NA LICU MESTA<>
112007<><>

Izvan zidina

PiN Computers iDay 07, Petrovaradinska tvrđava, 6. oktobra

Redovno godišnje okupljanje partnera i distributera u organizaciji PiN Computersa je ove godine organizovano u Muzeju grada Novog Sada, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovogodišnji „iDay” je nazvan „Intra muros” (unutar zidina), a unutar stare tvrđave okupio se veliki broj firmi koje sarađuju sa PiN Computersom – AMD, Apple, Canon, Chieftec, Cooler Master, Fujitsu Siemens, Gainward, IBM, Intel, Lenovo, LevelOne, LG, MSI, Microsoft, Sony i Transcend. Naravno, ovoliki broj firmi znači i veliki broj novih proizvoda predstavljenih i najavljenih na „iDayu”. Nabrojaćemo samo neke od njih.

Fujitsu Siemens je najavio penzionisanje Amilo Pro serije notebookova. Zamena nosi ime Esprimo Mobile. Porodica Esprimo je prisutna i u okviru desktop rešenja. Kao što smo već nekoliko puta primetili, pitanje štednje energije je sve bitnija tema, a FSC drži korak sa novim tendencijama. Recimo, nova klasa servera Primergy TX120 štedljivija je od standardnih tower servera i do 40%.

Cooler Master je poznat pre svega po svojim rešenjima u oblasti hlađenja, ali je konkurentan i na polju kompjuterskih napajanja. Predstavljeni su modeli Real Power M, Real Power Pro i eXtreme Power Plus. Ono što je bitno kod Cooler Masterovih napajanja je to što oznake modela izražavaju kontinualnu snagu koju ova napajanja daju, a ne peak vrednosti, što se često može videti kod konkurencije. Takođe, veliki broj modela ima sertifikat 80 Plus koji dobijaju samo napajanja sa 80% iskorišćenosti energije.

AMD je kupovinom ATI-ja dobio osnovu za budući razvoj zaokruženih platformi. Tako su za poslednji dan februara sledeće godine najavljena prva rešenja iz „novog AMD-a”. AMD 690 čipset ima dve varijante – 690G zasnovan na ATI Radeon X1250 grafici sa integrisanim HDMI i DVI izlazima i 690V sa ATI Radeon X1200 bez pomenutih izlaza. Novi dvojezgarni procesori Athlon X2 BE-2300 i BE-2350, kao i Semproni LE-1100 i LE-1150 zahvaljujući manjoj potrošnji struje manje se i greju (disipacija je 45 W u poređenju sa dosadašnjih 65 W). Za overklokere pripremljena su Black Edition izdanja Athlon 64 X2 5000+ i 6400+ procesora.

Canon je u okviru svoje Pixma serije štampača za poslednji kvartal ove godine najavio veliki broj noviteta. Što se tiče kućnih rešenja, tu su iP3500 i iP4500 štampači, kao i pet multifunkcijskih uređaja – MP210, MP220, MP520, MP610 i MP970. Višefunkcionalna rešenja za kancelariju obuhvataju tri nova modela: MX300, MX310 i MX700, dok su profesionalci bogatiji za model Pro9500.

PiN Computers u svojoj ponudi ima i nov brend pod imenom Level One. U pitanju je nemačka firma sa fabrikom na Tajvanu koja proizvodi veliki broj različitih rešenja za kuću i firme, kao što su žična i bežična mrežna rešenja, IP kamere, VoIP, bluetooth proizvode, PoE, NAS i KVM uređaje.

MSI je dobro poznat proizvođač na našim prostorima. Što se tiče matičnih ploča, predstavljen je veliki broj P35 modela, kao i X38 Diamond model. Takođe, MSI je sa četiri modela ploče već spreman za pomenuti AMD 690 čipset. Naravno, pored ploča i grafičkih kartica, MSI proizvodi i notebook računare, a kao najzanimljiviji izdvojili bismo GX700Extreme, notebook zavidnih specifikacija, ali takođe i prvi notebook na svetu spreman za overklokovanje.

Ovolika količina noviteta sigurno nije mogla ostati „unutar zidina”, kako je ime ovogodišnjeg „iDay-a” sugerisalo, već predviđamo neminovno širenje svih tih noviteta po našim domovima. A mi ćemo se potruditi da sav novi hardver ispratimo opširnijim testovima.

Ivan ČABRILO

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „NFS: Carbon”

 TRŽIŠTE
Intel i AMD

 PRIMENA
High-tech medicina

 NA LICU MESTA
PiN Computers iDay 07, Novi Sad
Šta mislite o ovom tekstu?
„MS Sinergija 07”, Novi Sad
Logitech konferencija, Poreč
Pakom RoadShow 2007
Oracle 11g prezentacija
Telix-Biostar, Palić
Otvaranje Telenor operativnog centra
„Play with Cell”, Novi Sad
„OpenIT V 2.0”, FON (najava)
„Adobe MAX 07”, Chicago

 KOMPJUTERI I FILM
„Začarana”
„Cinemania 2007”

 SITNA CREVCA
Tastature

 SERVIS
Reprodukcija boja i color management
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera