rezultata. Zasnovanost na slobodnom container formatu o kodeku je višestruko značajna, kako zbog dostupnosti, tako i zbog upotrebljivosti snimljenog materijala.

Ivan JELIĆ

 
Cron daemon
Ubuntu knjiga na makedonskom
Gedit 2.20
Nicotine+ 1.2.9
DVD Styler 1.5
Xpdf
Istanbul
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
73,8 KB binarno, 374 KB na HD-u
Licenca:
GNU GPLv2
Cena:
program je besplatan
Adresa:
live .gnome .org /Istanbul
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera