SK CASE CHASE<>
112007<><>

Kućište „NFS: Carbon”

NFS: Chameleon

Ovo kućište je takvo da zaista ne možemo da vam ga prikažemo – preovlađujuća „kameleon” boja je toliko specifična da ni profesionalni fotografi nisu mogli da pomognu...

Kao što smo objavili u prošlom broju, Miljan Đorđević iz Niša nagrađen je za predlog na temu igre „Need For Speed: Carbon”. Mi smo mu izašli u susret oko izrade kućišta, ali ne bilo kako. Naime, u silnoj želji da našeg dobitnika obradujemo unikatnim kućištem, „malo” smo mu prepravili dizajn. Razmišljajući o elementima koje bismo mogli da ugradimo u kućište, došli smo do zaključka da bi bilo kakav spojler, branik ili neki drugi element automobila ružno stajao na kockastom kućištu i iz tih razloga smo se odlučili na jednostavnost i neka sasvim druga rešenja.

Momci iz List Computersa ponovo su nas počastili Chieftec kućištem, ovog puta modelom sa oznakom DH-03-B-SL.

Posle rasklapanja kućišta malo smo prepravili prednju masku i uputili se kod naših starih drugara iz firme Jeep Commerce da nam na njihovom opakom plazma-sekaču običan lim debljine 4 mm pretvore u stare dobre „Hot Rod” plamenove, što su oni bez problema i uradili.

Zatim smo krenuli u obilazak raznih farbara da bismo kupili potrebne boje, ali smo se neočekivano našli u nebranom grožđu. Sa idejom da za „automobilsko” kućište uradimo jedno pravo automobilsko farbanje, ponovo smo se obratili radnji Matrix Tuning za savete i pomoć i, gle čuda, vlasnik Slobodan Bućan dao nam je predlog koji bi retko ko sa zdravim razumom odbio... Naime, Slobodan je predložio da ofarbamo celo kućiste u ni manje ni više nego takozvanu „kameleon” boju. U pitanju je jedna od najskupljih boja koju možete da podarite svom ljubimcu (automobilu ili računarskom kućištu), a koja se retko viđa i na automobilima što krstare svetskim drumovima, a kamoli našim. Takav predlog jednostavno se ne odbija i možemo reći da je Miljan, jednostavno, imao sreće.

Iznenađeni dobitnik
Nismo baš sigurni koliko se ovomesečni dobitnik obradovao, ali smo potpuno ubeđeni da se iznenadio. Zato već standardna rečenica na ovom mestu glasi nešto drugačije: jedan srećnik je došao, iznenadio se (ali i izjavio da se nije negativno iznenadio), rekao nekoliko rečenica pred TV kamerama, i odneo kući vrhunski Chieftec modifikovan po svojim (a zapravo našim) zamislima. Miljan Đorđević iz Niša sada ima kućište koje sigurno nije kao što je on zamislio, ali je sigurno jedino takvo u poznatom svemiru.
U našu „trku za kućištima” stigla je u proteklih mesec dana poprilična količina novih predloga. Ima dobrih predloga (što više nije ništa čudno), ali naš izbor je pao na jednog od starih favorita:
Sunđer Bob” – Vladan Zulević, Smederevska Palanka
Favoriti za sledeći mesec su:
„Beograd/Minas Tirith” – Nebojša Milić, Vršac
„The Book” – Miloš Petković, Vreoci
„Crvena zvezda ’91” – Aleksandar Manjenčić, Beograd
„Cube 2: Hypercube” – Mihailo Kitanović, Beograd
„Good@TRON/off”, Marijana Kitić, Beograd
„Halo”, Marijana Gajević, Vršac
„Halo 3” – Siniša Delić, Apatin
„Jimmy Page”, Ivan Čukić, Beograd
„Lord of the Rings”, Branislav i Franciska, Beograd
„Mad Cobra” – Bojan Čejić, Vršac
„Predator”, Njegoslav Šapina, Beograd
„R2D2” – Bojana Marković, Vršac
„Su-47 Berkut” – Goran Rogić, Banja Luka, RS
Sponzori konkursa:
Na listi su „favoriti”, poređani po abecednom redu naziva, i u odnosu na prošli broj ima nekoliko novih. SVI sa liste (tj. prvo jedan od njih) mogu da se nadaju svom kućištu u sledećem broju.
Kako smo najavili ranije, potrudićemo se da posebno vrednujemo aktivnije učesnike konkursa, a Vladan „izabrani” Zulević je upravo jedan od takvih. Naravno, njegov predlog je vrlo dobar, inače ne bi ni bio među favoritima, je li.
Podsećamo vas i na to da lista favorita daje manje lažne nade onima koji su „večito drugi” ali i više nade onima koji su mislili da će „stići na red” krajem sledeće godine. Isto tako, svaki novi predlog, ako je zaista dobar, može da „izleti u orbitu” onog momenta kada ga primimo.
Dakle, tema sledećeg kućišta je jedan crtani junak, a u decembarskom broju videćete kako kućište izgleda i kako je naš moder Marko do toga došao.
Dodatne informacije:
Predlozi se šalju na email (casechase@sk.co.yu) ili na poštansku adresu redakcije.
Osnovna pravila konkursa objavili smo u broju 6/2007 (www.sk.co.yu/2007/06/skcc01.html).
Na online verziji ovog teksta (www.sk.co.yu/2007/11/skcc01.html) mogu da se vide bolje (i veće) verzije fotografija.
U odgovarajućoj sobi na našem forumu (www.sk.co.yu/forum), Marko Drljević postavlja i dodatne fotografije nastale tokom izrade svih kućišta i odgovara na pitanja članova foruma, koliko mu to druge obaveze dozvoljavaju.
Televizijsku reportažu o nastanku aktuelnog kućišta možete da pogledate u emisiji „Game Over” na televiziji Metropolis, subotom od 17 i utorkom od 14 časova.
 
Boja je dobila ime po svima poznatom gušteru koji menja boju kože, što će biti slučaj i sa našom farbom kada obojimo kućište. Sama ova boja je transparentna i njen efekat zavisi od osnovne boje koja je ispod nje. Uopšteno, efekat je takav da se ofarbani objekat, zavisno od ugla posmatranja, presijava u nekoliko nijansi boja koje su u duginom spektru bliske osnovnoj boji. Mi smo se odlučili za metalikzelenu osnovu, čime smo dobili da se kućište presijava u spektru od nekoliko nijansi ljubičaste, preko nijansi plave, do zelene.

Posle kupovine drugih boja koja je trajala poduže, vraćamo se u Matrix da započnemo pripremu za farbanje. Već smo govorili da pre samog čina nanošenja boje ide priprema, koja je u lakirerskom poslu najvažnija i za pripremu se može slobodno reći da je presudan faktor za postojanost i izgled ofarbanog dela. Pošto smo sve delove prvo dobro išmirglali, naneli smo podlogu (prajmer) ili špric-git. Za plastične delove smo koristili takođe prajmer, ali ovaj put ne univerzalni, već smo na poleđini plastičnih delova pročitali vrstu plastike koji svaki proizvođač utiskuje i u ovom slučaju se radilo o ABS plastici za koju smo koristili namensku podlogu. Posle pripreme, koja je trajala nekoliko dana, na red je došla tzv. bazna boja, tačnije prvi od nekoliko slojeva boje. Posle tri sloja bazne boje (metalikzelena) na red je došla kameleon boja, koju smo naneli u dva prelaza i sačekali da se dobro osuši. Potom smo trkačke pruge obojili u crno. Simetrija i preciznost pruga su postignuti papirnim trakama za maskiranje. U istu boju ofarbali smo i metalne plamenove, a zatim je na red došao airbrush, tj. natpis na desnoj stranici koji smo oslikali uz pomoć šablona koji nam je ponovo uradila firma Reclamare. Finalni sloj u ovoj odiseji farbanja je lakiranje, koje smo izveli u tri sloja i sve to kasnije ispolirali do visokog sjaja.

Ali kućište još nije gotovo. Trkačkim štraftama smo dodali borduru sa bojom koja treba da zameni klasičnu pozlatu. Nismo još ispekli taj stari zanat, a vremena nije bilo, pa smo se zadovoljili bojom koja u sebi ima opiljke zlata tj. zlatnu prašinu i stvara otprilike isti efekat kao i prava pozlata. Prilikom lakiranja plamenova u lak smo ubacili kristale i šljokice u ljubičastoj i zelenoj boji.

Nakon završetka izrade iskusili smo već pomenute probleme sa prezentacijom gotovog kućišta. Jednostavno, koliko se god trudili da ga profesionalno fotografišemo, nikako nismo uspeli da dočaramo pravi efekat menjanja boja, tako da će on ostati skriven na Miljanovom stolu... Blago njemu!

Marko DRLJEVIĆ


Recept za dobar rezultat: dobra priprema, špric-git, tri sloja osnovne zelene boje, dva sloja „kameleona”, tri sloja bezbojnog laka i, na kraju, poliranje do punog sjaja...
Mala demonstracija „kameleon” efekta: potpuno isto parče (gornja stranica) jednostavno smo snimili pod različitim uglovima
Plamenove smo nacrtali, isekli na plazma-sekaču, pripremili i obojili crno, pa lakirali bezbojno (ali sa „šljokicama”), a kod metalostrugara smo napravili specijalne šrafove sa šiljatom glavicom
Uz mnogo truda i ručnog rada, originalnu prednju stranicu smo prepravili u nešto što joj daje pomalo „opasan” i „brz” izgled

Osnovne crne trkačke šare jednostavno smo oivičili „zlatnom” bojom

Za dodatni tjuning-stajling efekat, postavili smo točkiće i neonke
 
 KOMPJUTERI I FILM
„Začarana”
„Cinemania 2007”

 TRŽIŠTE
Intel i AMD

 NA LICU MESTA
PiN Computers iDay 07, Novi Sad
„MS Sinergija 07”, Novi Sad
Logitech konferencija, Poreč
Pakom RoadShow 2007
Oracle 11g prezentacija
Telix-Biostar, Palić
Otvaranje Telenor operativnog centra
„Play with Cell”, Novi Sad
„OpenIT V 2.0”, FON (najava)
„Adobe MAX 07”, Chicago

 PRIMENA
High-tech medicina

 SITNA CREVCA
Tastature

 SERVIS
Reprodukcija boja i color management

 SK CASE CHASE
Kućište „NFS: Carbon”
Šta mislite o ovom tekstu?