AKCIJE<>
122007<><>

SK Case Chase: Kućište „Sunđer Bob”

Skockalone

Od čega napraviti Sunđer Boba? Logičan odgovor je – od sunđera, je li? Ipak, nije baš tako...

Još jednom se pokazalo da se upornost isplati. Vladan Zulević i njegova devetogodišnja kćerka Vanja poslali su nam nekoliko desetina interesantnih predloga da bi konačno dospeli na vrh naše top-liste sa predlogom na temu crtanog junaka Sunđer Boba. Ovaj predlog bio nam je posebno interesantan zbog izvodljivosti izrade, materijala i, pre svega, kritike koju ćemo posle dodele dobiti od naših najmlađih čitalaca, a svi znamo da su deca najbolji kritičari. Da li uopšte smemo da koristimo motiv ovog crtanog junaka? Kako od kućišta napraviti Sunđer Boba, koje kućište koristiti, koje materijale nabaviti... samo su neka pitanja koja su nam prolazila kroz glavu.

Odgovor na pitanje koje kućište koristiti ubrzo smo dobili od našeg sponzora List Computers, koji nam je dao Chieftecovo kućište CH-01. Ovo kućište od svih modela nekako najviše „podseća” na crtanog junaka, ali i dalje nismo imali odgovor na ostala pitanja.

Prvo smo rešili dilemu autorskih prava. Obratili smo se distributeru crtane serije za naše prostore, kompaniji Visionary Thinking i, kako smo i očekivali, dobili smo odobrenje da koristimo lik Sunđer Boba u ovakve, nekomercijalne svrhe. Štaviše, čuvši kog je uzrasta dobitnica, pripremili su nam i odgovarajuće poklone.

A od čega napraviti Sunđer Boba? Logičan odgovor je – od sunđera, je li? Ipak, nije baš tako. Strahovali smo da upotrebimo običan sunđer jer nije otporan na vlagu, vremenom truli, i naš Sunđer Bob ofucao bi se već posle nekoliko meseci.

Potvrdu smo dobili i u tamnim hodnicima ateljea čiji su zidovi prošarani raznim filmskim maskama i rekvizitima, na mestu gde ljudska mašta postaje stvarnost. Sendi Kumalakanta, koga naši čitaoci znaju po pomoći u izradi kućišta „Fallout” i njegovoj fenomenalnoj masci na prednjoj strani, predložio je da upotrebimo naročitu vrstu sunđera. U filmskoj industriji koristi se materijal koji je nešto gušći i tvrđi od običnog sunđera i koji je, što je najvažnije, znatno izdržljiviji i otporniji na vlagu i druge uticaje.

Zatim smo obišli radnje u potrazi za nekoliko običnih stvari koje se nalaze svuda oko nas i krenuli sa izradom. Celo kućište oblepili smo sunđerom i zatim, pod budnim Sendijevim okom, izbušili rupe na sunđeru na strateškim mestima, pa sve to obojili akrilnom bojom u spreju. Kada se boja osušila, prešli smo na senčenje i bojenje airbrush tehnikom dotad neuglednih rupa koje su se nalazile svuda po sunđeru i dobijamo izgled koji – još uvek nije ni približan onom izgledu koji su zamislili dobitnici.

Posle bojenja i senčenja krećemo na izradu očiju koje smo napravili od poklopaca tetrapaka multivitaminskog soka kupljenog u lokalnoj samousluzi. Za bojenje očiju koristili smo maketarske boje. Na red dolazi krojenje. Sunđer Bobu smo sašili odelo i potom ga zalepili na stranice kućišta.

Posle krojačkog dela posla sastavili smo kućište i dobili finalni izgled... Liči, zar ne?

Marko DRLJEVIĆ

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Sunđer Bob”
Šta mislite o ovom tekstu?

 NOVE TEHNOLOGIJE
Plenoptičke 3D fotografije
Interaktivni roboti (2)

 NA LICU MESTA
Konkurs za zgradu Ministarstva za dijasporu na ostrvu Srbija u Second Lifeu
JobFair 2007
KONTEH 07, Novi Sad (najava)
ArtTech 2007 finalno veče, Pančevo (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
„Beovulf”
„Hitman”
„Aliens vs Predator 2”
„Zlatni kompas”

 SITNA CREVCA
Igrački kontroleri

 SERVIS
Overklokovanje procesora i memorije (2)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera