KOMPJUTERI I FILM<>
112007<><>

Začarana

Kako se oživeli animirani likovi snalaze usred Njujorka?

I pored popularnosti i priznanja kritike, studio Dizni je nakon legendarnog „Zeke Rodžera” čekao skoro dvadeset godina da napravi novu kombinaciju igranog i animiranog filma. U pitanju je romantična komedija po imenu „Enchanted” („Začarana”). Film počinje kao klasična 2D animirana priča u stilu „Snežane” ili „Pepeljuge”, u kojoj se princeza Žizela (igra je Ejmi Adams) zaljubljuje u lepog princa Edvarda (Džejms Marsden). Edvardova majka, zla kraljica Narisa (glumi je Suzan Sarandon), ne odobrava ovu vezu i izbacuje Žizelu iz njihovog animiranog magičnog kraljevstva u naš, realan svet. Dok Žizela uz pomoć advokata Roberta (Patrik Dempsi) i njegove ćerkice Morgan (Rejčel Kouvi) upoznaje život u tri dimenzije, portal između dva sveta ne miruje. U Njujork dolaze i Edvard i Žizelini životinjski drugari, a zatim i kraljica Narisa sa svojim „ljubimcem” – zmajem.

Režisersku palicu na ovom filmu nosio je Kevin Lima. Iako mnogima ovo ime ne znači mnogo, u pitanju je prevejani Diznijev veteran, koji je radio od specijalnih efekata za „Lepoticu i zver”, preko priče za „Aladina” do režije animiranog „Tarzana” i igranog „102 dalmatinca”. Mnogi su bili začuđeni Liminom odlukom da početak filma bude urađen konvencionalnom, a ne CGI animacijom. Ovo je urađeno iz više razloga, ali osnovni je kontrast. Naime, kako simpatični životinjski likovi izlaze iz animiranog u realni svet, tako postaju hiperrealistični CGI modeli. Dok se Diznijev animacioni studio bavio 2D segmentom, virtuelni životinjski glumci su pravljeni i kompozitovani u igrani deo filma u Tippet Studiosu, koji pod svojim pojasom drže projekte poput „Hellboya”, „Constantina”, „Starship Troopersa” i „Matrix: Revolutions”. Iako je virtuelni model zmaja kraljice Narise verovatno impresivniji, mnogo veći deo CGI rada posvećen je najmanjem liku – veverici po imenu Pip. Izazov je bio u stvaranju fotorealističnog lika koji će imati mimiku i izražajnost karakterističnu za animirane životinjice.

Kako se oživeli animirani likovi snalaze usred Njujorka i, još bitnije, da li je naš svet spreman da istrpi animirane likove koji imaju neprestanu želju da pevaju? Sve ovo saznaćete uskoro, kada se „Začarana” pojavi u našim bioskopima.

Dragan KOSOVAC

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „NFS: Carbon”

 TRŽIŠTE
Intel i AMD

 PRIMENA
High-tech medicina

 NA LICU MESTA
PiN Computers iDay 07, Novi Sad
„MS Sinergija 07”, Novi Sad
Logitech konferencija, Poreč
Pakom RoadShow 2007
Oracle 11g prezentacija
Telix-Biostar, Palić
Otvaranje Telenor operativnog centra
„Play with Cell”, Novi Sad
„OpenIT V 2.0”, FON (najava)
„Adobe MAX 07”, Chicago

 KOMPJUTERI I FILM
„Začarana”
Šta mislite o ovom tekstu?
„Cinemania 2007”

 SITNA CREVCA
Tastature

 SERVIS
Reprodukcija boja i color management
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera