TEST OF TIME<>
102007<><>

Major Title 1 i 2

U poslednje vreme golf je sve popularniji sport u našoj zemlji. Ipak, teško da će u bliskoj budućnosti zaseniti grupne sportove poput fudbala, košarke, vaterpola i odbojke (pa čak i tenisa koji je zahvaljujući uspesima Jelene, Ane i Noleta doživeo pravi preporod). Tokom godina bili smo svedoci pojavljivanja brojnih kvalitetnih golf simulacija za različite igračke platforme na tržištu. Ono što je ljude odbijalo od ovih igara jeste sporo iscrtavanje scenografije na ekranu (pogotovu na 16-bitnim računarima), komplikovano izvođenje udaraca i nedovoljno poznavanje pravila igre. Zahvaljujući emulatorima, danas imamo priliku da uživamo u brojnim arkadnim ostvarenjima koja igranje pojednostavljuju do krajnjih granica.

Jedno od najkvalitetnijih ostvarenja u žanru predstavlja Iremov Major Title (www.romnation.net/srv/download/rom/23717, 706 KB) iz 1990. godine. Osnovne vrline ovog naslova su dopadljiva 2D grafika, jednostavne kontrole i zarazan gameplay. Igrač ima zadatak da prođe teren sa 18 rupa na turniru uz najbolji mogući rezultat. Izvođenje udarca je jednostavno i da bi se pravilno obavilo, podrazumeva zaustavljanje pomerajućeg kursora na skali u naznačenim okvirima (jednim pritiskom na odgovarajuće dugme). Od izbora vrste štapa i jačine udarca (šteluje se pre izvođenja udarca dodavanjem/oduzimanjem kockica na skali) zavisi brzina pomeranja kursora, ali i „širina” pomenute granice. Naravno, igrač u fazi pripreme može da odredi i pravac leta loptice, kao i da definiše intenzitet „felša”. Vreme za pripremu udarca je ograničeno, pa i o tome treba povesti računa. Major Title donosi podršku za igranje do četiri igrača, ali poseduje i svojevrsnu verziju versus moda u kojem dva ljudska igrača u direktnom obračunu mogu da odluče ko je spretniji.

Nastavak – Major Title 2: Tournament Leader (www.romnation.net/srv/download/rom/23716, 1,76 MB) pojavio se 1992. godine. Osim ispolirane grafike, „dvojka” donosi dodatnih 18 rupa i izbor četiri različita tipa igrača. Svi igrački modovi viđeni u prvom delu prisutni su i ovde, a pridodat je i novi – Skins Game, u kojem mogu da učestvuju do četiri ljudska igrača. Cilj je trijumfima na pojedinačnim rupama osvojiti što više zelenih novčanica (svaka „teži” određenu svotu novca) i tako obezbediti pobedu. Izvođenje je ostalo identično.

Neo Turf Masters (www.romnation.net/srv/download/rom/25794, 8,9 MB) malo poznate kompanije Nazca na tržištu se pojavljuje 1996. godine. S obzirom na to da su većinu zaposlenih činili ljudi koji su prethodno radili u Iremu, ovaj naslov smatra se (trećim) nezvaničnim nastavkom igre Major Title. Pravila su veoma slična kao u prva dva dela, ali je izvođenje doživelo određene promene (nabolje). Jačina udarca sada se određuje zaustavljanjem pokretne skale u željenom momentu (slično kao u modernim simulacijama golfa), a sličan princip se primenjuje i prilikom određivanja mesta na kojem ćete lopticu opaučiti štapom. Postoje čak četiri različita terena (sa po 18 rupa) i šest igrača različitih sposobnosti i predispozicija. Neo Turf Masters jedna je od najlepših arkadnih reprezentacija golfa i prava je šteta što donosi podršku za igranje samo do dva ljudska igrača.

Vladimir PISODOROV

 
Major Title 1 i 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Body Blows Series
The Clue
2 on 2 Open Ice Challenge
Superfrog

Platforma:
arkadni aparat
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera