NA LICU MESTA<>
112007<><>

Najbolja strategija

Telix-Biostar, hotel „Prezident”, Palić, 5–6. oktobra

Možemo slobodno reći da skoro sve matične ploče u našim računarima imaju potpise neke od tri firme – Asus, MSI i Gigabyte. Koji je recept da se na ovakvo tržište „progura” neka druga firma? Nedavno je domaća firma Telix postala distributer ploča firme Biostar koje su na našem tržištu bile slabo zastupljene i uopšte zapažene. Međutim, slobodno možemo tvrditi – za sada. Po rečima Dejvida Huanga, predstavnika ove relativno mlade tajvanske firme, Biostar je za borbu sa konkurencijom odabrao najbolju moguću strategiju – jednostavno, kvalitet po najnižoj mogućoj ceni. Kao dokaz, izneta je tvrdnja da na cenu ploče najnovije serije T najviše utiču elektroliti (kondenzatori) koji se nabavljaju u Japanu, a skuplji su i od samog čipseta kod ploča namenjenih nižem segmentu tržišta. Poseban trud u projektovanju ploče generiše poboljšanja kao što su smanjenje rastojanja između procesora, čipseta i memorije. Rezultat svega ovoga jesu, između ostalog, opcije za overklokere u BIOS-u čijim se podešavanjem mogu dostići i do 30% bolje performanse. Povrh svega, kako su potvrdili ljudi iz Telixa, broj reklamacija na proizvode iz Biostara manji je od 1%. Retko čujemo da iko uopšte vodi računa o statistici reklamacija proizvoda, a kamoli da se strategija nastupa neke firme na domaćem tržištu zasniva na njoj. Firma Telix, distributer, odmah je obećala novu uslugu za kupce – realizaciju reklamacija u roku od 48 sati. Ako se svemu ovome doda da Biostar insistira i na niskim cenama, kao i da Telix kao distributer posluje sa niskom maržom – cene u maloprodaji postaju prihvatljive za naše tržište i daju prednost nad konkurencijom. Da li je ova priča baš takva, proverićemo kroz testove, a finalni sud daće kupci proizvoda iz širokog asortimana Biostara koji sadrži i grafičke kartice.

Iz Biostara nas očekuju i embedded sistemi, male integrisane ploče koje će se koristiti u izradi video rikordera u oblasti video nadzora, pametnih kasa za samousluge i druge slične namenske PC sisteme. Novosadska firma Telix dodala je gas i na tom polju te je krenula u razvoj svojih proizvoda baziranih na ovim platformama. Domaćin nas je upoznao i sa usmerenjem ka video nadzoru, mladom segmentu koji kod nas nije dovoljno zaživeo, a u kojem trenutno caruju jeftini sistemi sa Dalekog istoka. Telix se ponovo odlučio za malo skuplja, ali kvalitetna rešenja.

Završetak druženja ostavljen je partneru firme Telix, beogradskoj firmi ERC Commerce, ekskluzivnom distributeru za Samsung. Srpska premijera Samsungove stilske serije štampača i novih TFT monitora samo je začinila ovo okupljanje. Na polju monitora, ERC Commerce je posebno istakao modele sa TV tjunerom u sebi, o kojima smo pisali u prošlom broju, dok je na polju štampača posebno naznačena stilska crta novih modela.

U prelepom ambijentu Palićkog jezera, Telix se potrudio da bude odličan domaćin, a mi smo otišli ubeđeni da nam predstoji ofanziva firme Telix i njenih partnera, pre svega firme Biostar.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „NFS: Carbon”

 TRŽIŠTE
Intel i AMD

 PRIMENA
High-tech medicina

 NA LICU MESTA
PiN Computers iDay 07, Novi Sad
„MS Sinergija 07”, Novi Sad
Logitech konferencija, Poreč
Pakom RoadShow 2007
Oracle 11g prezentacija
Telix-Biostar, Palić
Šta mislite o ovom tekstu?
Otvaranje Telenor operativnog centra
„Play with Cell”, Novi Sad
„OpenIT V 2.0”, FON (najava)
„Adobe MAX 07”, Chicago

 KOMPJUTERI I FILM
„Začarana”
„Cinemania 2007”

 SITNA CREVCA
Tastature

 SERVIS
Reprodukcija boja i color management
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera