AKCIJE<>
012008<><>

SK Case Chase: Kućište „Predator”

Grabljivac protiv Tuđinca

Predator – superinteligentni vanzemaljac opakog izgleda, pred čijom pojavom je čak i Švarceneger pustio u gaće...

Neku godinu kasnije Deni Glover je proklinjao Arnija što je pobegao kao devojčica i njemu prepustio drugu – a trebalo bi i finalnu bitku sa ovim superbićem iz daleke nam galaksije. Ipak, simpatični Deni se prevario. Predatori su ponovo stupili u akciju, prvo u vidu stripa koje su ilustrovali razni crtači i za protivnike mu davali čak Betmena i Tarzana, da bi naš nevidljivi drugar konačno dobio pravog neprijatelja. Daleke 1979. godine u režiji čuvenog Ridlija Skota stvoreno je novo vanzemaljsko biće čijim venama teče kiselina koja topi i najtvrđi čelik, a njegova pojava podseća na nešto što ne može tako lako da se opiše, nazvano prostim imenom – Alien. Alien je u svoja četiri filmska nastavka imao samo jednog ozbiljnog neprijatelja i sva četiri puta isprašila ga je i poslala kući jedna žena. Složićete se, Predator i Alien doživeli su neku vrstu nepravde: tako superiorni i tako jaki, a dobijaju batine od tamo nekih Zemljana... Bez veze. Da bi nepravda bila ispravljena i zadovoljene obe strane, japanski crtači stripova spojili su ova dva karaktera, ali ne kao saveznike, nego kao neprijatelje, time stvorivši jednu veoma zanimljivu priču koja je doživela dva nastavka u vidu sjajnih video igara. Njihov put ubuduće stalno se ukrštao ali, u suštini, nikome nije bila jasna poenta te beskonačne bitke. Sve do 2004. godine, kada su u režiji Pola Andersona bačene sve karte na sto u formi filma „AVP: Alien vs Predator”. Tu negde dolazimo i do poente celog ovog pisanija.

Naime, Njegoslav Šapina nam je poslao crtež i izrazio žarku želju da dobije kućište koje podseća na Predatora. Ideju smo usvojili i prionuli na rad. Posle nekoliko uzastopnih projekcija filma „Predator” koje smo organizovali u kućnoj režiji, i dalje nam je nedostajao onaj osećaj zadovoljstva kada uspešno pred kraj školske godine rešite kontrolni iz matematike, a pri tom niste prepisivali nego zagrejali stolicu spontano došavši do zaključka da je matematika u stvari zanimljiva... Doduše, taj bi osećaj trajao samo do trenutka dobijanja prelazne ocene u dnevniku i shvatanja da ćete leto ipak provesti na moru u društvu lepih devojaka i još ponečega, a ne u sobi na 40 stepeni, piljeći u knjigu.

Dakle, nismo imali konkretno rešenje za našeg dobitnika, ali odluka je ubrzo pala i preplavio nas je gorenavedeni osećaj. Najpre smo kontaktirali našeg starog znanca Sendija Kumalakantu, i još jednom ga zamolili da nam izađe u susret i pomogne svojim pre svega vajarskim umećem. Ispostavilo se da je to pun pogodak. Kao već uigran tandem, delali smo brzo jer vremena je malo, a Njegoslav već nestrpljivo cupka u mestu i verovatno grize nokte.

U dogovoru sa našim sponzorom, firmom List Computers, odlučili smo da modifikaciju izvršimo na već kultnom i prepoznatljivom Chieftec kućištu iz serije Dragon. Na taj potez smo se odlučili jer smo smo hteli da zadržimo autentični izgled moćnog Chiefteca, a da pri tom dobijemo dobru osnovu za rad. U saradnji sa Sendijem osmislili smo dizajn.

Gde je dobitnik?
Evo još jednom na slici Aliena, a Njegoslava kako prima svoje kućište videćete u februarskom broju. Izrada Predator kućišta nije bila nimalo jednostavna, a ovaj broj je morao ranije u štampu da bi ranije i izašao, tako da će nagrađeni kreativni čitalac dobiti svoje kućište ovih dana, možda upravo dok ovo čitate. Što se tiče sledećeg kućišta, napravićemo malu pauzu. U februarskom broju na ovim stranicama ćemo imati nešto specijalno i tada ćemo objaviti i koje je kućište koje ćete videti u martu. Naime, dosta je neradnih dana u januaru, ne rade ni prodavnice za raznorazni materijal niti firme čije usluge koristimo. A i Marka želimo malo da odmorimo.
U međuvremenu, preporučujemo da i vi iskoristite slobodno vreme, praznike i raspust – i da se bacite na posao, jer i dalje očekujemo vaše ideje za modifikaciju kućišta.
Evo trenutne liste „favorita”, poređanih po abecednom redu naziva. U odnosu na prošli mesec, na listu su opet ušla dva nova predloga od onih koje smo dobili u međuvremenu:
„Arsenal FC” – Nikola Vučićević, Subotica
„Beograd/Minas Tirith” – Nebojša Milić, Vršac
„The Book” – Miloš Petković, Vreoci
„Crvena zvezda ’91” – Aleksandar Manjenčić, Beograd
„Cube 2: Hypercube” – Mihailo Kitanović, Beograd
„Good@TRON/off” – Marijana Kitić, Beograd
„Halo” – Marijana Gajević, Vršac
„Halo 3” – Siniša Delić, Apatin
„Jimmy Page” – Ivan Čukić, Beograd
„Lara Croft” – Veljko Veljković, Srpski Miletić
„London Bus” – Vladimir Čolović, Beograd
„Lord of the Rings” – Branislav i Franciska, Beograd
„Mad Cobra” – Bojan Čejić, Vršac
„R2D2” – Bojana Marković, Vršac
„Su-47 Berkut” – Goran Rogić, Banja Luka, RS
„Twisted metal 2” – Milan Brajković, Kladovo
„The Zwer” – Robert Moldvaji, Novi Sad
Sponzori konkursa:
SVI sa liste (ali prvo jedan od njih) mogu da se nadaju svom kućištu u martovskom broju. Ali i svaki novi predlog, ako je zaista dobar, može da zaseni sve sa liste.
 
Prednju masku odlučili smo minimalno da modifikujemo. Ta izmena se sastojala od farbanja i stavljanja Predatorove maske na gornji deo stranice. Predatorova maska najpre je izvajana od specijalnog plastelina da bi se dobila osnova za kalup koji je urađen od stomatološkog gipsa. Taj isti kalup kasnije je napunjen poliesterom i staklenim vlaknima (smesa poznatija kao fiberglas ili stakloplastika). Gornja stranica zamišljena je kao Predatorov oklop koji mu se nalazi na ramenu. Inspiraciju za levu stranicu kućišta dobili smo pomno analizirajući unutrašnjost predatorskog broda koji se u pojedinim scenama, bar nakratko, pojavljuje u filmu „Alien vs Predator”.

„Predator vs Alien”... hm... Alien... hehehe... Tog trenutka naprasno odlučujemo da idemo korak dalje. Međutim, pisci scenarija za istoimeni film pomutili su nam koncept pričom da su Predatori u stvari starosedeoce planete Zemlje učili građevinarstvu i pokazali im kako da grade piramide, a da im ovi za uzvrat svakih sto godina podare određen broj ljudi kao žrtvu, tačnije kao domaćine za uzgoj malih Aliena u njihovim telima. Kada ovi porastu, Predatori šalju svoje mlade i neiskusne ratnike da ih love ne bi li tako očvrsli i dobili potrebno iskustvo i hrabrost.

Jednostavno, posle svega toga dolazimo do zaključka da Predator i Alien ne mogu jedan bez drugog – i tačka. Hrabri kao Predator, a nesigurni kao nesiguran student pred ispit, osim što naš ispit posmatra više desetina ljudi, odlučujemo u poslednjem trenutku da u igru uključimo i Aliena.

Zahvaljujući Sendiju i njegovim brzim i veštim prstima dobijamo savršenu glavu Aliena koja je takođe prvo do najsitnijih detalja izvajana u plastelinu, a zatim pomoću kalupa od specijalnog silikona izlivena u fiberglasu. Glavu smo prvo ofarbali i izlakirali, a potom je ubacili u strateški napravljenu rupu na desnoj stranici kućišta i time dobili izgled kao da ga je mali neinteligentni Alien probio nosem. Rezultat je bio krajnje neverovatan i realan, i prosto je još nešto moralo da se doda. To „nešto” bila je Alienova sluz, koju su od lateksa napravili članovi Sendijeve ekipe, time upotpunivši realističan izgled.

Predvideli smo da leva stranica izgleda kao deo Predatorovog odra, i to smo postigli tako što smo laserski isekli nekoliko slojeva pleksiglasa i jedan po jedan zalepili ih na stranicu kako bi se postigao stepenasti izgled. Posle malo gitovanja, šmirglanja i bojenja dobili smo konačni izgled i te stranice. Radi potpunijeg utiska, iza rupica smo postavili crveno svetlo i tako prosvetlili simbole. Nagradno pitanje glasi: šta znače simboli koje smo stavili?

Posle vajanja, izlivanja, farbanja, bušenja, kidanja, sečenja i ostalih radnji – prelazimo na sklapanje. Kada je kućište sklopljeno, na levu stranicu dodajemo male lobanje ofarbane u bronzu, takođe „ukradene” iz filma, u kojem simboliziju Predatorove trofeje.

Pošto bi nam za detaljniji opis izrade ovog kućišta trebalo znatno više prostora nego što ga imamo, sva pitanja u vezi s njegovom izradom možete nam postaviti na našem forumu, u sobi SK Case Chase.

Marko DRLJEVIĆ
 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Predator”
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRIMENA
High-tech praznici

 NA LICU MESTA
Nikon prezentacija
Xerox predstavništvo
Web Fest 2007, finalno veče
Xwave prezentacija
PC Centar i SEAF South Balkan Fund
AMD Spider prezentacija
ArtTech 2007, finalno veče, Pančevo
Intel kancelarija
Proview prezentacija
Otvaranje GPS centra
Fabrika za reciklažu e-otpada

 SERVIS
Firmware hack za Canon fotoaparate

Pravila konkursa
Ponavljamo pravila konkursa sa početka akcije. Prednost imaju:
• predlozi koji imaju jasno definisanu „temu” (iz igre ili filma, objekat na koje bi završeno kućište trebalo da liči i slično)
• predlozi koji su detaljno predočeni (nacrtani i/ili opisani); ako izaberemo vaš predlog, što detaljnije objasnite – to će modifikovano kućište više ličiti na ono što ste zamislili
• predlozi koji imaju naročito interesantan tehnički zahvat. Ne navodimo primer: istražite malo sami šta je sve moguće, šta su drugi radili sa kućištima i dajte svoj predlog. Jednostavno, pustite mašti na volju i skrojte svoje kućište iz snova. I ne razmišljajte o tome da li je nešto izvodljivo ili nije – to je naš problem.
• Akciju ostvarujemo u saradnji firmom List Computers i na raspolaganju su nam, kao dobra osnova, kvalitetna Chieftec kućišta i dodatna oprema.
• Svoje predloge možete nam slati u bilo kom obliku (na papiru, mejlom, u formatu bilo kog programa u kojem ste ga nacrtali/projektovali). Uz svoj predlog obavezno navedite ime i prezime, datum rođenja, mesto stanovanja i broj mobilnog telefona.
• predlozi se šalju elektronskom poštom (adresa je casechase@sk.co.yu) ili na poštansku adresu redakcije (Svet kompjutera (za Case Chase), Bulevar despota Stefana 24, 11000 Beograd)
• Svi predlozi koji nam stižu od početka akcije (SK 6/2007) pa nadalje, u konkurenciji su za modifikacije koje ćemo raditi sledećih meseci.

Dodatne informacije:
• na našem forumu (www.sk.co.yu/forum), u odgovarajućoj sobi, naš Marko Drljević postavlja i dodatne fotografije nastale tokom izrade svakog kućišta i odgovara na pitanja članova foruma, koliko mu to druge obaveze dozvoljavaju;
• televizijsku reportažu o nastanku aktuelnog kućišta možete da pogledate u emisiji „Game Over” koja se na televiziji Metropolis emituje subotom od 17 i utorkom od 14 časova.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera