AKCIJE<>
082007<><>

SK Case Chase: Kućište „Hitman”

Kofer za plaćenog ubicu

Ovog puta videćemo da modifikacija kućišta ne mora da podrazumeva samo sečenje, bušenje, struganje, šmirglanje, prskanje...

Svima nama je poznat tihi nemilosrdni ćelavi čovek koji na temenu svoje glave ima istetoviran bar-kod, gotovo uvek nosi crno odelo, sem kada zadatak zahteva drugačije i, najvažnije – crni kofer pun oružja koji služi za borbu protiv zlih ljudi. Naravno, to je Agent 47 ili Hitman iz istoimene igre. Upravo njegov kofer je bio inspiracija Darku Pešiću da osmisli dizajn i dospe ravno na prvo mesto u našem nagradnom konkursu. Po Darkovoj ideji, kućište je trebalo da bude obloženo aligatorovom kožom, ali je i napisao da bi presvlačenje celog kućišta pravom kožom verovatno bilo preterano. Kao što ćete videti, tu se (delimično) prevario.

• • •

Kod ove modifikacije namerno smo se manje bavili ručnim radom, a više koristili usluge specijalizovanih i zanatskih radnji. Cilj je bio da vam skrenemo pažnju da i kod nas postoje uslužne delatnosti od kojih ste neke do sada viđali samo na televiziji. Ali hteli smo prevashodno da pokažemo da neke kompjuterski vođene mašine mogu da vam uštede mnogo vremena, a da usluge u radnjama koje ih nude nisu papreno skupe. Procesi koje smo ovog puta predstavili su u tome samo jedan mali segment i verujemo da mogu da posluže – u case moddingu, ili u nečem drugom.

Marko DRLJEVIĆ

Nakon konsultacija sa ljudima iz List Computersa dobili smo kućište Chieftec CH-01 B-B-SL koje u startu ima čiste i jednostavne konture koje bi mogle da budu osnova za nešto poput kofera. Uobičajeno, proces počinje rasklapanjem kućišta da bismo izdvojili delove koje ćemo menjati.
Na levoj strani smo isekli otvor za ventilator prečnika 120 mm, a potom gitom zakrpili sve ostale nepotrebne rupe i obradili ih šmirglama različitih granulacija.
Zatim je na red došao obućar, kožar, tapetar, bas gitarista, a pre svega entuzijasta – Nikola iz obućarske radnje Queen, koji je celo kućište presvukao skajem.
Zahvaljujući ekipi firme Jeep Commerce i njihovom kompjuterski vođenom plazma sekaču, od aluminijumske table debljine 5 mm izrezali smo simbole koji će doći na obe bočne strane kućišta.
Unapred smo upozoreni da plazma sekač kod rada sa mekšim metalima ne postiže naročito fin rez, ali to smo rešili ručnom obradom, a gornje stranice simbola smo dodatno ispolirali do visokog sjaja.
U firmi Plastamen uradili su nam plastifikaciju unutrašnje šasije kućišta u crnoj boji.
Dok smo čekali da se završe sečenje aluminijuma i plastifikacija, pozabavili smo se bravom sa šifrom koju smo skinuli sa stare akten-tašne i modifikovali je ugradnjom mikroprekidača tako da točkići dobiju ulogu tastera za uključivanje i resetovanje računara.
Po završetku svih navedenih radova, Darku smo hteli da upriličimo i dva iznenađenja. Pripremili smo crtež u CorelDRAW-u i u firmi Grad slova su nam laserom isekli masku za ventilator u obliku dva spojena pištolja.
Na istoj mašini laserom smo ugravirali sliku Hitmana u providnom kliritu koji smo postavili na zid nosača hard diskova.
Zatim smo zalepili aluminijumske lajsne, ugradili funkcionalnu ručku koju smo takođe skinuli sa stare akten-tašne, napravili ležište za bravu sa šifrom i izbušili rupe u koje će ući dve standardne signalne lampice.
Pošto smo neke otvore na kućištu zatvorili i stranice obložili skajem, postojala je realna opasnost od pregrevanja komponenti i zato smo na levoj i zadnjoj strani ugradili serverske Chieftec bešumne ventilatore dimenzija 120 x 120 x 38 mm, uz podršku jednog Blue LED „venta” dimenzija 80 x 80 x 25 mm kojem smo odstranili plave diode i ugradili bele i koji smo postavili na donju stranu kućišta.
I evo finalnog izgleda kućišta.
 
 AKCIJE
World Summit Award – srpsko finale
SK Case Chase: Kućište „Hitman”
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRIMENA
Medicinska dijagnostika

 KOMPJUTERI I FILM
„Transformersi”

 DOMAĆA SCENA
Virtuelno-interaktivni simulator vožnje
Prva juniorska balkanska olimpijada iz informatike

 SITNA CREVCA
Optički skeneri

 SERVIS
EasyPHP, Apache2Triad, WAMP5, XAMPP, The Uniform Server

I odnese ga čovek!
Po već ustaljenom običaju, pred zaključenje ovog broja u redakciji smo upriličili dodelu kućišta nagrađenom Darku Pešiću. Kao i prethodno nagrađeni čitalac, Darko je bio oduševljen „koferom” i priznao da nije očekivao da ćemo baš sve njegove zamisli uspeti da realizujemo.
Među predlozima koji su stigli u redakciju od početka akcije, kao najinteresantnije izdvajamo:
1. „Beogradska noć” – Mladen Petrović, Mladenovac
2. „Zvezda ’91” – Aleksandar Manjenčić, Zemun
3. „Beograd/Minas Tirith” – Nebojša Milić, Vršac
4. „Sunđer Bob” – Vladan Zulević, Smed. Palanka
5. „Optimus Prime” – Igor Stanojević, Lapovo
6. „Need for Speed” – Ivan Krstin, Novi Sad
7. „Command and Conquer” – Danijel Vidović, Teslić
8. „XXX” – Robert Đurić, Zrenjanin
9. „NFS Most Wanted” – Lazar Škuletić, Niš
10. „Akvarijum” – Marijana Gajević, Vršac.
Dakle, kućište prema ideji Mladena Petrovića već se izrađuje i u sledećem broju videćete šta je to „Beogradska noć”, kako je nastala i kako izgleda. Autori predloga sa naše top-liste mogu da se nadaju svom kućištu u nekom od sledećih brojeva. Osim, naravno, ako ih opet neki novi izuzetan predlog koji dobijemo poštom ili na casechase@sk.co.yu ne potisne izbivši direktno na prvo mesto, kao što je upravo uspelo Mladenu. Takođe, možete da primetite da su neki učesnici konkursa uspeli da svojim novim predlogom poprave plasman na top-listi.
Pored predloga koje dobijamo u velikom broju, mnogi čitaoci nam šalju i slike kućišta koje su sami modifikovali. Među njima ima zaista interesantnih ostvarenja koje ćemo pokušati da predstavimo u jednom zajedničkom pregledu.
Sponzori konkursa:
Onima koji ne prate akciju SK CASE CHASE od početka skrećemo pažnju da smo prvi poziv objavili u broju 6/2007, a tada smo objavili i pravila konkursa.
Televizijsku reportažu o tome kako je nastalo kućište Hitman Darka Pešića možete da pogledate u emisiji „Game Over” koja se na televiziji Metropolis emituje subotom od 17 i utorkom od 14 časova.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera