LAKI PINGVINI<>
112007<><>

PSI 0.10

Još jedan sjajan IM klijent

Iako su bivši Gaim a sadašnji Pidgin (SK 6/2007) i Kopete verovatno najpopularniji IM klijenti na radnim površinama slobodnih Unixa, to ne znači da su jedini kvalitetni. Njihova multifunkcionalnost (u smislu podrške za sijaset protokola) svakako je nešto što ih izdvaja, ali kada govorimo o svetu slobodnih operativnih sistema, akcenat ipak ostaje na slobodnim protokolima, za koje je najbolji primer jabber. U tom svetlu, jabber klijenata, pored pomenuta dva ima još, a ovog puta idemo u svet QT-a i govorimo o najsvežijoj verziji popularnog jabber klijenta Psi.

Iako naginje na KDE stranu, Psi ne zahteva KDE biblioteke već funkcioniše nezavisno, pa mu je potreban samo Qt. To u velikoj meri olakšava njegovu primenu van KDE-a, pošto korisnicima slabijih računara pokretanje KDE aplikacija van KDE-a može biti određeno opterećenje. Psi je multiplatformski, pa pored GNU/Linuxa, funkcioniše na FreeBSD-u, Solarisu, Windowsu, Mac OS X-u i OS/2 operativnim sistemima. Program je dostupan u većini distribucija, pa valja prvo pokušati sa paket menadžerom, mada je na sajtu projekta moguće preuzeti pakete za Mandrivu, Debian, SuSE i Fedoru.

Tvorci Psija se drže principa da u program ne implementiraju nikakve nove funcije koje već nisu prihvaćene u Jabber zajednici, pa od ovog programa ne treba očekivati nikakve inovacije u tom smeru. Usled toga, veoma je stabilan i siguran, i sve svoje mogućnosti koristi u potpunosti. Iako se radi u Jabber klijentu, zahvaljujući mogućnostima ovog protokola korisnici Psija mogu da komuniciraju sa korisnicima ICQ, MSN, Yahoo Messinger i AIM protokola.

Psijev interfejs je relativno sličan ostalim IM klijentima, s nekoliko specifičnosti. Glavni prozor programa ne poseduje uobičajeni meni u vrhu prozora, već se sve opcije koje bi na njemu bile smeštene dobijaju klikom na taster sa dvadeset trećim slovom grčkog alfabeta – Y, dok se pored tastera za meni nalazi taster za podešavanje statusa (Online, Not available, Away...). Glavni prozor je ujedno i lista kontakata, koji se mogu razvrstavati prema grupama na čijem se vrhu nalazi toolbar čiji je sadržaj moguće dodatno definisati.

Dodavanje ili registracija naloga su u Psiju krajnje jednostavne akcije, koje se obavljaju u nekoliko koraka. Za novi nalog je potrebno obeležiti opciju Register new account prilikom pokretanja procesa dodavanja, koji se dalje nastavlja u dijalogu organizovanom u nekoliko tabova. Pored osnovnih informacija o korisničkom imenu i serveru (treba obratiti pažnju na to da ne postoji posebno polje za server, te za ispravan unos treba navesti korisničko ime i server u formi: username@server) moguće je uključiti SSL enkripciju, ručno podesiti hostname servera i port, podesiti proxy, uređivati detalje korisničkog profila te odabrati željeni GPG ključ za enkripciju.

Podesivost progama je na veoma visokom nivou, a svim opcijama moguće je pristupiti u konfiguracionom dijalogu programa koji se dobija klikom na opciju Options glavnog menija programa. Psi poseduje mogućnost smeštanja u sistemsku kasetu, pri čemu korisnik biva obavešten o novim događajima kao što su nove poruke. Prilagođavanje chat prozora je u velikoj meri prepušteno korisniku, a valja primetiti da se po podrazumevanim podešavanjima svaki novi dijalog otvara u posebnom prozoru, što je moguće promeniti ukoliko je organizacija chatova po tabovima omiljenija postavka. Po defaultu je takođe IRC stil ispisivanja poruka, što je moguće promeniti.

Izgled programa moguće je menjati prema afinitetu, što se odnosi na boje i fontove, dok je moguće menjati ikonice u zavisnosti od naloga ili namene (sistemske ikonice odnosno ikone za listu kontakata i servise). Istovetno je moguće prilagođavati i interfejs grupnih chatova, dok Psi poseduje podršku za zvučnu notifikaciju i odabir željenih zvukova.

Ono što stabilna verzija sa oznakom 0.10 nema jeste podrška za Jingle. Za slabije upućene, radi se o protokolu poznatijem pod imenom Google Talk, koji je u stvari nadogradnja na Jabber. GTalk i Jabber nalozi su za IM komunikaciju potpuno kompatibilni, pa možda niste ni znali da u stvari koristite Jabber. Ono što korisnicima GNU/Linuxa nedostaje jeste podrška za glasovnu komunikaciju, za koju bi ovaj program (između ostalih) trebalo da se pobrine. Kako bi se dobio Psi sa punom podrškom za Jingle, potrebno je preuzeti izvorni kôd programa i kompajlirati ga na određeni način. Detaljnija uputstva nalaze se na Psi vikiju (http://psi-im.org/wiki/Jingle_branch), gde se može videti da bi komunikacija između Psija, GTalka i Kopetea putem ovog protokola trebalo da funkcioniše.

Psi je za većinu korisnika prilična nepoznanica, iako je veoma kvalitetan program. Podrška za Jingle trebalo bi da mu donese još jedan dobar argument „za”, naročito s obzirom na principe koji vladaju u razvoju ovog programa. U svakom slučaju, Psi je već sada vrhunsko rešenje na slobodnoj IM sceni.

Ivan JELIĆ

 
Avidemux 2.3.0
FLVGET 1.5
PSI 0.10
Šta mislite o ovom tekstu?
Jubler 3.3.0
Twinkle 1.1

Platforma:
GNU/Linux, FreeBSD, Solaris, MS Windows, Mac OS X, OS/2
Veličina:
2,1 MB DEB, 5,2 na HD-u
Licenca:
GNU GPL v2
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://psi -im .org /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera